Folyik az erdőfelújítás a Pilisi Parkerdőhöz tartozó területeken

2020. április 25. 16:00

A fővárosban és környékén az erdészek az erdők többségét természetes módon újítják meg, az erdősítések során a klímaváltozásnak jobban ellenálló erdőket létesítenek.

A Pilisi Parkerdő Zrt. valamennyi erdészeténél folyik erdőfelújítás és erdőtelepítés a most záruló ültetési időszakban – írja a parkerdo.hu. A főváros környékén a szakemberek az erdők többségét természetes módon újítják meg, de csemeteültetés, mesterséges ültetés is történik. Az állami erdőgazdaság, amely az erdősítések során a klímaváltozásnak jobban ellenálló erdők létesítésére törekszik, az Országfásítási Programhoz 10 hektár erdő telepítésével járul hozzá.

A korábbi rossz állapotban lévő fák helyén már nőnek a csemeték (Fotó: parkerdo.hu)

A Pilisi Parkerdőnél az erdészek egyaránt nagy hangsúlyt helyeznek a meglévő erdők fenntartására és új erdők létesítésére. A klímaváltozás elleni küzdelemben kulcsszerepe van a meglévő erdőállomány által megkötött szénnek, ezért az új erdők telepítése mellett a hazai erdővagyon, valamint a klíma- és természetvédelem szempontjából is nagy jelentősége van a már meglévő erdőket megfiatalító erdőfelújításoknak. A Parkerdőnél az erdők fenntartási munkája során közel 500 hektáron történt erdőfelújítás.

Új facsemeték a Reptéri-erdőben (Fotó: parkerdo.hu)

A gazdálkodási folyamatok között a folyamatos erdőborítással kezelt erdőterületek aránya nőtt. Ez azért kedvező tendencia, mert a hazai erdész szakma a természetközeli erdőgazdálkodás, vagyis a folyamatos erdőborítást biztosító módszerek kiterjesztését tűzte ki célul – ami egyben a klímaváltozáshoz történő alkalmazkodás egyik lehetséges eszköze az erdőgazdálkodásban.

A Pilisi Parkerdőnél 2019-ben a kezelt erdőterületek 43%-án, 25 300 hektáron folyamatos erdőborítást biztosító gazdálkodást folytattak. Az örökerdő-gazdálkodás során olyan erdőállományok alakulnak ki, amelyek jobban ellenállnak a klímaváltozás kedvezőtlen hatásainak és sokkal inkább megfelelnek a természetvédelmi céloknak. A változatos, sokféle fafajból álló erdőknek ugyanis nagyobb a természetes ellenállóképessége, életképesebb erdei ökoszisztémát eredményeznek.

Az új erdőállományok jobban ellenállnak a klímaváltozás kedvezőtlen hatásainak (Fotó: parkerdo.hu)

A Pilisi Parkerdő részt vesz az Országfásítási Programban is. Az Agrárminisztérium által 2019 novemberében indított Országfásítási Program keretében az állami erdőgazdaságok saját területein több mint 550 hektár újerdőt telepítenek, amihez kétmillió facsemetét és csaknem 100 tonna makkot használnak fel. A 86 települést érintő erdőtelepítési mintaprogram célja az erdőterület közvetlen növelése mellett a magángazdálkodók és önkormányzatok számára bemutatható gyakorlati példák kialakítása is.

A fővárosban is folynak erdősítési munkák. A Budapesti Erdészet szakemberei a XI. kerületi Kamaraerdőben és a XVIII. kerületben a Reptéri-erdőben az invazív bálványfa helyére ültettek őshonos fajokat. A XVI. kerületi Nagyiccei-kiserdőben jelenleg az ültetés előkészítése zajlik.

Forrás: parkerdo.hu

Nyitókép: A Nagyiccei-kiserdő ösvényei mellett is folynak a munkálatok (Fotó: parkerdo.hu)


Hozzászóláshoz lépjen be, vagy regisztráljon!

Felhasználónév:
Jelszó:

Regisztráció | Elfelejtett jelszó