Az Úri utca 6. szám alatt lévő ház első emeletén lakott a téli időszakokban Borsos Miklós szobrász- és grafikusművész feleségével, Kéry Ilonával. Haláluk után e házban kapott helyett a Borsos Miklós Lakásmúzeum, amely a Borsos-hagyaték bemutatását biztosította. 2017-ben az önkormányzati tulajdonban lévő helyiség bérleti jogát a képviselő-testület a Kovács Gábor Művészeti Alapítvány (KOGART) részére adta át.

Az Úri utca 6. szám alatt lévő ház, ahol Borsos Miklós szobrász- és grafikusművész egykori lakásában emlékmúzeumot alakítottak ki (Fotó: Google térkép)

A KOGART vállalta, hogy felújítják a helyiségeket, majd megújítják az emlékmúzeum kiállítását is, hogy minél több érdeklődő számára bemutassák Borsos Miklós egyedülálló életművét.

A műemléki felújítási munkálatok idén szeptemberben fejeződtek be, ezt követően került sor a lakásmúzeum kiállításának kialakítására a Budavári Önkormányzat tulajdonában lévő, de a KOGART-nál letétbe helyezett műtárgyakkal és bútorokkal.  A régi bútorokat és használati tárgyakat is láthatunk itt, mint például a művész által Firenzéből vásárolt reneszánsz székek és a házaspár hangszerei.

Borsos Miklós szobrászművész a műtermében, 1972-ben (Fotó: Fortepan)

November közepétől a nagyközönség ismét látogathatja e különleges emlékhelyet az Úri utcában. A Borsos-életmű bemutatásán túl a tervek szerint a Borsos Házban rendeznek majd irodalmi eseményeket, klasszikus zenei koncerteket és más, kulturális eseményeket is.

Borsos Miklós (1906-1990) a XX. század egyik legjelentősebb magyar szobrásza és grafikus művésze volt, akinek egész életművét áthatja a korai reneszánsz művészet szellemisége.

Forrás: budavar.hu

Nyitókép: A Borsos Ház egyik szobája (Fotó: budavar.hu)