A Miniszterelnökséget vezető Gulyás Gergely kedden Budapesten, a vasútállomás előtt tartott sajtótájékoztatón azt mondta: Újbuda Budapest legnagyobb lélekszámú kerülete, amely Hoffmann Tamás vezetése alatt sokat fejlődött. Vannak még viszont épületek, amelyek további fejlesztésre várnak, ezek közé tartozik a vasútállomás épülete is – írja az MTI.

Közölte: a XI. kerületi önkormányzat kereste meg a Miniszterelnökséget azzal, hogyan lehetne jól hasznosítani az épületet.

A miniszter emlékeztetett arra, hogy Budapesten jelenleg nincs közlekedési múzeum; bár a nagy közlekedési múzeum tervei már elkészültek, de megvalósítása még jó néhány évig eltarthat. Ugyanakkor egy ilyen intézmény a legnépszerűbb múzeumok közé tartozik, korhatár nélkül bárkinek érdekes kikapcsolódást jelent.

A tervek szerint a Kelenföldi vasútállomás épületében létrehozandó múzeumban a magyar vasút történetét is megtekinthetik az érdeklődők. A mintegy 130 éves épület a legméltóbb otthona lesz a jövőben egy kis közlekedési múzeumnak – fűzte hozzá a miniszter.

Közlekedési múzeum lesz a Kelenföldi vasútállomás régi épületéből (Fotó: ujbuda.hu)

Gulyás Gergely azt mondta: a beruházás kiviteli terveinek mintegy 100 millió forintos költségét a XI. kerületi önkormányzat és a Miniszterelnökség közösen állja.

Hoffmann Tamás polgármester azt mondta: a teljes költségből Újbuda önkormányzata 20 millió forintot ad, a fennmaradó összeget a kormányzat biztosítja. Kitért arra: évek óta dolgoztak azon a kerületben, hogy megtalálják a vasútállomás épületének új funkcióját. Hosszasan egyeztettek a kormányzattal is, amely segít abban, hogy a közlekedési múzeumnak egy új telephelye legyen a vasútállomás épülete.

A polgármester kiemelte: a XI. kerületnek hamarosan új és modern városközpontja lesz, 2020-ban várhatóan elkészül az Etele pláza is. Ezért is fontos, hogy a megújult központban minél előbb meginduljon tervezés, amelynek eredményeként a vasútállomás épülete a közlekedési múzeum telephelyeként működik majd a jövőben.

Forrás: MTI

Nyitókép: A Kelenföldi vasútállomás 130 éves épülete (Fotó: ujbuda.hu)