Aláírta az Ottlik-kert megvalósításához kapcsolódó vállalkozási szerződést és átadta a munkaterületet a kivitelezőnek Újbuda Önkormányzata. A kerület ezzel egyszerre állít emléket Ottlik Géza Kossuth- és József Attila-díjas írónak, műfordítónak, és ad új funkciót az egykori, Bukarest utcai buszvégállomás környezetének is – írja az ujbuda.hu.

A Kosztolányi Dezső tér mögött, az Ulászló–Bukarest utca által négyzetet körülíró területen kialakítandó Ottlik-kert kivitelezését a Kobold'2003 Kft. nyerte el. A munkálatokra összesen 70 nap áll rendelkezésére, a kert átadása szeptember végén várható. A kivitelezés során lesznek ideiglenes forgalomelterelések. Amikor elkészül a kert, a Bukarest utca 2. előtti útszakaszon megszűnik a közúti közlekedés.

A Ulászló–Bukarest utca által négyzetet körülíró területen elkezdték az Ottlik-kert kialakítását (Forrás: ujbuda.hu)

Újbuda Önkormányzata Ottlik-kert címen tavaly nyáron hirdetett nyílt tervpályázatot építészeknek, tájépítészeknek olyan közösségi tér létrehozására, amely egyszerre állít emléket Ottlik Géza Kossuth- és József Attila-díjas írónak, műfordítónak és ad új funkciót az egykori, Bukarest utcai buszvégállomás környezetének. Az Ottlik-kert a kulturális városközpont meghosszabbításaként jön létre a Kosztolányi Dezső tér mellett.

Ezen a területen 1963-tól 1999-ig buszpályaudvar működött, a déli részén pedig egy büfépavilon állt. A megszűnt pályaudvar épületében a kétezres évektől a Tranzit kávézó működik.

A Kosztolányi Dezső téri autóbusz-pályaudvar a Bukarest utcában 1963-ban (Fotó: Fortepan)

A tervpályázatra összesen 15 pályamű érkezett, amelyek közül szakmai zsűri választotta ki a legjobbakat. Az első helyezett a Massány Edina, Megyeri Zsófia, Remeczki Rita (Open air design Kft.) és Scheuch Dominik (YEWO LANDSCAPES e.U.) alkotta tervezőcsapat lett, Olvass a sorok között című pályaművével – írja az önkormányzat oldala.

A műleírás szerint „a tervezett közkert alaprajta egy nyitott könyv egyetlen lapját sugallja, a sorokba rendezett utakkal, támfalakkal, sávokban tervezett növénykiültetéssel és a sétányon továbbfutó betoncsíkokkal. (…) A terepből ritmikusan kiemelkedő támfalak maguk is egy-egy könyvet szimbolizálnak, melynek »gerincén«, mint ahogy a könyvek borítóján is, egy-egy könyvcímet vagy idézetet olvashatunk az írótól. Felülről nézve a tér mint egy könyv jelenik meg, tehát már egy kész irodalmi művet szimbolizál, ám oldalról, szemmagasságból szemlélve a festett, írható felületek és a változatos lejtésű, geometriájú támfalaknak köszönhetően a tér képe folyamatosan változik."

Az Ottlik-kert látványterve (Forrás: ujbuda.hu)

A bírálóbizottság értékelte, hogy több generáció számára kínál rekreációs programot, helyet a kert. A megfogalmazott köztéri alkotás teljes felületére kiterjed Ottlikot megidéző, évszámokból és idézetekből felépülő motívumsor.

Nyitókép: A tervezett Ottlik-kert helye Újbudán (Fotó: pestbuda.hu)