Százhúsz évvel ezelőtt nyitotta meg kapuit a Szent Margit Kórház az óbudaiak és a környéken élő, gyógyulásra váró polgárok előtt. Az egészségügyi intézmény javarészt az általuk vásárolt téglajegyekből épült fel. A XIX. század utolsó évtizedeire halasztódott Budapest székesfővárosnak az a határozata, amelyben döntés született arról, hogy az akkor már 33 ezres lakosú városrészben egy állandó közkórház létesüljön, amelynek megvalósulásával 1897. november 1-jétől várták a betegeket, eredetileg 100 ember ellátására készülve. Kicsi, de kitűnő orvosi gárda, valamint az ápolásért felelős vincés nővérek álltak a betegek szolgálatára.

Szervezetileg a kórház a XX. század közepéig – illetve 2007 és 2012 között – a Szent János Kórház fiókrészlegeként működött. A függőségi viszony sokszor érintette hátrányosan az ellátásra szorulókat, a kicsinynek számító intézmény ugyanis nem csupán az óbudaiak ellátását szolgálta és szolgálja napjainkban, hanem a pilisi térség több tízezres lakosságát is. A Margit Kórház szakmai munkájában a története során számos kiemelkedő orvos, szakember vett részt. Az egyes területek szakorvosai komoly hírnevet szereztek.

Túlélve minden sorscsapást

Az orvosi gárdának és a személyzetnek sokféle gonddal kellett szembenéznie az idők során. Elsősorban az ágyak száma jelentett állandó problémát. A Bécsi úti közkórházat sem kerülték el az évszázad sorscsapásai. Sok más mellett megszenvedte és túlélte a II. világháború idején Óbuda ostromát, az 1956-os forradalom és szabadságharc során sokszor lehetetlen körülmények között is ellátta feladatát. Az 1960-as évektől fejlődésnek indult, a ’80-as évek végére két új épületszárnnyal, új osztályokkal, valamint két területi szakrendelővel bővült a működése. Népessy Noémi, az Óbudai Múzeum igazgatója a 12, többé-kevésbé viharos évtized történetét az október 26-án nyílt időszaki kiállítás apropóján idézte fel. A tárlat főhajtás a kórház dolgozói előtt, egyben példa is a jelen és a jövő szakemberei számára, hiszen olyan folyamatosan működő hely, melyről elmondható, hogy nemcsak az óbudaiak szívügye, hanem szerves része Budapest történelmének is.

Az egészségügyi intézményt többször fenyegette a bezárás, az összevonás és a teljes megsemmisülés. De a kórház, köszönhetően a városrészben élőknek és az intézményben dolgozók elhivatottságának, átvészelte ezeket az időszakokat, sőt megújulva, megerősödve került ki.

120 év öröksége egy tárlaton

A kiállítással arra tesz kísérletet az egészségügyi intézmény vezetése, hogy a kórház történetében meghatározó személyiségek munkásságán és élettörténetén, valamint az Óbudai Múzeum és a kórház osztályai által rendelkezésre bocsátott tárgyi emlékeken keresztül bemutassák az elmúlt 120 év örökségét. A kiállítás két részből áll, egy paraván különböző oldalain. A nyitókép a korabeli átadáson készült, amelyen látható az első igazgató, dr. Irsay Arthur is. Irányítása alatt a sebészeti és a belgyógyászati osztály kezdte meg működését. A paraván túloldalán az egészségügyi intézmény anyagából található válogatás: többek közt a Szent Margit Kórház híres orvosai, dr. Örlős Endre és Pintér Endre professzor személyes tárgyai láthatók. Egyes eszközök az osztályok gyűjteményéből került a vitrinekbe, például két altatóberendezés és egy régi inkubátor. (A sebészprofesszor Pintér Endre, Óbuda díszpolgára 1944-től dolgozott a kórházban. Életútja eggyé forrt az egészségügyi intézményével. Nyugdíjasként is rengeteget tett a kórházért. Ő szervezte meg a Szent János Kórházba való beolvasztás elleni, végül sikeres ellenállást is.)

A kiállítást egy hónapon keresztül tekinthetik meg az érdeklődők a Szent Margit Kórház „A” épületének földszintjén. Tervek szerint az Óbudai Múzeummal közösen állandó helyszínt keresnek az összegyűjtött anyagoknak a közeljövőben.

A jubileumi rendezvénysorozat következő állomása november 8-án lesz a Pesti Vigadó dísztermében, ahol jótékonysági esten, neves előadóművészek lépnek színpadra.