A sziget középső részén, a Margitszigeti Szabadtéri Színpad udvarán álló műemlék víztorony, Budapest egyik jól ismert építménye már 108 éve magasodik a hatalmas fák lombjai fölé. Érdemes felsétálni a 152 lépcsőn, amely a kilátóba vezet, hiszen fentről csodálatos látvány nyílik a fővárosra. A Margit-szigeti víztorony júniustól szeptember végéig várja a látogatókat, az emeleti szinteken két kiállítás is látható.

Panoráma a kilátóból, a Szabadtéri Színpad is látszik felülről (Fotó: pestbuda.hu)

 A nyolcerkélyes kilátóteremből 360 fokos körpanoráma tárul elénk (Fotó: pestbuda.hu)

A sziget növekvő és zavartalan vízellátását a XX. század elején egy víztorony létesítésével kívánták megoldani. Az építészeti és mérnöki feladat megoldására Dr. Zielinski Szilárd műegyetemi tanár kapott megbízást. Zielinski elsőként alkalmazta Magyarországon az addig ismeretlen anyagot, a vasbetont. A modern magyar építészet történetében korszakalkotó jelentőségű az új technológia alkalmazása, amelyet az építész-tervezővel, Ray Rezső Vilmossal együttműködve valósítottak meg.

A víztorony 1914-ben (Forrás: Fortepan)

1911-re készült el az épület, ami víztoronyként és kilátótoronyként is működött. A víztorony föld feletti magassága 57 méter, a toronyba a kilátó 4. szintjéig lehet felmenni, 33 méter magasságba.

Az 57 méter magas toronyba 152 lépcső vezet (Fotó: pestbuda.hu)

Az építményt 1977-ben városképi jelentőségű műemlékké nyilvánították. Rekonstrukcióját két ütemben, 2013-ban és 2014-ben végezték. Már 2012-től a torony belsejében a Visual Art kiállítások és a Budapesti Nyári Fesztivál programjai kaptak helyet, a Szabad Tér Színház üzemelteti. A Margit-szigeti víztorony a Fővárosi Vízművek jelképe is, hiszen a vállalat logójában megtalálható.

A szecessziós csigalépcső (Fotó: pestbuda.hu)

Vetített fotók a falon két szinten (Fotó: pestbuda.hu)

Ha felmegyünk a szecessziós csigalépcsőn, felérünk a nyolcerkélyes kilátóterembe. Innen nagyszerű kilátás nyílik az egész városra, 360 fokos körpanorámában nézegethetjük a főváros épületeit, a Dunát, a hidakat, a budai hegyeket, a Szabadtéri Színpadot, a sziget parkjait, a hajókat.

A kilátó legfelső szintjén megpihenhetünk a padokon (Fotó: pestbuda.hu)

Távolban a budai hegyek és a Duna (Fotó: pestbuda.hu)

Kiállítások a Margit-szigeti víztoronyban

Az emeleti két kiállítótérben különböző témájú időszaki kiállítások tekinthetők meg, amelyeket egyedülálló módon, különleges vetítési technikával mutatnak be. A második szinten a Szabad Tér Színház 2018-as időszakos kiállítását helyezték el, itt a Margitszigeti Szabadtéri Színpad 80 éves történetének alkalmából archív fotókból készült válogatás, A színház és a Margitsziget története képekben című tárlat tekinthető meg.

A színház és a Margitsziget története képekben című tárlat plakátjai a bejáratnál (Fotó: pestbuda.hu)

A jubileumi évadban kiállított fotókon nemcsak az elmúlt 80 év legszebb pillanataiba nyerhetünk betekintést, hanem Budapest szép közparkjának természeti és épített értékei is megjelennek a gyűjteményes történeti kiállításon. A válogatás főleg a Margit-sziget kulturális eseményeire fókuszál, arra a gazdagon illusztrált közösségi életre, amely a közkedvelt parkunk históriáját az elmúlt évszázadban jellemezte. A játszóhely, a Szabadtéri Színpad meghatározó kulturális szerepéről, történetéről is mesél.

Közösségi élet, rendezvények a Margit-szigeten

Az elmúlt kétszáz évben számtalan, tömegeket megmozgató rendezvény, népünnepély helyszínéül szolgált a Margit-sziget. A nagy sportesemények mellett díszhangversenyek, jótékony célú, politikai és vallási rendezvények, kerti ünnepélyek is helyet kaptak a területen. Itt rendezték meg 1917–1918-ban az első nagy interaktív tárlatot, a Margit-szigeti Hadikiállítást is, melynek pavilonjai Medgyaszay István építész, főhadnagy tervei szerint készültek el.

Budapesti búcsúsok 1913-ban (Fotó: pestbuda.hu)

Ünnepély a Margit-szigeten a századforduló idejében egy korabeli képeslapon (Fotó: pestbuda.hu)

Szórakozás, vendéglátás

A II. világháborúig számtalan vendéglátóhely várta a szórakozni vágyókat a szigeten. A legrégebbi vendéglő volt az Alsószigeti vendéglő (közel a szigetcsúcshoz, gyönyörű kilátással a városra). Ybl Miklós tervei alapján 1869-ben átépítették. A népszerű vendéglőben nyaranta zene is szólt, tánctér és zenepavilon állt rendelkezésre, csakúgy, mint az 1979-ben megnyílt Felsőszigeti vendéglőben. Az épületegyütteshez tartozott egy favázas épületű kávéház és egy cukrászda.

A jobb oldali képen látható az 1922-ben nyílt Központi Tejcsarnok, amely reggeliző- és uzsonnázóhely volt (Fotó: pestbuda.hu)

A sziget legrégebbi vendéglője volt az Alsószigeti kávéház (Fotó: pestbuda.hu)

A víztorony mellett 1922-ben nyílt meg a Központi Tejcsarnok, amely reggeliző- és uzsonnázóhely volt, esténként pedig zenepavilonjából szólt a muzsika. Helyére épült később a Szabadtéri Színpad. Az elit, a zárt körű vendéglátás színhelyéül az 1920-as években létrejött Sziget Club szolgált, ahol a művészvilág és az arisztokrácia képviselői szórakoztak.

Régi fotó az elegáns Sziget Club teraszáról az 1920-es évekből (Fotó: pestbuda.hu)

Színház a Margit-szigeten

A szigeten a XX. század elején több színház is működött, de az első komolyabb események az 1920-as évekhez köthetők. 1924-ben a MAC-sportpályán az Antigoné című drámát mutatták be, 1929 nyarán a Csongor és Tünde című táncjátékot vitték színre az Operaház balettegyüttesének előadásában. Az állandó szabadtéri színpad a Nemzeti Színház Szentivánéji álom előadásával 1938. június 18-án nyitotta meg kapuit.

Az Aida című előadás plakátja az 1950-es évekből (Fotó: pestbuda.hu)

A háború során a színpadot lebombázták, 1949-ben nyitották meg az átépített épületet, amely 1952-től 1962-ig a Magyar Állami Operaház nyári játszóhelye lett. Napjainkban is látványra építő, a műfaj nemzetközileg is elismert művészeit felvonultató opera- és musicalelőadások, zenés színházi produkciók, tánc- és show-műsorok színhelye.

Tánctörténeti fotókiállítás

Az első emeleten látható a Táncoló Magyarország – tánctörténeti fotókiállítás a Margitszigeti Szabadtéri Színpad fotókiállításaiból.

Részlet a tánctörténeti kiállítás vetített anyagából (Fotó: pestbuda.hu)

A 80 éves színpad története során megvalósult előadások fotóiból összeállított kiállítás felidézi a tánctörténet legnagyobb pillanatait és művészeit. Ízelítőt ad olyan legendás előadásokból és azok előkészületeiből, mint A bahcsiszeráji szökőkút, Párizs lángjai, Keszkenő, Térzene, Hattyúk tava, amelyek a Magyar Állami Operaház előadásaiként valósultak meg az 1950-es, 1960-as években. A sokszínű anyag a kulisszák mögé is betekintést enged, bemutatva a zsáner- és portréfotózás érdekességeit is.

Nyitókép: A Margit-szigeti víztorony napjainkban (Fotó: pestbuda.hu)