„Szeretnénk, hogy európai csúcsintézményként működjön a Nyugati pályaudvar mellett megépülő Nemzeti Cirkuszművészeti Központ” – mondta el az MTI-nek Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár. Hozzátette: több mint három éves előkészítő munka eredményeként született meg a kormánydöntés arról, hogy a Fővárosi Nagycirkusz a cirkuszművészet összes ágazatával, kiegészítő szervezetével együtt egy közös helyre, a Nyugati pályaudvar melletti területre fog költözni.

A Magyar Közlönyben pénteken jelent meg a beruházás megvalósításáról szóló kormányhatározat. A Nemzeti Cirkuszművészeti Központot a Liget Budapest projekt részeként a Nyugati pályaudvar melletti, Eiffel tér, vasúti vágányok, Ferdinánd híd és Podmaniczky utca által határolt területen építik fel. Erre a részre tervezték 2007-ben az új kormányzati negyedet.

A kormány arról is döntött, hogy a meglévő zuglói és cinkotai cirkuszi létesítményeket felújítják, korszerűsítik, azok kiszolgálófunkcióként továbbra is működni fognak.

Fekete Péter elmondta, hogy a Fővárosi Nagycirkusz kinőtte jelenlegi otthonát, a Városligetben nem lehet próbatermet kialakítani, nincsen próbamanézs, a lovakat nem lehet futtatni és a megújult állatvédelmi törvényeknek megfelelően egyre több hely kell az állatoknak. Az új központ artistaképző iskolának, cirkuszművészeti múzeumnak, kutatótárnak és könyvtárnak, artista szállásoknak, próbamanézsnak és cirkusznak ad majd helyet, emellett parkolóhelyeket, közönségforgalmi tereket is kialakítanak.

A Fővárosi Nagycirkusz épülete a Városligetben 2019-ben (Fotó: pestbuda.hu)

 

A Fővárosi Nagycirkusz 1981-ben (Forrás: Fortepan)

Az új központ terveiről elmondta: a korábban szóba került helyszínek esetében készültek tanulmánytervek, amelyeket adaptáltak a Nyugati pályaudvar melletti területre, de ezek a tervek nem véglegesek és az engedélyezésig még hosszú az út. Az államtitkár megjegyezte, hogy a januári budapesti cirkuszfesztiválon már szeretnének bemutatni előzetes látványterveket.

Mint felidézte, az európai kulturális miniszterekkel a témában folytatott tárgyalásain kollégái örömmel fogadták egy olyan központ megépülésének ötletét, amely digitalizálásban és adattárolásban nem csupán Magyarországot, hanem egész Európát kiszolgálja.

A központ építési munkálatainak befejezésére még éveket kell várni. A Fővárosi Nagycirkusz épülete addig használatban marad, zavartalanul üzemelhet jelenlegi helyén, a Városligetben. A tervek szerint az átköltözés után a régi épületet lebontják az állatkert zöldfelületének növelése céljából.

Forrás: MTI

Nyitókép: A Nemzeti Cirkuszművészeti Központot a Nyugati pályaudvar melletti területen fogják felépíteni (Fotó: Máthé Zoltán/MTI)