A Magyar Építők beszámol arról: jelenleg 900 ezer lakótelepi lakás van az országban. Ezek a telepek a '60-as évektől a '80-as évekig épültek. A Miniszterelnökség irányításával több hónapja szakmai szervezetek bevonásával átfogó felmérés készült ezek helyzetéről. Az erről szóló vitairatot várhatóan néhány hónapon belül bocsátják társadalmi vitára.

Erről Bartal Tamás helyettes államtitkár beszélt az Építési Vállalkozók Országos Szövetségének egri konferenciáján. A kormány számára kiemelt jelentőségű társadalompolitikai cél a lakótelepen élők életkörülményeinek javítása – olvasható a Magyar Építők tudósításában.

A portál beszámol arról: a korábbi panelrehabilitációs programokkal szemben most egy átfogó, 20-25 éves, mélyreható revitalizációs programot terveznek indítani, amelyben a legfontosabb a lakótelepen élők életkörülményeinek javítása. Bartal három olyan területet vázolt fel, ahol az építőipar számára hasznos lehetőségek lesznek: a településszerkezet-megújítást, az építészeti megújítást és a műszaki fejlesztési megújítást.

Bartal arról is beszélt: a panelek épületrendezése során felújításra, bontásra és épületgépészeti fejlesztésekre is sor kerülhet, a különböző időpontokban felépített hazai lakótelepek revitalizációja nem minden esetben fog ugyanúgy megvalósulni. A panelprogram finanszírozásánál többféle forrásra is támaszkodnak majd, de az önrész biztosítását elvárják.

A kormány illetékese leszögezte: a projekt csak széles társadalmi elfogadottság esetén indul el, de a közösségek számára lehetőség lesz. A részletes tervezetet 1-2 hónapon belül jelenítik meg, ezután bocsátják társadalmi vitára, majd kormánydöntés születik róla a párbeszéd függvényében. Amennyiben ezt elfogadják, 4-5 mintaprogram indulhat olyan helyszíneken, ahol mind a lakók, mind az önkormányzat részéről teljes az egyetértés a témában.

(Forrás: Magyar Építők)