Néhány napja az V. kerület polgármestere Facebook-oldalán jelentette be a nagy hírt: visszakerült eredeti helyére József nádor szobra, amelyet a tér két évvel ezelőtt kezdődött felújításakor emeltek le a helyéről. Ha már így alakult, restaurálták is a 150 éves alkotást, amely az 1869-es felállításakor az egyik első, nem szakrális témájú szoboralkotás volt a fővárosban. 

A német szobrász, Johann von Halbig alkotása egyébként egy hosszú-hosszú folyamat végeredményeként született meg. Már a hazánkban közkedvelt nádor 1847-es halálakor kezdeményezés indult egy őt ábrázoló szobor felállítására, ezt viszont az egy évvel később kitört forradalom megakadályozta. Végül az 1850-es évek végén kötöttek szerződést Halbiggal, aki 1860-ra le is szállította a szobrot, a viszontagságok azonban ekkor még nem értek véget, sőt! Az elkészült alkotás közel egy évtizedig hevert a Városháza udvarán egy faládában, türelmesen várva, hogy rendeződjön a körülötte kialakult jogi és pénzügyi hercehurca, és az illetékesek végre tisztázták, kinek a feladata az alkotás felállítása, és ki fizesse a felmerülő költségeket. 

A szobor újra a régi, körülötte azonban még javában zajlik a tér átépítése (Fotó: Bukovszki Péter/pestbuda.hu)

A szobor végül mégis a helyére került, ráadásul sikeresen átvészelte az elmúlt másfél évszázadot, az arisztokratákat és a Habsburgokat gyakran démonizáló marxista történelemszemléletet. S lám, az alkotást a József nádor tér történetének egyik legjelentősebb, jelenleg is zajló átalakulása is csak rövid időre tudta elmozdítani a helyéről, hiába születtek ötletek az elmozdításáról. 

Meglepőnek tűnhet, de Petrovácz Gyula mérnök 1936-ban a Közigazgatási Bizottság ülésén a szobor 180 fokkal történő elforgatását javasolta, mondván, rendkívül bántóan hat az, hogy József nádor szobra ilyen módon hátat fordít a gróf Tisza István (ma József Attila) utcának. Bár Petrovácz ötletét a Bizottság ülésén hangos éljenzés és taps fogadta, a szobor sem akkor, sem azóta nem fordult meg, s ma is éppen ott és éppen úgy áll, ahogyan 1869-ben felállították.

A teret és a szobrot az alattuk megvalósuló 500 férőhelyes mélygarázs építése miatt kellett megbolygatni, a födém felkerülése után azonban jelenleg már a felszíni munkálatok zajlanak. Nemsokára egyébként már nem csak a nádor szobra lesz itt az egyedüli látványosság: a hírek szerint ugyanis egy – a képek alapján varázslatos szépségű – Zsolnay-kút is készül, amelyről már írtunk korábban.