Felmérik a fővárosi idősödő fák állapotát

2019. augusztus 21. 13:00

Nyilvántartásba veszi a lakóházak és az utak melletti, idősödő fáit a Budapesti Erdészet. Minden fa pontos GPS-koordinátája, fajtája, mérete és egy 1-től 6-ig terjedő skálán osztályozott állapota egyetlen adatbázisba kerül.

Adatbázist készít a lakott területek és az utak mentén található, idősödő fáiról a Pilisi Parkerdő Budapesti Erdészete. A felmérés célja, hogy a szakemberek tervszerűen ütemezni tudják, melyik fát kell ellenőrizni, így sokkal hatékonyabban ki tudják majd szűrni a leromlott egészségi állapotú fákat – olvasható a parkerdo.hu oldalon.

A Pilisi Parkerdő Budapesti Erdészete adatbázist készít az idősödő fákról (Forrás: parkerdo.hu)

Szeptember végéig minden fa pontos GPS-koordinátája, fajtája, mérete és egy 1-től 6-ig terjedő skálán osztályozott állapota egyetlen adatbázisba kerül. Az adatok kiértékelését követően a szakemberek az erdészet 10 éves erdőgazdálkodási tervébe is beépítik, hogy mikor melyik fát kell ellenőrizni.

Az osztályzás alapján döntenek a potenciálisan veszélyes (például korhadt, elhalt) fák kivágásáról, de olyan eredmény is születhet, hogy elég 5-10 év múlva újra megvizsgálni az adott fát.

A Boldog Özséb kilátó Pilistetőn (Forrás: parkerdo.hu)

A felmérés már folyik, a szakemberek az elkövetkező hetekben megközelítőleg 10 ezer, a Budapesti Erdészet illetőségébe tartozó fát vizsgálnak és jelölnek meg Budapest, Budaörs, Budakeszi, Remeteszőlős, Törökbálint és Solymár határában, illetve útjai mentén, mintegy 43 kilométer hosszan.

Forrás: Pilisi Parkerdő Zrt.

Nyitókép: Nyilvántartásban vesznek 10 ezer Budapesten és környékén (Forrás: parkerdo.hu)


Hozzászóláshoz lépjen be, vagy regisztráljon!

Felhasználónév:
Jelszó:

Regisztráció | Elfelejtett jelszó