Budapest ismét megmutathatja magát a világnak

2019. július 23. 14:00

Budapest 2027-ben újra a világ érdeklődésének középpontjába kerülhet, mert ismét a magyar főváros lesz a házigazdája a vizes világbajnokságnak. Csakúgy, mint két évvel ezelőtt, százmilliók láthatják majd a közvetítéseken keresztül Budapest különlegesen szép helyszíneit.

A jelenleg zajló vizes világbajnokság helyszínén, a dél-koreai Kvangdzsuban a FINA elnöke, Julio C. Maglione jelentette be, hogy 2017 után 2027-ben is a Budapesten lesz a világ egyik legnagyobb sporteseménye – írja az MTI.

A FINA illetékesei úgy határoztak, hogy a 2025-ös olimpiai kvalifikációs vizes világbajnokságnak az oroszországi Kazany adhat otthont, két évvel később pedig – akárcsak 2017-ben – ismét a magyar főváros lesz a házigazda.

Budapest – amely tavalyelőtt Balatonfüreddel közösen rendezte meg a vizes sportágak csúcseseményét – Perth (1991, 1998), Róma (1994, 2009), Barcelona (2003, 2013), Fukuoka (2001, 2021) és Kazany (2015, 2025) után a hatodik olyan város lesz, amely két világbajnokságnak is otthon ad.

A 2027-es rendezésre heten pályáztak. A végső szavazást megelőző döntő prezentációt Szalay-Bobrovniczky Alexandra, Budapest főpolgármester-helyettese, Gyurta Dániel olimpiai bajnok úszó, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagja, Fürjes Balázs, a pályázat vezetője, Budapest fejlesztéséért és a nemzetközi sportpályázatokért felelős államtitkár és Szántó Dávid, a Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ) nemzetközi vezetője tartotta.

A Duna Aréna volt a 2017-es FINA Világbajnokság fő helyszíne (Forrás: fina-budapest2017.com)

A pályázati bizottság társelnökeként jelen volt Wladár Sándor olimpiai bajnok, a MÚSZ elnöke, továbbá a bizottság tagjaként vett részt az eseményen Kovács Ágnes olimpiai bajnok úszó, Kemény Dénes szövetségi kapitányként háromszoros olimpiai bajnok vízilabdaedző és Vári Attila kétszeres olimpiai bajnok vízilabdázó, a Magyar Vízilabda Szövetség elnöke is.

A döntéssel kapcsolatban Julio C. Maglione, a FINA elnöke kifejtette: a magyar főváros a valaha volt legjobb világbajnokságot rendezte két évvel ezelőtt, és semmi kétsége afelől, hogy a bizalmat ismét meghálálja.

Fürjes Balázs, a nemzetközi sportpályázatokért felelős kormánybiztos elmondta, hogy a FINA döntése a bizalomról szól: a világ egyik legtekintélyesebb nemzetközi sportszervezete megbízik a magyarokban, megbízik Budapestben, sokra tartja Magyarországot. Megjegyezte, a siker elsősorban a magyar bajnokok, a magyar sport és Budapest sikere.

A Magyarország első olimpiai bajnokáról elnevezett Hajós Alfréd Uszoda 1930-ban épült, a létesítményt többször átalakították és bővítették (Forrás: fina-budapest2017.com)

„A vizes világbajnokságra tízezrek érkeznek külföldről, tömegével jönnek a tehetős, sokat költő vendégek. Emellett a nagyvilágban százmilliók látják Budapest legszebb arcát televízióban, újságokban, online felületeken, ami felbecsülhetetlen reklámértékkel bír. Budapest még ismertebb, még kedveltebb és még látogatottabb lesz. Újra együtt szurkolhatunk a magyar győzelmekért, ami összekovácsolja a nemzetet, erősíti a magyarok önbecsülését és az összetartozást” – fogalmazott Fürjes Balázs.

Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes megtisztelőnek nevezte, hogy Budapest a sikeres 2017-es világbajnokság után tíz évvel újra otthont adhat a világ egyik legrangosabb sporteseményének. Emlékeztetett rá, hogy a budapestiek azóta is rengetegen keresik fel az előző világbajnokság alkalmával megszépített Margitszigetet, sportolók, családok, gyerekek százai és ezrei használják nap mint nap a felújított Császár-Komjádi Uszodát, a Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszodát, valamint a világ egyik legjobb versenyuszodájának bizonyult Duna Arénát.

 A világbajnokság leglátványosabb helyszínét a Batthyány tér dunai partszakaszánál alakították ki, itt az óriás toronyugrás versenyét tartották (Forrás: fina-budapest2017.com)

Wladár Sándor, a MÚSZ elnöke szerint a magyar úszósportnak nagy lökést ad az újabb rendezés: „Versenyzőink a világ mindent tájáról érmekkel térnek haza, de a saját közönség, rokonok, barátok buzdítása hatalmas plusz motivációt jelent. Rengeteg fiatal ugrik medencébe akár már holnap annak a reményében, hogy ezt egy vizes világbajnokságon sportolóként is átélje” – fogalmazott az olimpiai bajnok sportvezető.

A 2017-es FINA Világbajnokság öt budapesti helyszíne a Duna Aréna, a Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszoda, Batthyány tér dunai partszakasza és a Városligeti-tó volt.

A szinkronúszó versenyeket a Hősök tere mellett, a Városligeti-tavon rendezték meg (Forrás: fina-budapest2017.com)

Az óriás toronyugrás versenyét a Batthyány tér dunai partszakaszánál felállított ideiglenes medencében, Budapest lélegzetelállító épületével, a Parlamenttel szemközt rendezték meg. A világbajnokság leglátványosabb helyszínét alakították ki itt.

Hajós Alfréd Uszoda 1930-ban épült, Hajós Alfréd tervei alapján. A Magyarország első olimpiai bajnokáról elnevezett létesítményt többször átalakították és bővítették. Legendás vízilabda-generációk sora edzett itt. 2017-ben az uszodát és az egész Margitszigetet is rendbe hozták.

A szinkronúszó versenyeket a Hősök tere szomszédságában, a Városligeti tavon rendezték meg. Ez a helyszín különleges élményt kínál, köszönhetően a szép környezetnek, az impozáns hátteréül szolgáló Vajdahunyad várának.

A Duna Aréna volt a 2017-es FINA Világbajnokság fő helyszíne. Az úszó és vizes sportok világszínvonalú komplexumának kivitelezése rekordidő alatt, kevesebb mint két év alatt valósul meg.

Nyitókép: A Városligeti-tavon megrendezett szinkronúszó versenyeknek impozáns hátteréül szolgált a Vajdahunyad vára (Forrás: fina-budapest2017.com)


Hozzászóláshoz lépjen be, vagy regisztráljon!

Felhasználónév:
Jelszó:

Regisztráció | Elfelejtett jelszó