Átadták az Összetartozás emlékhelyét a Kossuth téren

Írta: Pestbuda.hu

2020. augusztus 20. 12:24

A trianoni békediktátum 100. évfordulója alkalmából elkészült, a történelmi Magyarország településeinek neveit tartalmazó emlékművet eredetileg június 4-én leplezték volna le, a járvány miatt azonban elhalasztották. Az ünnepélyes felavatást ezért ma tartották meg.

Szent István és a magyar államalapítás ünnepén, augusztus 20-án Áder János köztársasági elnök, Orbán Viktor miniszterelnök és Kövér László, az Országgyűlés elnöke jelenlétében felavatták a budapesti Kossuth téren, az Országházzal szemben épült Összetartozás emlékhelyét, amely a trianoni békediktárum 100. évfordulója alkalmából készült. (Az alkotást eredetileg június 4-én, Trianon évfordulóján avatták volna föl, de a járvány miatt az ünnepséget el kellett halasztani). 

Áder János köztársasági elnök (középen, b3) Orbán Viktor miniszterelnök (b2) és Kövér László, az Országgyűlés elnöke (b4), valamint a Kossuth tér megújítását célzó Steindl Imre Program vezetője, Wachsler Tamás (b5) jelenlétében átadja az Összetartozás emlékhelyét a Kossuth téren az államalapítás és az államalapító Szent István király ünnepén, 2020. augusztus 20-án. Az emlékhelyet az eredeti tervek szerint a trianoni békediktátum századik évfordulóján, június 4-én, a nemzeti összetartozás napján nyitották volna meg, de a koronavírus-járvány miatt elhalasztották az átadását (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Az alkotás Kossuth tér irányából mélyülő, száz méter hosszú, négy méter széles rámpáján lehet eljutni az utcaszint alatt álló, több darabra hasított gránittömbhöz, amelynek közepén az örökláng lobog. A mécses nyitott, de tetővel fedett térben van elhelyezve. Az alkotás Zimay Balázs építész és Mohácsi Sándor tájépítész munkája. 

A mintegy száz méter hosszú emlékmű oldalán a történelmi Magyarország településeinek neveit vésték kőbe (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

A földbe mélyített  emlékmű két oldalán kaptak helyet a Magyar Királyság 12 537 településének kőbe faragott nevei, az 1913-as összeírás szerinti helységnevek.


Természetesen Budapest is helyet kapott a nevek között (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Az emlékműre sokan kíváncsiak (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Az alkotás végén örökláng ég (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Az alkotás anyaga és kialakítása egészen különleges fényjátékokat produkál (Fotó:MTI/Koszticsák Szilárd)

Nyitókép: Az Összetartozás emlékhelye a budapesti Kossuth téren (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Összesen 2 komment
A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
időrendben | fordított időrendben | értékelés szerint


Néhány értelmiségi egyszerűen csak a "nemzet sírjának" degradálta az emlékművet. Nem hajlandóak észrevenni a mély szimbolikát. Valóban, ha lefelé megyünk, mintha sírba szállnánk, a végén a szétdarabolt országot jelképező meghasadt gránit tömbbel, és benne az örök lánggal, de felfelé jövet feltűnik az Országház kupolája, jelezvén, hogy megmaradtunk, itt vagyunk, élünk, összetartozunk.


Szívfájdító, megdöbbentő, felemelő, csodálatos!!!!Hozzászóláshoz lépjen be, vagy regisztráljon!

Felhasználónév:
Jelszó:

Regisztráció | Elfelejtett jelszó