A Csillaghegyi strandfürdő Budapest egyik legrégebbi, nagy területű, ősfás parrkal körülölelt, szép fekvésű strandja. Erdőszerű, fás részek és teraszosan kialakított napozóterületek találhatók itt.

A strand vizét az a bő vizű forrás táplálja, amelyet már a rómaiak idejében is ismertek, a fennmaradt írások szerint vízvezetéken szállították a vizet Aquincumba. A víz főként kálcium- és magnézium-hidrokarbonátot, kovasavat tartalmaz. A vize ugyanaz, mint a budai (Császár, Lukács, Király) fürdőké, ezekkel közös vízmedencéből származik.

A Csillaghegyi strandfürdő 1933-ban (Fotó: Fortepan)

Már a XIX. század végén volt egy kis tó ezen a területen, ahová fürödni jártak az emberek. Az itt talált 24-25 fokos termálvízre építettek egy kavicsos aljzatú medencét. Az elfolyó víz malmot hajtott. A medencét két részre osztották, függönnyel választották el, külön a férfi és külön a női fürdőzők részére.

A több forrásból eredő kénes gyógyvízre a Csillaghegyi Árpád Fürdő Rt. kezdett kialakítani fürdőt a Róka-hegy oldalában 1919-ben. A fürdőben két strand- és egy úszómedence volt, emellett gyerekpancsoló is üzemelt. 1925-ben készítettek egy új medencét, amely abban az időben Budapest első és egyetlen hullámmedencéje volt, és egészen 1945-ig működött. Néhány év múlva építettek fel egy nemzetközi versenyek tartására is alkalmas medencét. Tribünt is emeltek mellé, amit később betemettek, mert megsüllyedt a talaj. Kabinokat építettek, és fallal vették körül a strandot,  a hegyoldalban lépcsősen alakították ki a napozórészeket, növényeket ültettek a parkba.

A strandot 1950-ben államosították, a Fővárosi Fürdőigazgatóság vette át a létesítményt.  Az 1950-es években a hegy felőli oldalon is parkosítást végeztek, újabb kabinokat és öltözőket építettek.

Több fejlesztés is történt az 1970-es évek elején, kétszemélyes faházak épültek, és elkezdték egy egész évben nyitva tartó motel építését. Az egyik medencére sátortetőt tettek, hogy télen is üzemelhessen.

A strandot 2000-ben felújították, a medencéket vízszűrő, -forgató berendezéssel látták el. A Csillaghegyi strandfürdő új fürdőegységét 2018-ban adták át, egy több mint 7800 négyzetméter területű fedett, 12 új medencének helyet adó fürdőépülettel bővült. Az új neve Csillaghegyi Árpád Forrásfürdő lett. A meglévő medencék mellett több, különböző funkciójú új medencét is építettek, tanmedencét, finn- és infraszaunát, wellnessrészleget, valamint lelátót is kialakítottak.

A fürdő bejárata (Fotó: csillaghegyifurdo.hu)

A felújított strand 2018-ban (Fotó: csillaghegyifurdo.hu)

A centenárium alkalmából családi nappal egybekötött ünnepséget tartottak 2019. szeptember 14-én, amikor is felavatták a csillaghegyi olimpikonok emléktábláját.

Olvassa el korábbi cikkünket a Csillaghegyi strandfürdőről

Nyitókép: A Csillaghegyi strandfürdő 1930-ban (Fotó: Fortepan)