Zsivora György mellszobrát, Baráz Tamás szobrászművész készítette el a zuglói képviselő-testület felkérésére. A szobortervet egyhangú döntéssel választotta ki a szakmai zsűri is a beérkezett pályaművek közül. Az alkotást szeptember 5-én avatták fel a XIV. kerületi Zsivora parkban.

Millisits Máté művészettörténész, a Budapesti Városvédő Egyesület alelnöke kiemelte: azzal, hogy Zsivora György 1870-ben a felparcellázta a mai Rákosfalva területén lévő földbirtokát, egy település magját hozta létre.

A szoboremeléssel Zugló önkormányzata egy szakmailag sikeres emberbarátnak állít emléket, aki jelentős összeget hagyott különböző oktatási intézményekre, egyházi gyülekezetekre, a Magyar Tudományos Akadémiára és az éppen csak megalapított Bethesda Kórházra.


Zsivora György szobra (Forrás: zuglo.hu)

Zsivora György 1804. augusztus 25-én született Sárszentlőrincen. Felsőfokú tanulmányait a pozsonyi evangélikus főiskolán végezte, ahol bölcsészetet, teológiát és jogot tanult. 1827-től ügyvédként dolgozott, 1848-ban a hétszemélyes tábla előadója volt. 1860-1861-ben Csanád vármegye főispánja, Deák Ferenc híve.

  Zsivora György 1870-ben a felparcellázta a mai Rákosfalva területén lévő földbirtokát (Forrás: zuglo.hu)

Az 1861. évi országbírói értekezleten az osztrák általános polgári törvénykönyv fenntartása mellett foglalt állást a megfelelő korrekciókkal. 1864-től a hétszemélyes tábla, 1869-től a kúria tanácselnöke volt. A Magyar Tudományos Akadémia is tagjai közé választotta. 

Nyugállományba vonulásának évében, 1870-ben a Rákosi mezőkön lévő földbirtokát telkekre osztotta, és ezzel megteremtette Zugló legkisebb városrészének, Rákosfalvának az alapjait.  Zsivora György 1883. november 30-án hunyt el Budapesten.

Forrás: zuglo.hu

Nyitókép: Felavatták Zsivora György szobrát (Forrás: zuglo.hu)