A Budapesti Fesztivál-és Turisztikai Központ értesülése szerint idén ősszel elkezdődik a Lánchíd és a Váralagút felújítása. A beruházás a közbeszerzési eljárás lezárása után indul, előreláthatólag a dátum 2019. október-november.

Budapest egyik legismertebb és legszebb útvonalán a forgalomkorlátozás várhatóan csak 2021 tavaszáig tart majd. A jelenlegi értesülések alapján a felújítást követően is valószínűleg megmarad az autósforgalom az egyébként kicsi áteresztőképességű Lánchídon.

A híd és környékének felújítása két ütemben valósul meg. Először magát a hidat és a 2-es villamos alagútját, valamint annak felszíni környezetét teszik rendbe. A második ütemben a Váralagutat és a Clark Ádám teret újítják fel. A Lánchíd felújításával újjáépítik a közúti pályalemezt, a megmaradó acélszerkezeteket kijavítják és korrózióvédelemmel látják el, restaurálják a korlátokat, a kőoroszlánokat, a kőcímereket, a kőfeliratok és a kőfelületeket.

Clark Ádám (Lánchíd) tér, Alagút 1900-ben (Forrás: Fortepan)

A járdák szélesebbek lesznek, gyalogos-átkelőhely is lesz a pesti hídfő északi és déli járdája között, és átépítik, szélesítik a hídfőkben lévő gyalogos-aluljárókat is. A pesti oldalon megújul a Széchenyi téri és az Eötvös téri villamosmegálló is.

A Lánchídon új, gazdaságos és környezetbarát LED-technológiás közvilágítás épül ki, amely képes lesz egyedi színek megjelenítésére nemzeti vagy fővárosi ünnepeken. A Váralagútban új mozaikburkolat épül, a közvilágítás itt is LED-technológiás lesz. 9,5 méteresre szélesítik a pályaszerkezetet is, amely magába foglalja majd a 1,5 méteresre kiszélesített gyalogjárdát, és mindkét irányban a kerékpársávot is.

A beruházás részeként megújulnak a hajózási jelzések, egyúttal megvizsgálják a Vigadó térhez kapcsolódó, az alsó rakpartot is lefedő terasz megépítésének lehetőségét, amely kiváló közösségi térként szolgálhat – összhangban a városvezetés azon koncepciójával, hogy Budapestet a turisztikai programkínálat szintjén is a Dunával együtt élő várossá fejlessze.

(Forrás: Budapesti Fesztivál-és Turisztikai Központ)