Évtizedeken át csúfította a környezetét az üresen pusztuló Hotel Olimpia a város legnépszerűbb kirándulóhelye, a Normafa szomszédságában. Négy évvel ezelőtt a helyi népszavazás eredménye alapján a Hegyvidéki Önkormányzat elindította a környék rehabilitációs programját, ami az egykori szálló kisajátítását, lebontását, területének rendezését is célul tűzte ki – írja a hegyvidekiujsag.hu.

Sétány a Normafánál (Fotó: normafapark.hu)

A kisajátítási eljárás lezajlott, 2018 első felében pedig a bontás is megtörtént, hogy a későbbiekben helye legyen a fogaskerekű normafai meghosszabbításának, továbbá elkezdődhessen az Eötvös út új szakaszának kialakítása és a parkosítás a fennmaradó több ezer négyzetméteres területen.

A gyermekvasúttal párhuzamosan haladó új útszakasz kiépítése már előrehaladott állapotban van: megépültek az út és a járda alépítményei, a nagy mennyiségű esővíz elvezetésére is alkalmas 1600 milliméter átmérőjű csatorna, a vízelvezetők, valamint a víz- és gázvezeték-kiváltások. Az útépítés célja, hogy az Eötvös út legfelső szakaszán, ami a hegygerinc legszebb panorámájú részét foglalja el, megszűnjön az autóforgalom és a terület a kirándulóké lehessen.

Új park születik az egykori hotel romjain

Az egykori „szellemszálló” helyén park létesül. Miután az érintett részen megtörtént a közművek kiváltása, valamint egy gáznyomás-szabályozó föld alá helyezése, továbbá a betontörmelék- és földhalmok java részét az útépítés során már felhasználták a kivitelezők, szeptember első hetében itt is megkezdődhetnek a kertépítési munkálatok.

Az Eötvös út 40. szám alatt lévő Hotel Olimpia épülete 1972-ben (Fotó: Fortepan)

Arról, hogy milyen funkciói legyenek a mintegy 4000 négyzetméteres területnek, a környéken élőket kérdezte meg az önkormányzat. Zöld területtel kombinált parkoló, gördeszka- és streetballpálya, kosárlabdapálya és játszótér is szerepelt az egyeztetések során felvázolt koncepciók között. A lakók végül egy zöld parkot kértek, ahol a növényzeten, sétautakon és utcabútorokon kívül csak szökőkút és játszótér lesz.

Az új játszótéren – amely a környékbeli családok kérésére elsősorban a kisebb gyerekek igényeihez igazodik majd – fészek- és laphinta, négyszemélyes libikóka, rugós játék, ügyességi pálya, homokozó kap helyet, valamint kis mászóvár csúszdával. A natúr fából készült játékokat az ütéscsillapítás érdekében színezetlen fenyőkéreg veszi körül. Támlás és karfás, az idősek által is kényelmesen használható padok gondoskodnak majd a park látogatóinak komfortjáról, míg a biciklivel érkezők számára kerékpártámaszok állnak rendelkezésre.

A területen megmaradt néhány egészséges fát megőrzik, ezeken kívül pedig több mint ötven újat – bükköt, gyertyánt, tölgyeket, törökmogyorót, tulipánfát és rézvörös fanyárkát – telepítenek a szakemberek. Közel hétszáz cserjét ültetnek és több mint hatszáz évelő virágot helyeznek ki: a szárazságot viszonylag jól tűrő, hosszan virágzó levendula, rózsás díszgyertya, tarka keserűfű és ligeti zsálya a vegetációs időszak szinte teljes egészében a park díszei lehetnek.

Az új parkot Eötvös Lorándról nevezik el (Fotó: hegyvidek.hu)

A parképítés a terep rendezésével, a leendő szökőkút aknájának és alapjának betonozásával, valamint a szegélyek kialakításával indul, ezt követi a többi feladat elvégzése.

A tervek szerint a látogatók novemberben vehetik birtokba az új pihenőterületet, amellyel – a szomszédos Eötvös út 48-50. szám alatt épülő látogatóközpont telkét is beleértve – több mint ezer négyzetméterrel nő a zöldfelület a környéken.

Eötvös Loránd és Erdős Pál győzött

Nyáron közel négyezren szavaztak az önkormányzat honlapján arról, kinek a nevét viselje az egykori Hotel Olimpia helyén létesülő park, valamint az Eötvös út felső szakaszának kiváltására építendő, a Távcső utcával párhuzamos új út. A hegyvidékiek javaslataiból kiválasztott három-három név közül Eötvös Lóránd és Erdős Pál lett a befutó: előbbire a park elnevezése kapcsán 2392-en, utóbbira az új út nevét illetően 1766-an voksoltak.

Eötvös Loránd (1848-1919) fizikus, politikus, akadémikus, egyetemi tanár és hegymászó, a Svábhegy szülöttje 1889-1905-ig a Magyar Tudományos Akadémia elnöke, 1894-1895-ig Magyarország kultuszminisztere volt.

Erdős Pál (1913-1996) a XX. század egyik legkiemelkedőbb matematikusa, a „matematika Mozartja”, aki kutatásaiért 1983-ban megkapta a matematikai Nobel-díjak egyikeként emlegetett Wolf-díjat.

A lebontott Hotel Olimpia helyén kialakítandó park látványterve (Fotó: hegyvidek.hu)

Arról, hogy az Eötvös Loránd park és az Erdős Pál út hivatalosan is elismert közterületnevekké váljanak, a fővárosi közgyűlésnek kell döntést hoznia, a fővároshoz pedig a XII. kerületi képviselő-testületnek kell előterjesztenie ez irányú kérelmét. A helyi képviselő-testület várhatóan az önkormányzati választásokat követően, a novemberi alakuló ülésén kezdeményezi a hegyvidékiek által megszavazott új elnevezések hivatalossá tételét.

Forrás: hegyvidekujsag.hu

Nyitókép: Az új pihenőterületet látványterve (Fotó: hegyvidekujsag.hu)