A járványok világáról indított blogot a Semmelweis Orvostörténeti Múzeum

2020. március 28. 14:00

A régi korok legfélelmetesebb fertőzéseit és a járványok történetét ismerhetjük meg A járványok világa című új blog bejegyzéseiben, amelyeket a Semmelweis Orvostörténeti Múzeum munkatársai írnak.

A járványok világa címmel indított blogot a Magyar Nemzeti Múzeumhoz tartozó Semmelweis Orvostörténeti Múzeum, Könyvár és Adattár – írja az MTI.

A múzeum a járványügyi veszélyhelyzetre tekintettel határozatlan ideig zárva tart, ezért munkatársai a virtuális térben veszik fel a kapcsolatot a látogatókkal, a https://semmelweismuseum.blog.hu honlapon elérhető szakmai blogon – közölte az intézmény.

A Semmelweis Orvostörténeti Múzeum bejárata (Fotó: Ludmann Mihály) 

A napokban útjára indított blogon a múzeum munkatársainak írásait teszik közzé a járványok történetével, a ragályos betegségekkel, a velük szemben alkalmazott védekezési módokkal kapcsolatban, de megjelennek ott a gyűjtemény ritka, olykor meghökkentő tárgyai is.

A mostani helyzetben az életet gyökerestül felforgató problémák, kérdések, az egészségügyi felhívások és rendelkezések tartalmi elemeinek egy része már néhány évszázaddal korábban is jelen volt valamilyen formában az emberiség tudatában, a járványok kezelésében, az egészségügyi gyakorlatban – írták.

Audran, Gérard (1640-1703), Mignard, Pierre (Mignard le Romain) (1612-1695) után: Pestisjárvány Epiroszban (rézmetszet) (Forrás: MNM-Semmelweis Orvostörténeti Múzeum)

A folyamatosan frissülő blogon szombaton már nyolc bejegyzés olvasható, amelyek informatív történeteket tárnak az olvasók elé járványtörténeti témákban, például a halotti rítusokról, a feketehimlő első ellenszeréről és a kézmosás történetéről.

A blog készítői bejegyzéseikkel az online oktatási segédanyagok elkészítését is támogatják történelmi, orvostörténeti témában.

Forrás: MTI

Nyitókép: Semmelweis Ignác szülőháza az I. kerület, Apród utca 1–3. alatt. Az épületben ma a Semmelweis Orvostörténeti Múzeum működik (Fotó: semmelweismuzeum.hu) 

Összesen 1 komment
A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
időrendben | fordított időrendben | értékelés szerint


Pont erre van szuksegunk!
Van eleg horror a jelenben, nem kerunk hozza meg a multbol is. Nem vagyunk mazohistak. Biztos nem rossz szandekkal teszik, de ezzel nem segitenek.
Inkabb Semmelweisrol es Szent-Gyorgyi Albertrol irnanak, illetve arrol, hogyan jarultak hozza munkassagukkal a betegsegek es jarvanyok legyozeseben, kiemelve a kezmosas es a C-vitamin fontossagat a koronavirus elleni elkeseredett globalis harcban. Ezeket az alapveto felfedezeseket nekik koszonhetjuk es a vilagon alig tudnak roluk az orvosokon kivul.



Hozzászóláshoz lépjen be, vagy regisztráljon!

Felhasználónév:
Jelszó:

Regisztráció | Elfelejtett jelszó