Czetz János tábornok szobrának felavatásával és a megújult Lékai bíboros tér átadásával létrejött az 1848-as emlékpark, amelyet ünnepélyes keretek között avattak fel Csillaghegyen. Az ünnepi eseményen részt vett Maximiliano Gregorio-Cernadas argentín nagykövet, Varga Mihály pénzügyminiszter, valamint Vivianne Duchini szobrászművész is – írja az obuda.hu.

Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata régóta szeretett volna egy olyan parkot létrehozni, amely a 1848-49-es forradalom és szabadságharcnak, illetve kiemelten Czetz János dandártábornoknak állít emléket. A Kormány 2017. decemberi döntésével 470 millió forint támogatást ítélt oda az önkormányzat számára, amelyet a kerület parkfejlesztésre fordíthat.

Czetz János tábornok szobrának felavatása a Lékai bíboros téren (Fotó: obuda.hu)

Ebből az összegből két beruházás valósulhatott meg, az egyik az 1848-49–es emlékpark, melynek fejlesztése a forradalom és szabadságharc 170. évfordulója alkalmából 2019-ben jöhetett létre.

„Hősiesség és szabadságvágy. E két szóval pontosan írható le a XIX. századi magyar történelem véráztatta pillanataiban is helytálló katonáink viselkedése, mely máig fennálló emlékezetük alapja lett. Ám ahogy nemzeti himnuszunk szavai is jelzik, viszályok és a balszerencse is gyakori kísérője volt a dolgok alakulásának, így hőseink többségének az életét sem a békés és a nyugodt öregkor keretezte” – kezdte ünnepi beszédét a házigazda Bús Balázs polgármester.

Hozzátette: Czetz János honvédtábornok sem kivétel ez alól, azonban mégsem a hányattatásokra és üldözöttségre emlékezünk, hanem arra a harcos hazaszeretetre, mely újabb és újabb célok felé, újabb katonai feladatok elvégzésére sarkallta őt. 

A polgármester kiemelte: Fontos pillanata ez Óbuda emlékezet-politikájának, hisz ez a park lesz a jövőben a ’48-as megemlékezések mellett az aradi vértanúk október 6-ai gyásznapjának is szimbolikus helyszíne.

Ki volt Czetz János? Az örmény származású erdélyi Czetz János, vagy Juan Fernando Czetz a magyar hadtörténelem jeles személyisége, az 1848–49-es forradalom és szabadságharc egyik legfiatalabb honvédtábornoka, Bem József altábornagy táborkari főnöke. Az elvesztett szabadságharc után az emigrációs politika aktív szereplője volt, aki később a magyar szabadság ügyének kudarca után lelt új hazára Argentínában.

Czetz János honvédtábornok (Fotó: obuda.hu)

A dél-amerikai országban a déli határvidékének feltérképezője és védelmének szervezője lett, és a Buenos Aires-i Katonai Akadémia első igazgatója. Második hazájában megbecsülés és tisztelet övezi a személyét, tevékenységét és életútját.

2015-ben négyalkalmas közösségi tervezés keretében dolgozta ki az Óbudai Városfejlesztő Nonprofit Kft. a tervet, amely segítségével ez a köztér megújulhatott, 2016-ban pedig az argentin nagykövetséggel karöltve nemzetközi szoborpályázatot írt ki az önkormányzat Czetz János tábornok szobrának elkészítésére.


Rózsalugas, dísznövények, kényelmes utcabútorok és sakkasztalok is várják a Czetz János emlékpark látogatóit Óbudán (Fotó: obuda.hu)

A meghívásos pályázaton argentin, erdélyi és anyaországi magyar művészek is részt vettek. Végül Vivianne Duchini argentin szobrászművész lovasszobor-tervére esett a bírálóbizottság választása. Nagy megtiszteltetés számunkra, hogy a művésznő Európában, London és Párizs után Budapesten is letette alkotásával névjegyét.

Bús Balázs beszéde után az argentin nagykövet, Maximiliano Gregorio-Cernadas hangsúlyozta: az teszi büszkévé és elégedetté, hogy ez a lenyűgöző kollektív vállalkozás különösen sikeres volt nemcsak egy nagy feladat közös munkáját és teljesítését tekintve, hanem abban is, hogy tartós személyes kötelékek alakultak ki a nagykövetség és az önkormányzat között.

Forrás: obuda.hu

Nyitókép: Czetz János lovasszobra Óbudán (Fotó: obuda.hu)