Elbontatta a Mechwart ligetet elcsúfító bódékat a II. Kerületi Polgármesteri Hivatal. A bontás után vált nyilvánvalóvá teljesen, hogy a Keleti Károly utca és a Margit körút sarkán álló építmények mennyire nem illettek a városképbe, és teljesen idegenül hatottak a naponta több ezer járókelő által használt forgalmas csomópontban. A bodegák felszámolása óta valósággal kinyílt a tér a kereszteződésben. Többek számára talán újdonságként hat például Szentgyörgyi Dezső emléktáblája, amely most vált újra láthatóvá a kormányhivatalnak is helyet adó épület falán.

Az önkormányzat hosszú ideje tervezte a terület rendezését, amit számos lakossági kérvény és bejelentés is támogatott. A bódék bontását jogi problémák késleltették. Januárban a hivatal saját maga gondoskodott az utolsó, engedély nélkül felállított, ráadásul időközben baleset- és életveszélyessé váló építmény elbontásáról.

Az utolsó pavilon bontása január végén az Mechwart liget, Margit körút sarkán (Fotó: masodikkerulet.hu)

A hatósággal korábban sem együttműködő tulajdonos a bontás után ismételten megpróbálta – engedély nélkül – lerakni a pavilonját, emiatt a kerületi Városrendészeti Osztály, valamint a Településképvédelmi és Építésügyi Osztály folyamatosan felügyeli a területet. Szükség esetén rendőri segítséget is igénybe vesznek.

Buda mindennapi életében is fontos közterületről van szó, amelyet az önkormányzat a közeljövőben egy kis méretű parkkal tervez szebbé és zöldebbé tenni – olvasható az önkormányzat honlapján. A végső kertészeti kialakításig az illegális építmények megakadályozása érdekében dézsás növények kihelyezésével és térfigyelő kamerák telepítésével védik meg a szóban forgó területet.