Szeptember 16-án, szombaton a Kulturális Örökség Napjai rendezvénysorozat keretében nyílt napon várja a látogatókat a Fővárosi Vízművek legrégebbi és egyik leglátványosabb létesítménye, a Kőbányai víztároló medence. Az építészileg is ritkaságszámba menő építményt 9 és 16 óra között tekinthetik meg az érdeklődők.

Egyedi és különleges látványt nyújt a mai napig kifogástalanul működő, 1869 és 1871 között olasz mesteremberek által épített Kőbányai víztároló medence. A létesítmény hatalmas csarnokaival és azok oszlopaival, téglaboltozatos födémével háromhajós templom hatását kelti.

Az intézményes vízellátás alapjait 1868-ban fektették le Pesten: a mai Kossuth téren állt az első szivattyúház, az ellennyomó víztároló medencét pedig Kőbányán létesítették. A londoni születésű William Lindley kultúrmérnök irányításával az első pesti vízmű részeként épült meg a kétszer 11 500 köbméter tárolótérfogatú víztároló a városon kívüli dombon. A kétemeletnyi magas építményt 1970-ben négy, egyenként 5000 köbméteres medencével tovább bővítették. A létesítményeknek helyet adó terület pedig ősfáival, növényritkaságaival hívja fel magára a figyelmet.

A vízellátás legrégebbi, még ma is működő létesítménye a X. kerületi Ihász utca 29. szám alatt található. A Fővárosi Vízművek munkatársai folyamatos szakmai vezetésének köszönhetően a látogatók nemcsak a medence történetébe, hanem a főváros vízellátásának kulisszatitkaiba is bepillantást nyerhetnek. A programot a társaság fegyveres biztonsági őrei és a város alatt húzódó 5000 kilométernyi vízhálózatot üzemeltető kollégáinak bemutatója egészíti ki és teszi valódi hétvégi családi kikapcsolódási lehetőséggé. 

A medencelátogatás nincs előzetes regisztrációhoz kötve, de a létesítménybe vezető lépcső áteresztő képessége miatt a bejutás csak szakaszosan lehetséges.

A víztárolót tömegközlekedéssel ajánlott megközelíteni, mert a parkolás a környéken nehézkes. Az Örs Vezér tere és Kőbánya-Kispest felől a 85-ös, Kőbánya Alsó Vasútállomás felől a 185-ös busszal, míg a Puskás Ferenc Stadiontól a 95-ös, a Kápolna tértől a 217-es busszal érhető el a létesítmény.

(Forrás: közlemény)