Árpád fejedelem bronz lovas szobrát a felvidéki Galántán öntötték formába, és november 30-án adják át a III. kerületi Katinyi mártírok parkjában, az Árpád Gimnázium előtt.

A 2,5 méter magas és 510 kg-os monumentális szobor Oláh Mátyás László budapesti szobrászművész alkotása, az öntvénymunka megvalósítója Sabo László galántai műhelye, a 4D művészeti galéria. „A szobor részletei, mint a tegez, az íjjak, az övtáska és a fejedelem karján nyugvó sólyommadár történészek útmutatásai alapján, történeti leletek pontos másaként lettek kidolgozva”írja a ma7.sk


Kidolgozott részletek a lovas szobron (tarsolylemez, tegez) (Fotó: Horváth Szomolai Andrea, ma7.sk)

A Fővárosi Önkormányzat az idei év elején írt ki művészeti pályázatot, melynek célja az Árpád Gimnázium előtti zöldterület, a III. kerület Katinyi mártírok parkjában felállítandó Árpád fejedelmet ábrázoló köztéri szobrászati, képzőművészeti alkotás létrehozása volt.


Látványterv Árpád fejedelem emlékművéről a Katinyi mártírok parkjában (Forrás: bdk.hu)

A pályamunka szerint a szobrászművész kérésének megfelelően Árpád fejedelem lovas szobra a Nagyszombat utca irányába néz úgy, hogy a ló teste hegyes szöget zár be a forgalmi út tengelyével. A lovas szobor 1,2 m magas posztamense vasbetonból készül, mészkőburkolattal.

Budapesten eddig nem volt önálló köztéri szobor, amely Árpád fejedelmet ábrázolja. A Hősök terén található Milleniumi emlékmű középső oszlopának talapzatánál, a honfoglaló hét vezér élén áll Árpád fejedelem.


Árpád vezér szobra, Zala György alkotása 1912-ből, a Milleniumi emlékműről készült fotó 1956-ban készült (Forrás: Fortepan)

Az Országház Duna felőli homlokzatán balról jobbra haladva sorakoznak a magyar uralkodók időrendbe állított szobrai, az első közülük Árpád vezér.

Az országban több településen is látható Árpád vezér szobra, többek között  Ráckevén, Ópusztaszeren, Tiszaalpáron, Tiszacsomán, Foktőn és Őcsényben.

Árpád fejedelem szobrának avatási ünnepsége 2018. november 30-án, pénteken 10 órakor lesz a Katinyi mártírok parkjában, a III. kerületben. A szobrot felavatja és beszédet mond Tarlós István főpolgármester és Gyimesi Róbert, az Óbudai Árpád Gimnázium igazgatója.

Nyitókép: Árpád fejedelem lovas szobra (Fotó: Horváth Szomolai Andrea, ma7.sk)