Két arany- és öt ezüstérmet nyertek a magyar ingatlanfejlesztők a Nemzetközi Ingatlanszövetség (FIABCI) idei Nemzetközi Ingatlanfejlesztési Nívódíj pályázatán – írja az MTI.

A közlemény szerint a műemlék kategóriában a Budai Vigadó – Hagyományok Háza első, a Gül baba türbéje pedig második helyezést ért el, utóbbi a közcélú infrastruktúra és épületfejlesztés kategóriában az első helyet is elnyerte.

A Budai Vigadó 1898 és 1900 között épült, Kallina Mór és veje, Árkay Aladár közös munkája. A kétemeletes, belsőudvaros, timpanonos épület a neoreneszánsz stílusjegyeit viseli magán, a korra jellemző eklektikus stílusban készült. A főhomlokzatot attikai jón oszlopok és timpanon díszítette, érdekessége a második emeleti kerek ablakok. A belső terek stílusára a szecesszió jellemző.

A Budai Vigadó épülete 2019-ben. A rekonstrukció során kerültek vissza a párkányokra és a timpanon fölé az allegorikus szobrok (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)

A Gül baba türbéje pedig a közcélú infrastruktúra és épületfejlesztés kategóriában az első helyet is elnyerte (Fotó: gulbabaalapitvany.hu)

Rózsakert a Gül baba türbéjénél (Fotó: gulbabaalapitvany.hu)​

Második helyezést értek el a hotel kategóriában a nyíregyházi Hotel Pangea Ökocentrum, az iroda kategóriában a Promenade Gardens és a Váci Greens Irodaházak, a fenntartható fejlesztés kategóriában pedig az ECODOME Irodaház.

Az 1951-ben alakult, több, mint 60 országban tevékenykedő Nemzetközi Ingatlanszövetség, a párizsi székhelyű FIABCI minden évben megrendezi a Nemzetközi Ingatlanfejlesztési Nívódíj Pályázatot, amelynek történetében eddig öt kontinens 37 országának ingatlanfejlesztői szerepeltek eredményesen. A nemzetközi zsűriben idén 31 ország 63 tekintélyes szakembere vett részt, képviselve az ingatlanfejlesztési szakma egy-egy speciális ágazatát.

A bírálat főbb szempontjai: az ingatlanfejlesztés koncepciója és eredménye, építészeti és városépítészeti színvonala, a kivitelezés minősége és a megvalósítás időtartama. Emellett értékelik az értékesítés és bérbeadás eredményességét, valamint a környezetvédelmi szempontokat és az ingatlanfejlesztés társadalmi hasznosságát.

A nemzetközi pályázaton idén is FIABCI Magyar Tagozata által szervezett XXI. Magyar Ingatlanfejlesztési Nívódíj Pályázat győztesei vettek részt. A tagozat már megkezdte a soron következő nívódíj szervezését, a pályázatok beadási határideje szeptember 28. Az elmúlt 20 évben a magyarországi ingatlanfejlesztők 24 első és 35 második díjat nyertek a Nemzetközi Ingatlanfejlesztési Nívódíj pályázaton.

Forrás: MTI

Nyitókép: A Budai Vigadó – Hagyományok Háza 2019-ben (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)