A budai kapucinus templom és a hozzá kaocsolódó kolostorépület helyén már a XIV. században templom állt. A törökök mecsetté alakították át, sőt kibővítették, ez volt Tojgun pasa dzsámija, mellette törökfürdő helyezkedett el. Buda 1686-os felszabadítása után a dzsámi a jezsuiták irányítása alá került, akik plébániatemplomnak használták az épületet. A törökfürdőből pedig katonai kórház lett.

A kapucinus rendház a Ponty utcánál 1965-ben (Forrás: Fortepan)

A törökellenes felszabadító hadjáratokban, valamint Buda visszafoglalásában nagy szerepe volt a pápa követének, Avianói Márk kapucinus atyának. Őt Széchényi György esztergomi érsek azzal jutalmazta, hogy 1687-ben megalapította a budai kapucinus kolostort, anyagi támogatást is adott nekik. A kapucinusok 1693-ban vették használatba a templomot és a kolostort.

Avianói Márk kapucinus atya szobra a rendház előtt (Fotó: pestbuda.hu)

Az eredeti templom átalakítását 1697-ben kezdték el Linzi Ottó kapucinus atya irányításával. A bejáratot áthelyezték a Várhegy felőli oldalról a keleti oldalra. Árpád-házi Szent Erzsébet tiszteletére szentelték fel az elkészült templomot 1716-ban. A kolostor építése egy évvel később fejeződöttt be.

A budai kapucinus templom (Fotó: pestbuda.hu)

Az idők folyamán a templom és a rendház annyira megrongálódott, hogy mindkettő újjáépítésre szorult. Ez 1775–1777 között meg is történt, valószínűleg Nöpauer Máté irányításával, ekkor kapta barokk külsejét. Ebben az időben alakították át rendezettebb formájúra a kolostorépületet is. Ez a több mint egy méter vastag főfalakkal megépített templom és rendház a szabadságharc idején, 1849 tavaszán teljesen leégett. Romjaiból 1854–1856 között épült újjá Reitter Ferenc irányítása mellett. Feszl Frigyes, a Pesti Vigadó építésze öltöztette mai romantikus köntösébe, ekkor épült homlokzati tornya is. Alatta Szent Erzsébet szobra Marschalkó Jánosnak (a Lánchíd oroszlánjai alkotójának) művészetét dicséri. A következő nagyarányú restaurálás 1926–1929 között történt Schömer Ferenc építész irányítása alatt.

Az új szálloda bejárata, a homlokzaton láthatók az eredeti ablakok (Fotó: pestbuda.hu)

A falon tábla jelzi, hogy az épület műemlék (Fotó: pestbuda.hu)

A II. világháború után, a szerzetesrendek feloszlatásáig a kapucinus rend tagjai használták a kolostorépületet, később a rendházat államosították, irodákat alakítottak ki benne. A rendszerváltozás után, 1994-ben megalakult a Szent Benedek Bencés Általános Iskola és Gimnázium, amely a korábbi kapucinus rendházban, a Fő utca 30. szám alatt működött 2010-ig.

Az épületben június közepén egy négycsillagos, 47 szobás szálloda nyílik, a Monastery Boutique Hotel Budapest. A szobák nem egyformák, az épület műemlék jellege miatt is egyediek. A régmúltat idézik a vastag falak, a márványburkolat és néhány eredeti falrészlet. A szálloda patináját adja a nagy belmagasság, a tágas terek és a korabeli ablakok.

A szálloda belső udvara (Fotó: pestbuda.hu)

Nyitókép: Az egykori budai kapucinus rendház épülete (Fotó: pestbuda.hu)