Óbudán avatják fel Árpád fejedelem első önálló budapesti lovasszobrát

Írta: Pestbuda.hu

2018. november 28. 15:58

Új, önálló lovasszobrot kap Árpád fejedelem Óbudán. A bronzszobrot a felvidéki Galántán öntötték ki és november 30-án állítják fel a Katyini mártírok parkjában. Ez első önálló Árpád-szobor a fővárosban.

 

Árpád fejedelem bronz lovasszobrát a felvidéki Galántán öntötték formába és november 30-án adják át a III. kerületi Katinyi mártírok parkjában, az Árpád Gimnázium előtt.

A 2,5 méter magas és 510 kg-os monumentális szobor Oláh Mátyás László budapesti szobrászművész alkotása, az öntvénymunka megvalósítója Sabo László galántai műhelye, a 4D művészeti galéria. „A szobor részletei, mint a tegez, az íjjak, az övtáska és a fejedelem karján nyugvó sólyommadár történészek útmutatásai alapján, történeti leletek pontos másaként lettek kidolgozva”írja a ma7.sk


Kidolgozott részletek a lovasszobron (tarsolylemez, tegez) (Fotó: Horváth Szomolai Andrea, ma7.sk)

A Fővárosi Önkormányzat az idei év elején írt ki művészeti pályázatot, melynek célja az Árpád Gimnázium előtti zöldterület, a III. kerület Katinyi mártírok parkjában felállítandó Árpád fejedelmet ábrázoló köztéri szobrászati, képzőművészeti alkotás létrehozása volt.


Látványterv Árpád fejedelem emlékművéről a Katinyi mártírok parkjában (Forrás: bdk.hu)

A pályamunka szerint a szobrászművész kérésének megfelelően az Árpád fejedelem lovas szobra a Nagyszombat utca irányába néz úgy, hogy a ló teste hegyes szöget zár be a forgalmi út tengelyével. A lovasszobor 1,2 m magas posztamense vasbetonból készül, mészkőburkolattal.

Budapesten eddig nem volt önálló köztéri szobor, amely Árpád fejedelmet ábrázolja. A Hősök terén található Milleniumi emlékmű középső oszlopának talapzatánál, a honfoglaló hét vezér élén áll Árpád fejedelem.


Árpád vezér szobra, Zala György alkotása 1912-ből, a Milleniumi emlékműről készült fotó 1956-ban készült (Forrás: Fortepan)

Az Országház Duna felőli homlokzatán balról jobbra haladva sorakoznak a magyar uralkodók időrendbe állított szobrai, az első közülük Árpád vezér.

Az országban több településen is látható Árpád vezér-szobor, többek között  Ráckevén, Ópusztaszeren, Tiszaalpáron, Tiszacsomán, Foktőn és Őcsényben.

Árpád fejedelem szobrának avatási ünnepsége 2018. november 30-án, pénteken 10 órakor lesz a Katinyi mártírok parkjában, a III. kerületben. A szobrot felavatja és beszédet mond Tarlós István főpolgármester és Gyimesi Róbert, az Óbudai Árpád Gimnázium igazgatója.

Nyitókép: Árpád fejedelem lovas szobra (Fotó: Horváth Szomolai Andrea, ma7.sk)


Hozzászóláshoz lépjen be, vagy regisztráljon!

Felhasználónév:
Jelszó:

Regisztráció | Elfelejtett jelszó