A tavaszi kellemes idő beköszönte miatt az utóbbi napokban a járványveszéllyel kapcsolatos óvintézkedések és figyelmeztetések ellenére is rengetegen látogatták a zöldövezeti területeket Budapesten. Annak érdekében, hogy a különösen népszerű közterületeken ne legyen járványügyi szempontból veszélyes tömeg a húsvéti ünnepek alatt, hétfő estig lezárták a Margitszigetet, az Óbudai-szigetet és a Római-partot, ezeket a helyeket reggel 8 és este 10 óra között nem lehet látogatni.

A koronavírus-járvány miatt a Fővárosi Önkormányzat húsvéti ünnepek idejére lezárta a Margitszigetet, az Óbudai-szigetet és a Római-partot (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

A lezárt Margitsziget (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)

Mivel a Normafa is közkedvelt találkozási pont, a Hegyvidéki Önkormányzat lezárta  a területhez tartozó összes parkolót, annak érdekében, hogy a járványhelyzetben ez a terület se legyen fokozott kockázatot jelentő veszélyforrás. Zárva vannak a Normafánál a játszóterek, a szabadtéri fitneszpark, és tilos a tűzrakóhelyek használata is.

Nem látogatható a János-hegyi Erzsébet-kilátó sem, nem üzemel a Libegő, és április 1-től leállították a Budavári Siklót is.

A Normafa környéki parkolókat lezárták (Fotó: normafapark.hu)

A Libegő sem üzemel (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)

A növekvő forgalomtól tartva a Városliget Zrt. is olyan felhívást tett közzé, amelyben arra kérik a budapestieket, hogy lehetőleg ne menjenek most ki a Ligetbe. „A Városliget sajátos adottságai miatt fizikailag nem lezárható. Ezért kérjük a parkhasználókat, hogy fokozottan tartsák be az előírásokat, szigorúan kerüljék a csoportosulásokat, és csak legszükségesebb esetben, akkor is a jogszabályban engedélyezett módon használják a parkot, vagyis egyéni szabadidős sporttevékenységre, célú gyaloglásra, háziállatok sétáltatására” – írja közleményében a Városliget Zrt.

A Városligetbe sem ajánlatos menni a járvány ideje alatt (Fotó: pestbuda.hu)

A Pilisi Parkerdő azt javasolja a kirándulóknak, hogy aki csak megteheti, ne hétvégén, hanem a hét többi napján látogassa a Parkerdő kirándulóhelyeit, így időben lehet „széthúzni” az egyes helyszínek, túraútvonalak terhelését. Mindenkit arra kérnek, hogy kerüljék a frekventált kiránduló célpontokat, inkább az általuk eddig nem ismert, rejtettebb kirándulóhelyeket és túraútvonalakat keressék.

„Az erdők a járvánnyal kapcsolatos korlátozó intézkedések mellett is látogathatók, azonban fontos, hogy az erdőben is be tudjuk tartani a jelenlegi szabályokat” – írja a parkerdo.hu.

Forrás: MTI, pestbuda.hu

Nyitókép: A Margitszigetet lezárják a húsvéti hétvégére (Fotó: pestbuda.hu)