A Ferenciek terén található Párisi Udvar ötemeletes, passzázsos, két, belső udvaros iroda- és bérházát 2014-ben vásárolta meg a Párizs Property Kft., a Mellow Mood Hotels Ltd. (a szomszédos Buddha-bar Hotel gazdája) pedig mint üzemeltető ötcsillagos luxusszállodává alakíttatja át.

A teljes felújítás 2015-ben kezdődött. Az átadást idén nyárra tervezték, de a szállodalánc közleménye szerint előre nem látható szerkezeti, statikai problémák merültek fel, ezért csúsznak a határidő betartásával.

A Párisi Udvar homlokzata 2018 júniusában (A szerző felvétele)

A munkálatok előkészítése során a tervezéssel megbízott Archikon Kft. (építész: Nagy Csaba, Pólus Károly) szakemberei felmérték a ház műemlékileg kiemelt szerkezeteit, részleteit, és kutatómunka zajlott az építkezés körülményeiről. Mindezek alapján készítették a szakrestaurátorok a restaurátori terveket az ólomüvegek, vasöntvények, faportálok, homlokzati, tetőszinti, belső kerámia- és mettlachiburkolatok, üvegmozaikok, rézlemez domborborítások, kovácsoltvas elemek, Luxfer-üvegdíszek tisztításához és pótlásához a helyszíni és a műhelyben végzett felújításokhoz.  

A Párisi Udvar helyén korábban is passzázsos üzletház működött: a Pollack Mihály tervezte Brudern-bazárt 1817-ben emelték. Az épületet a Belvárosi Takarékpénztár Rt. 1906-ban megvette és lebontatta, majd 1909–1914 Schmahl Henrik arab, mór és gót stílusjegyeket hordozó eklektikus palotája került a helyére. Schmahl halálát követően Lipták Pál fejezte be az építkezést.

Az építészek a korszak legnevesebb mestereivel fuzionáltak, így Róth Miksa-üvegablakok, Zsolnay-kerámiák, Villeroy & Boch mettlachi, Haas és Somogyi-féle Luxfer-üvegek, Jungfer Gyula műhelyében gyártott kovácsoltvas korlátok és kapuzat jelennek meg a házon.

Az épület 1910 táján (Fotó: Fortepan) 

A palotát többször is átalakították: 1921-től az IBUSZ használta, ekkor Vida Artur tervei szerint emeletet húztak rá, és 1941-ben is módosították a belső tereken. A világháborús és az 1956-os sérüléseket 1961–1963 között állították helyre. Az ingatlan eladásáig a földszinten több üzlet működött, a legismertebb a 63 évig üzemelő cukrászda, a Jégbüfé volt. Az emeleteken az IBUSZ irodái, bérirodái, lakások sorakoztak.

Az évtizedek alatt eltérő stílusú és minőségű falburkolatok, álmennyezetek, elfalazások váltották egymást. Sok Zsolnay-csempét elloptak, megsemmisítettek, az eredeti pénztárterem díszítéseit leverték, a freskókat pedig lemeszelték. Az IBUSZ az első és második emeleten a szellőzőcsövekkel és kábelekkel átszakította a belső díszítéseket.

Az 1976-ban műemlékké nyilvánított épületen ma kiemelten védett rész az utcai homlokzat, a passzázs, a kettős lépcsőház, a háromkarú főlépcsőház, a poligonudvar egyes részei és a tetőfelépítmények mázas kerámiaburkolatai.

A palota egyik legszebb megoldása a tompaszögű sarkokon megjelenő kőcsipkés toronypár. A tornyok között, valamint az épület déli és keleti oldalán az oromzatokban kerámia domborművek láthatók. Figyelemreméltó a ház harmadik emeletének homlokzatán körbefutó üvegmozaik betétes, vörösréz lemezes architektúra. Felfelé a homlokzatot zománcozott tégla- és majolikaelemek fedik, ezek hiányosak voltak, a felújítás során pótolják. A gótika fantáziadús, stilizált elemeiből összeállított díszítmények – szoborfülkék, kőrácsutánzatok, baldachinok – sűrű, izgalmas homlokzati képet adnak. A most elkészült Petőfi Sándor utcai homlokzat harmadik és negyedik emeleti ablaksora között a díszített mezőkből kerámia mellszobrok buknak előre, amelyeket szobrászrestaurátorok állítottak helyre.  

A csipkézett tornyok mellett az üvegtető új megoldás

Az ötcsillagos szálloda főbejáratát az építészetileg egyik legértékesebb részen, a passzázson alakítják ki a Petőfi Sándor utca felől. A passzázs és az utca között két szinten üzletek sorakoznak majd, az öt szintet elfoglaló szállodában a 110 szoba elsősorban a belső udvar köré szerveződik. Az üzemeltető tájékoztatása szerint lefedik az udvart, ennek kristály felülvilágítója a passzázs üvegfedésének kortárs párjául szolgál.  A sarkokon és a hatszög alakú terekben egyedi lakosztályokat alakítanak ki.

A kivitelező Market Zrt. tájékoztatása szerint a nem eredeti portálokat helyreállítják, néhol a lábazatot elbontják. A Ferenciek tere felőli kupolatér később épített kőburkolatát az eredetivel megegyező mettlachira cserélik. Az épület közepén a passzázs középső kupolarészéhez új felvonó és lépcsőblokk kerül. 

A megújuló passzázs (Fotó: market.hu)   

A passzázsban lesz a hotel lobbyja. Kovácsoltvas kapuit kiemelik, helyettük üvegajtón lehet áthaladni az ezentúl fűtött belső térbe. Bár a felújítás kezdete óta kérdéses, hogy mi módon lesz használható a passzázs: mivel a szálloda részét képezi, így kevéssé valószínű, hogy ugyanúgy átjárható lenne a tér a Petőfi Sándor utca és a Ferenciek tere között, mint eddig. A szállodalánc tájékoztatója szerint: „a csatlakozó bár, étterem és kávézó életet lehel az egykor nyüzsgő térbe, közvetlen kapcsolattal a Ferenciek tere közönségével, a passzázs így a szállodai előtér funkció mellett az utca embere számára is elérhető lesz”. 

A gyakorlatban nehezen elképzelhető, hogy kutyával, babakocsival, gördeszkával vagy csak egyszerűen bárki is benyitna a lobbyba, és áthaladna rajta, de öt hónap múlva meglátjuk: a 12,5 milliárd forintosra tervezett beruházási költségből 12 ezer négyzetméter beépített területű Párisi Udvar a legutolsó információk szerint ősszel készül el.

A kupola üvegeit 1909-től két év alatt építették be (Fotó: market.hu)