Átadták az Óbudai Egyetem csaknem 3,5 milliárd forintból felújított Kandó Kollégiumát a Bécsi úton. Varga Mihály pénzügyminiszter, Óbuda országgyűlési képviselőjeként hangsúlyozta, hogy a 3,442 milliárd forint állami támogatás, valamint a 260 millió forintos egyetemi hozzájárulás jó helyre került, hiszen a korszerű tudásbázisok a jövő növekedését alapozzák meg – írja az MTI. A tudás és a kihívások folyamatosan változnak, de erős gazdaság nélkül nincs emelkedő ország – hangsúlyozta a tárcavezető.   

Varga Mihály megköszönte az intézménynek, hogy oktatási tevékenységével és kutatásaival részt vállalt az elmúlt évek építő munkájában. Az Óbudai Egyetem – mint fogalmazott – méltán a legnépszerűbb felsőoktatási létesítmények egyike, hiszen valódi tudásközpontként élő kapcsolatot teremtett a tudomány és az iparvállalatok között, képzését pedig a gazdasági elvárásokhoz illeszti. Utóbbiaknak megfelelve, de egyben új gondolatokat is alkotva kell az itt végzetteknek a munkaerőpiacra kilépniük – jelentette ki a miniszter.

Az Óbudai Egyetem új Kandó Kollégiuma a Bécsi úton (Fotó: obuda.hu)

Kovács Levente rektor üdvözölte, hogy a felújított Kandó Kollégium 8 ezer négyzetméteren több mint 400 hallgató lakhatását biztosítja korszerű körülmények között. Közölte, a rekonstrukciós beruházás éppúgy hozzátartozik az Óbudai Egyetem megújulásához, mint a tudományos elkötelezettség, az ipari és társadalmi kapcsolatok erősítése. Kiszámítható és tartós fejlődéssel a rektor várakozása szerint nemzetközi szintű ismertséget és rangot vívhat ki magának az Óbudai Egyetem.

A felújított Kandó Kollégium 8 ezer négyzetméteren több mint 400 hallgató lakhatását biztosítja korszerű körülmények között (Fotó: obuda.hu)

Földesi Gabriella kancellár úgy értékelte, hogy a felújítás kiváló eredménnyel zárult, hiszen a 2007-ben bezárt épület a férőhelyeken túl sokcélú hasznosítást tesz lehetővé. Befogadhat sport- és szabadidős rendezvényeket, speciális szobái mozgássérült hallgatók lakhatását biztosítják, udvara és az épület előtti közterület a betonburkolattól megszabadulva zöldfelületté alakult. Az Óbudai Egyetem infrastruktúra-fejlesztése a tervek szerint hamarosan a Kiss Árpád Kollégium energetikai felújításával folytatódhat – közölte a kancellár.

Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettes a rendezvényen úgy fogalmazott, hogy az avatók és átadási ünnepségek a budapesti mindennapok részévé váltak, hiszen a város vezetése folyamatosan új beruházásokat és korszerűsítéseket tervez. A főpolgármesteri hivatal minden esetben megalapozott és határozott elképzelésekre kér állami hozzájárulást, jelenleg is több száz projektje vár indulásra – tette hozzá.

Forrás: MTI

Nyitókép: Átadták az Óbudai Egyetem elújított Kandó Kollégiumát (Fotó: obuda.hu)