A környékbeleik kérését teljesítve, több mint négyezer négyzetméteren új parkot alakított ki az önkormányzat a Normafánál, ahol a kisebb gyerekek igényeihez igazodó játszótér, valamint egy vízfelülettel ölelt csobogó is helyet kapott – írja a hegyvidek.hu

„Budapesten újra megnyílnak a játszóterek, valamint az iskolák, óvodák és bölcsődék. Keresve se lehetett volna jobb alkalmat találni a park és a játszótér avatásához” – mondta Pokorni Zoltán polgármester a Normafa mellett nyílt Eötvös Loránd park hivatalos átadásán, amin Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter is megjelent.

Az egykori Hotel Olimpia helyén épült Eötvös Loránd park a XII. kerületi Eötvös úton, a Normafánál​ (Fotó: hegyvidek.hu)

A polgármester felidézte, hogy a park helyén sokáig a Hotel Olimpia, Farkasdy Zoltán Ybl- és Kossuth-díjas építész munkája állt, ami 1972-ben épült az akkoriban korszerűnek számító csúszózsalus, vasbeton szerkezettel. Ez a technológia pecsételte meg a hosszú éveken át üresen álló, leromlott állapotú épület sorsát, hiszen még a válaszfalak is vasbetonból készültek, így lehetetlen volt átalakítani: a hotelfunkció láthatóan nem működött, a hegyen lévő összes szálloda csődbe ment az elmúlt évtizedekben. „Fájó szívvel hoztuk meg a döntést, hogy ezt az értékes, nagynevű építész által tervezett, de az utolsó éveiben már végtelenül lepusztult épületet lebontsuk” – fogalmazott.

A Hotel Olimpia épülete a XII. kerület, Eötvös út 40. szám alatt 1972-ben (Fotó: Fortepan/Képszám: 112528 )

Több koncepciót is kidolgozott az önkormányzat arról, mi kerüljön a hotel helyére; sportpálya, parkoló, park, illetve ezek különböző variációi szerepeltek a tervek között. Pokorni Zoltán kiemelte, közösségi tervezéssel, a közeli KFKI-lakótelepen élők bevonásával döntöttek a végleges változatról.

A lakók kérésére nem épült parkoló vagy sportpálya, ezek helyett egy játszóteret alakítottak ki – amit alapvetően a kisebb gyerekekre méreteztek –, valamint padokat helyeztek ki és egy kis vízfelületet alakítottak ki csobogóval. Ez a terület elsősorban a környéken élő, nagyrészt idősebb emberek pihenését szolgálja.

Az új park, aminek nevéről a hegyvidékiek szavazatai alapján döntött az önkormányzat, a polgármester szerint átmentet képez a városias pihenőhely és a parkerdő között. Kitért arra is, hogy a hegygerincen kialakított, Jánoshegyi úti sétányt hamarosan 7-800 méterrel meghosszabbíthatják egészen az új parkig az Eötvös út felső szakaszának lezárásával. Emiatt építenek egy elkerülő utat a Távcső utcával párhuzamosan, illetve egy új parkolót a Konkoly-Thege Miklós út zsákutcává váló részén, aminek elkészültével meg lehet majd szüntetni a síház melletti, védett területen lévő parkolót és buszvégállomást.

Gulyás Gergely arról beszélt, hogy a park átadásával egy újabb fontos fejlesztés valósult meg a Normafán, ez azonban a környék teljes megújításának csak egy állomása. Mint mondta, a fejlesztések a központi költségvetésből támogatottan, évek óta zajlanak, és a kormány továbbra is készen áll arra, hogy az önkormányzat által kidolgozott program megvalósítását támogassa. „A zöldterületek fontosságára éppen a kijárási korlátozások másfél hónapos időszaka hívta fel mindannyiunk figyelmét. Látszik, hogy Budapesten leginkább a zöldterületek fejlesztése indokolt, és e tekintetben a Normafa nemcsak a Hegyvidék, hanem a város egésze számára szimbolikus jelentőségű” – jelentette ki a miniszter, megjegyezve, hogy ő maga is szívesen jár ide, időnként a hegyre felfutva jut el a Normafához.

A lakók kérésére nem épült parkoló vagy sportpálya, ezek helyett egy játszóteret alakítottak ki (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

A KFKI-lakótelepen élők nevében Gábor Imre idézte fel, kétszer is egyeztetett az önkormányzat a lakóközösségükkel a park terveiről. Úgy vélte, aránylag csendesen és zavarmenetesen zajlott az építkezés, amiért köszönetét fejezte ki a kivitelezésben résztvevőknek. Elégedetten szólt a végeredményről, az új parkról és a játszótérről, végezetül pedig sok sikert kívánt az önkormányzatnak ahhoz, hogy a Normafa-programot be tudja fejezni.

A kivitelezés előzményei kapcsán Rimóczi János, a városfejlesztési iroda vezetője arról beszélt, hogy az évtizedekkel ezelőtt bezárt, veszélyessé vált „szellemszálló” utolsó éveiben már csak hajléktalanok, valamint különféle erdei állatok, például rókák és baglyok tanyáztak. Az állatok szakszerű kitelepítéséről gondoskodott az önkormányzat, akárcsak az azbesztmentesítésről: a veszélyes anyagot tartalmazó szerkezeti elemeket egy szakcég a saját telephelyén ártalmatlanította.

Az épület bontása 2018 márciusától öt hónapon át zajlott, ennek során 3 kilométernyi gépészeti csövet, 25 kilométernyi elektromos vezetéket bontottak ki, és mintegy 15 ezer köbméter tégla- és betontörmelék keletkezett. A betonelemeket helyben ledarálták, és a törmeléket az új elkerülő út alapjához, valamint az Eötvös út 48. szám alatti látogatóközpont építéséhez használták fel. A látogatóközpont építése során kitermelt földdel a lebontott hotel pinceszintjét töltötték fel.

Az irodavezető elmondta, hogy a 4400 négyzetméteres új parkban közel hétszáz cserjét és több mint hatszáz évelő virágot ültettek. A megőrzött néhány egészséges fa mellé 54 újat – bükköt, gyertyánt, tölgyeket, törökmogyorót, tulipánfát és rézvörös fanyarkát – telepítettek. A parképítésnek köszönhetően több mint ezer négyzetméterrel több zöldfelület jött létre.

A sétányokat stabilizált murvaburkolattal láttál el, míg a park körüli járdát beton térkővel burkolták. A környéken élők kérésére tíz támlás és karfás, az idősek által kis kényelmesen használható padot helyeztek el, a park látványosságaként pedig egy kis szökőkutat építettek.

Az új játszótéren natúr fából készült fészek- és laphinta, négyszemélyes libikóka, rugós játék, ügyességi pálya, homokozó, valamint egy csúszdás mászóvár is helyet kapott. Az ütéscsillapítás érdekében színezetlen fenyőkérget terítettek a játékok köré, a homokozó fölé pedig árnyékot adó napvitorlát feszítettek.

Forrás: hegyvidek.hu