Megújul és kibővül a II. kerületi Szent Angéla Ferences Általános Iskola és Gimnázium; a hamarosan induló fejlesztésre a kormányzat két milliárd forint támogatást ad az egyházi oktatási intézménynek.

Az Ady Endre utcai iskola utóbbi területén van, közel a két választókerület határához, így mindkét városrészből járnak ide fiatalok. A támogatásból az iskolában egy új közösségi tér épül, és ez az aula alkalmas lesz arra, hogy rendezvényeiknek méltó helyszíne legyen. A forrásból továbbá egy természettudományi szaktantermi szárnyat is kialakítanak, ahol a XXI. századi keretek között lehet majd kutatni, valamint az iskola könyvtára is megújul, méltó helyszínre költözik.

Varga Mihály nemzetgazdasi miniszter, a kerület országgyűlési képviselője elmondta, an mostani fejlesztés nem egyedülálló a kerületben. A Pasaréti úti Szabó Lőrinc Két Tannyelvű Általános Iskola és Gimnáziumnak az állam megvásárolja a szomszédos telket, hogy ott új tornatermet építsenek. Közölte, támogatják még a Dunamelléki Református Egyházkerület fenntartásában működő, Lorántffy Zsuzsanna utcai Baár-Madas Református Gimnázium, valamint a mellette álló Gyökössy Endre Református Óvoda fejlesztését is, továbbá a Szemlőhegy utcai és a pesthidegkúti Községház utcai óvoda modernizálását is.    

Kitért arra is, hogy a pesthidegkúti Gyermekek Háza alapítványi iskola új helyre, a Völgy utcába költözik, és itt már nem csak általános iskolaként, hanem gimnáziumként működhet tovább. Az integrált nevelést biztosító intézmény célkitűzése, hogy minden tanuló számára hatékony, tanulási esélyegyenlőséget biztosító iskolai környezet alakítsanak ki. A II. kerületben folyamatosan nő a gyermeklétszám és ezzel lépést kell tartania az oktatási kormányzatnak és az önkormányzati vezetésnek – mondta.

Dobszay Benedek ferences szerzetes, a Magyarok Nagyasszonya Ferences Rendtartomány provinciálisa arról beszélt, hogy a rend oktatási tevékenységének ugyan nagy hagyományai vannak Magyarországon, ám akkor vesznek át oktatási intézményeket, ha azokban valóban jelen tudnak lenni. Felidézte, hogy a ferences rendnek jelenleg hat közoktatási intézménye van, ebből kettő – a Szent Angéla iskola és egy óvoda – a II. kerületben. Közölte, Esztergomban és Szentendrén gimnáziumot, a gyöngyösi kolostorban az Autista Segítő Központot, valamint Jászberényben szakiskolát működtetnek. Munkájukat ismertetve fontosnak mondta, hogy egy, a lemaradó diákok felzárkóztatást segítő programot dolgozzanak ki, ami közelebb áll a ferences szellemiséghez, mint az elit oktatás.

(MTI)