Egy több mint egy hektáros új parkot is birtokba vehetnek a látogatók a Liget Budapest Projektnek köszönhetően felépült Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ környezetében – írja a Városliget Zrt. A Városliget közelében, a XIII. kerületi Szabolcs utca és Vágány utca között kialakított, hangulatos park – a most elindult tesztüzemi nyitvatartás keretében – reggel 7 órától este 19 óráig várja a látogatókat. Európa egyik legnagyobb léptékű kulturális fejlesztése során, barnamezős beruházás eredményeképpen több tízezer négyzetméternyi terültet kapott új kulturális és közösségi funkciót.

 Az Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ környezetében található új park, a Bókay-kert (Fotó: Városliget Zrt.)

A Liget Budapest Projekt keretében, annak egyik kiemelkedő jelentőségű mérföldköveként 2019 májusban elkészült az Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ épülete a Városliget melletti Szabolcs utcában, az egykori kórház területén. A 37 ezer négyzetméteres épületegyüttesben világszínvonalú restaurátor-műhelyek, raktárak, kutatószobák és irodák mellett itt működik majd a Közép-Európai Művészettörténeti Kutatóintézet és helyet kapott egy látogatóközpont is.

Az egyedülálló intézménykomplexum köré egy, a nyitvatartási időben bárki által szabadon használható, Bókay-kert elnevezésű parkot is kialakítottak, mely e héttől kezdve egy tesztüzemi nyitvatartás keretében már várja a kikapcsolódni vágyókat.

A Bókay János magyar orvos- és sebészdoktor, szemészorvos, gyermekgyógyász, egyetemi tanár, a korszerű magyar gyermekorvoslás megteremtőjéről elnevezett park teljes zöldfelülete több, mint 13000 négyzetméter, melyen 132 db fa és 5900 cserje található. A sétálók kényelmét padok, kerékpártárolók szolgálják, de madáretetőket és -itatókat, illetve úgynevezett rovarhoteleket is kihelyeztek a kertben.

A 13000 négyzetméter területű kertben padokat, madáretetőket is elhelyeztek (Fotó: Városliget Zrt.)

Mint az ismeretes az OMRRK a Néprajzi Múzeum, a Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria több mint háromszázezer műtárgyának megőrzéséhez és tudományos feldolgozásához biztosít kiemelkedő minőségű infrastruktúrát. Az új épületkomplexum legnagyobb, mintegy 30000 négyzetméteres létesítménye a múzeumi raktáraknak és restaurátor-műhelyeknek otthont adó épület, mely a térszint alatt négy, a felett pedig háromszintes területen biztosít korszerű és biztonságos körülményeket.

Az itt található műhelyek, irodák, műtermek és laborok a legmagasabb színvonalú tudományos és technikai hátteret fogják biztosítani az OMRRK-ban dolgozó múzeumi szakemberek számára.

A három nagy nemzeti közgyűjtemény számára az OMRRK felépítése nem csupán sok évtizedes hátrány ledolgozását jelenti: a fejlesztés meg is előzte korát, hiszen hasonlóan komplex kiszolgáló létesítménnyel még a kontinens nagy múzeumjai is csak elvétve rendelkeznek. A londoni British Museum és a szentpétervári Ermitázs frissen elkészült, illetve a párizsi Louvre kivitelezés alatt álló szakmai intézményeivel összevetésben - képességeiben, felszereltségében és kapacitásában – is állja a versenyt a hazai fejlesztés.

Forrás: Városliget Zrt.

Nyitókép: Az Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ környezetében létrejött új park, a Bókay-kert (Fotó: Városliget Zrt.)