Az V. kerület köztérfelújítási sorozatában a Vörösmarty tér is új külsőt kap.

A pesti belváros turistatömegek által látogatott főtere új köz- és díszvilágítási rendszert kap, megújulnak az utcabútorok és úttartozékok is, valamint a térbe csatlakozó szomszédos kis utcák felületei is.

Restaurálják és jobban kiemelik a tér közepén álló Vörösmarty-szobrot is.

Szentgyörgyvölgyi Péter (Fidesz-KDNP), az V. kerület polgármestere szerdán arról beszélt: az önkormányzat mindent megtesz azért, hogy egy 21. századi új belváros jöjjön létre. A főváros tulajdonában lévő Vörösmarty tér faltól-falig megújul, a több mint 30 éves beton térkő burkolatot magas minőségű, egyedi kialakítású és megjelenésű természetes lapkő burkolat váltja majd. 

A téren tartandó vásárok és a kulturális rendezvények igényeit jobban kiszolgáló teret hoznak majd létre, a felújítás során kialakítják az egységes arculatú árnyékoló rendszerek fogadószerkezeteit és a burkolatba rejtett szükséges elektromos csatlakozási lehetőségeket.

A Vörösmarty téren hét százalékkal nő majd a zöldfelület, és a lehetőségekhez mérten tizenöt új fát ültetnek: hetet a téren, a környező utcákban pedig nyolcat. Az Oroszlános kutat áthelyezik a Harmincad utca és a Vörösmarty tér csatlakozásához.

Január 7-én indultak a felújítási munkálatok, és idén augusztus 31-éig be is fejeződnek a tervek szerint. 

(MTI)