Épül a Makovecz-templom Pesterzsébeten

2020. február 6. 15:00

Pesterzsébeten a Szabó-telepi református templom alapkövét 2018-ban rakták le a Mátyás király téren, az építkezés azóta a tervezett ütemben zajlik. A telekre eddig harminc kőrisfát ültettek.

2018. szeptember 23-án tették le Makovecz Imre első fővárosi templomának alapkövét a XX. kerületi Mátyás király téren. A Szabó-telepi Református Gyülekezet már 1941-es megalakulása óta igyekezett saját templomot emelni, de a II. világháború és az utána kialakult politikai helyzet felemésztette a közösség vagyonát, és ellehetetlenítette a templom felépítését.

Néhány évvel ezelőtt döntött a XX. kerület vezetősége arról, hogy Pesterzsébeten, a Mátyás király téren egy új református templom épüljön, illetve arról is, hogy azt Makovecz Imre világhírű építőművész tervezze.

A Makovecz-templom látványterve (Forrás: pesterzsebet.hu)

Börzsönyi János lelkész úr felidézte a kezdeteket, amikor Földesi Gyula, akkori alpolgármester, országgyűlési képviselő javaslatára megszülethetett a pesterzsébeti Makovecz-templom álma – írja  a pesterzsebet.hu.  „Szabados Ákos polgármester közbenjárásával, a képviselő-testület egyhangú támogatása mellett földhasználati jogot vásárolt a gyülekezet a Mátyás király tér egy részére. Az építkezéshez nélkülözhetetlen pénz előteremtésére Prof. Dr. Bagdy Emőke klinikai pszichológus, akinek édesapja, Bagdy István a háború előtt életre hívott Szabó-telepi közösség egyik lelki vezetőjeként szolgált, gyűjtést rendezett: 2014- ben édesapja emlékére egyévi jövedelmét ajánlotta fel a templomépítés támogatására, majd élére állt annak a civil összefogásnak, amely keretében sok száz honfitársunk összesen mintegy 65 millió forintnyi adományt adott.”

A 2018-as alapkőletétel óta az építkezés az előzetes terveknek megfelelő ütemben halad​ (Fotó: pesterzsebet.hu)

Az összeg a magyar kormány 640 milliós támogatásával teljesedett ki. Az építészeti terveket Pesterzsébet Önkormányzata finanszírozta, valamint jelentős adományt tett a Fővárosi Önkormányzat is.

„A terv 2011-ben már megszületett, de a Mester halála mindent blokkolt, legalábbis lelassított. A tervezést Makovecz Imre megbízásából tanítványa, Dósa Papp Tamás folytatta. Ő felidézte: a mester mindig azt az egy épületet szerette volna megépíteni, amely az emberiség előtt már állt a világban. A templomnak az az alapgondolata, hogy olyannak kell lennie, mintha az alja a földből nőne ki, a teteje pedig az égből ereszkedne alá. Makovecz megfogalmazásában: „A templom a megváltás titokzatos helye, az átalakulás, a megújulás, az égiek és földiek egymásra találásának, az élő kövek, a felzengő, diadalmas énekbeszéd helye, Isten csöndjének felszakadása, a színről színre látás csonthasító pillanatának szentegyháza” – írja a kerületi újság.

 Elkészült a főbejárati kapu és a torony alatti előtér (Fotó: pesterzsebet.hu)

 „Gyülekezetünk, a Pesterzsébet – Szabó-telepi Református Egyházközség a Makovecz-templomnak helyet adó magánterületen 2019 októberében 9 darab, az építkezést akadályozó invazív fa – 7 zöld juhar, 1 fehér akác és 1 eperfa – kivágására kért és kapott engedélyt. Az engedélyt a fakivágást fapótlási kötelezettséghez kötötte. Ennek első ütemét valósítottuk meg az új kőrisliget telepítésével az önkormányzat iránymutatása alapján tavaly decemberben, a Mátyás király tér templomtelken kívüli részén – magyarázta Börzsönyi János lelkipásztor.

Ezek szerint az első ütemben – kertészmérnök szakember közreműködésével – fapótlási kötelezettségük 70 százalékának eleget tettek 30 darab 18/20-as törzskörméretű, háromszor iskolázott magas kőris ültetésével. A második ütemben további 12 darab – szintén magas minőségű – fát telepítenek majd az építkezés befejezését követően a templomtelken.”

Tavaly 30 kőrisfát ültettek, további 12 fát telepítenek majd az építkezés befejezését követően a templomtelken (Fotó: pesterzsebet.hu)

A 2018-as alapkőletétel óta az építkezés az előzetes terveknek megfelelő ütemben halad. Elkészült a főbejárati kapu és a torony alatti előtér. A gyülekezeti termek középpontjában lévő kerengő szerkezetépítését is befejezték, az épület téglafalai pedig készen állnak a tetőszerkezet fogadására.

Az épület nagy részén már állnak a falak, helyükre kerültek a templomkarzatok vasbeton lemezei, bennük az elektromos védőcsövekkel, valamint megtörtént a főbejárati kapu zsaluzása. – Ha az időjárás úgy alakul, februárban már az ácsmunkákat is megkezdhetjük – ígérte a lelkész, hozzátéve: az építkezés státuszfotói megtalálhatók a www.makovecztemplom.hu oldalon.

Forrás: pesterzsebet.hu, makovecztemplom.hu

Nyitókép: Épül Pesterzsébeten a Szabó-telepi református templom, amelyet Makovecz Imre tervezett (Fotó: pesterzsebet.hu)

Összesen 2 komment
A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
időrendben | fordított időrendben | értékelés szerint


Nagy kár, hogy a Magyar Katolikus Egyház és a budapestiek egyelőre szegényebbek Makovecz Imre életművének csúcsteljesítményével, a Szent Mihály-templommal. Reményt ad, hogy a legfelsőbb körökből kaptunk ígéretet felépítésére. Az meg külön öröm, hogy a reformátusok másképpen ítélik meg Makovecz szellemiségét és építenek

Válaszok:
tuestpetrus | 2020. szeptember 24. 11:47

Nagyon-nagyon alapos oka van annak, hogy nem épülhet ilyesmi.
Makovecz nagy művész volt, ami azt jelenti, hogy nagy műgonddal sok rétegben kihozta a műveiben azt amit akart.
És az az üzenet teljesen ellentétes az Egyházzal!

Nem pogány elemekről van szó, azokat amennyiben úgymond szentek, vagyis az ember alapvető Isten utáni vágya jelenik meg bennük, az Egyház mindig befogadta, és kibővítette.

Itt szabadkőműves szimbólumrendszerről van szó. Ezt nagyon magas fokon űzte a mester. Az építkezéseken nagyon ügyelt minden részletre, vonalak számára, szögére, (akár a praktikum rovására).
Nem kell pletykákra hagyatkozni, mert belerajzolta a műveibe, még azt is hogy milyen magas rangban állt.

Magyarok vagyunk: a művészeink évszázadokig képekkel utalásokkal szimbólumokkal rejtve írták ki magukból az ellenállásukat. Nem vagyunk vakok az ilyesmire.

A szabadkőműves vallás egy antiegyház. Ahol a világosság angyala (lásd:Lucifer), mint ellenisten és építő áll szemben az Istennel, ahol természetesen ő akar jót az embereknek Istennel szemben. Majd a "valódi megváltást" a béke aranykorát hozza az emberiségre. Ez persze csak lépésről lépésre derül ki a beavatottaknak.
Így lesz pl a 666 - amiről mindenki tudja mit jelent, egy ragyogó dicsőséges szám és szimbólum számukra.

Ez természetesen gyalázat, ilyennek nem lenne szabad templomba kerülni, de sajnos van, hogy sikerül.

Most látom, hogy Rákoskerten is:
Ott sem kérdezték, hogy ugyan miért pont 37m lesz a torony. Angyal szárnyakkal.
Gyalázat!Hozzászóláshoz lépjen be, vagy regisztráljon!

Felhasználónév:
Jelszó:

Regisztráció | Elfelejtett jelszó