A CNN amerikai hírcsatorna szerint Budapest fontos úti céllá vált Európában, a gazdag kulturális örökséggel rendelkező város télen „klasszikus karácsonyi filmbe való” élményt nyújt. A romantikus épületeket, hangulatos tereket még szebbé teszi az ünnepi kivilágítás. A látnivalók közül kiemeli a karácsonyi vásárokat, a termálfürdőket és a „téli csodavilágot” idéző Műjégpályát. A portál tíz dolgot felsorol, amit érdemes megnézni, csinálni télen Budapesten.

Karácsonyi vásárok

Az adventi vásárok „álomszépek, autentikus magyar karácsonyi élményt” nyújtanak. A Vörösmarty téri vásár az egyik legismertebb Közép-Európában, ahol lehet hagyományos magyar ételeket enni, forralt bort inni és igényes kézműves portékákat vásárolni. A Szent István-bazilikánál lévő vásárt pedig tavaly Európa második legszebb adventi vásárának választották.

A Vörösmarty tér a karácsonyi vásár idején felülnézetből (Fotó: Budapesti karácsonyi vásár)

Városligeti Műjégpálya

Az 1870-ben megnyílt korcsolypálya a cikk szerint a közép-európai régió leghíresebb és egyben a kontinens egyik legrégebbi és legnagyobb jégpályája. Gyönyörű környezetben lehet korcsolyázni a Vajdahunyad vára mellett, közel a Hősök teréhez és a Széchenyi fürdőhöz. Megemlítik, hogy Városligeti-tó nyáron csónakázótóként működik.

Nyáron csónakázótó, télen korcsolyapálya (Fotó: Városligeti Műjégpálya)

Fényfestés a Bazilikánál

A Szent István-bazilika lenyűgöző épületét mindenképpen meg kell nézni. Az épültre vetített, sötétedés után megjelenő látványos 3D fényjáték varázslatos látnivaló.

Fényfestés a Bazilikánál (Fotó: advenitunnep.hu)

Gyógy- és termálfürdők

Budapestet a fürdők városaként is szokták emlegetni, hiszen 118 természetes termálforrás van itt. Nagyon szépek a török fürdők, amelyeknek gyógyhatású vize világszerte ismert, a Széchenyi fürdőben pedig szabadtéri medencében fürödhetünk télen is. Ezenkívül felsorolják a fürdők közül a Rudast, a Gellért fürdőt, a Szent Lukács gyógyfürdőt, a Király fürdőt és a Palatinust.

Széchenyi fürdő (Fotó: szechenyifurdo.hu)

Magyar Állami Operaház

Az épület 1884-ben épült Ybl Miklós tervei alapján. Az impozáns belső terek kialakításában sok híres művész részt vett, például Lotz Károly és Székely Bertalan. Évente több ezer látogató érkezik megcsodálni az Operaház szépségét.

Az Operaház épülete (Fotó: Timár Sára, forrás: Halász Csilla Őrfi József Viczián Zsófia: Ybl összes, Látóhatár Kiadó, 2015)​​

Fényvillamos

Az ünnepi fényekkel díszített villamos eredeti látványosság. Összesen 39 000 fehér és kék LED világít a járműveken, valamint belül is feldíszítették a kocsikat. A fényvillamosok január elejéig közlekednek, többek között a 2-es villamos vonalán – normál jeggyel vagy bérlettel lehet rajtuk utazni.

Fényvillamos a Parlamentnél (Fotó: bkk.hu)

Hajózás a Dunán

A dunai hajózás télen és nyáron is nagyon népszerű, a sétahajók fedélzetéről csodálatos panoráma nyílik a fővárosra. Látható a Parlament, a budai Vár, a Szabadság-szobor és a Margit-sziget is.

A budai Vár és a Várkert Bazár látképe (Fotó: Várkert Bazár)

Budai Vár és a Várkert Bazár

Ahogy fogalmaznak, a budai Vár és a Várkert Bazár „ékkövek Budapest koronáján”. Különleges építészeti alkotások, amelyek történelmi, kulturális és természetközeli élményt is nyújtanak. Mindkét helyen sok vendéglátóhely és kulturális program várja a látogatókat, például koncertek és színházi előadások.

Ezenkívül figyelmünkbe ajánlják a romkocsmákat és az ünnepi díszbe öltözött Andrássy utat.

Forrás: edition.cnn.com

Nyitókép: A Vörösmarty téri karácsonyi vásár (Fotó: Budapesti karácsonyi vásár)