A fejlesztett terület három részre tagolódik: az alsó rész az előtte már meglévő, aszfaltburkolatos sportpályával, felül a Naphegy utca alatt található meglévő két játszótér és területe, továbbá a parkon belül északabbra a régi fitneszpálya területe.

Összesen körülbelül 7500 négyzetméteren történt gyepesítés (Fotó: fokert.hu)

A terület kertészeti kialakításának célja volt a park természetes hatásának megőrzése, valamint a terület esztétikai értékének növelése. A korábban alacsony biodiverzitású növényfelületeket 2500 darab évelővel és 2400 darab cserjével gazdagított növényfelületek váltották fel. Az évelő ágyásokba pedig 770 darab különböző fajtájú hagymás növény került a tavaszi kép fokozására, színesítésére.

Gyepesítés összesen körülbelül 7500 négyzetméteren történt. A sétányok mentén bővült a közvilágítás, továbbá támlás padokat és hulladékgyűjtőket raktak ki. A fejlesztés összesen 650 millió forintból valósult meg.

Az újonnan ültetett fákhoz öntözőzsákokat helyeztek ki, amelyek több órán keresztül folymatosan gondoskodnak a fák vízellátásáról  (Fotó: fokert.hu)

A tereprendezési feladatok elvégzése után az aszfaltburkolatra egy öntött gumiburkolat került, a meglévő eszközöket pedig grundkapu-szettek váltották fel, így a pályán egyszerre lehet kosárlabdázni és focizni. A pálya kifutó részén kapott helyet egy öltözőszekrényes pad, amely okoseszközként működik.

A multifunkciós sportpálya mellett egy stabilizált szórt burkolattal ellátott kerékpáros pihenőpontot alakítottak ki, kerékpáros szervizpont létesítésével. Erre a részre okososzlop is került, amely a park nyugati felét látja el wifi-jellel, valamint kijelzőn keresztül az UV sugárzás erősségéről ad információt.

Multifunkciós sportpályát és szabadtéri edzőparkot is kialakítottak (Fotó: fokert.hu)

A teljes játszóterületet a sziklás formavilág fogja össze, a tört síkokkal keletkezett rézsűfelületek a meglévő terepadottságokra épülnek. A rézsűk is játékterekké alakultak, csúszdákkal, tereplépcsőkkel, kapaszkodókkal ellátva. A vízszintes játéktér teljes felülete gumiburkolattal ellátott és rajta két hintaállványt találunk A fenti téren, az aszfaltút mentén sziklaszerű dombok épültek, ahol hangszerek is helyet kaptak.

A legkisebb korosztály számára tervezett legfelső játszótér a meglévő támfal tetején lévő, vízszintes területen és ahhoz kapcsolódóan a meglévő rézsűre illeszkedő, gumival burkolt terepen helyezkedik el. Itt kisebb szintkülönbséget áthidaló terepcsúszdák, játékvár, rugós eszközök és homokozó kapott helyet. A játéktér szélére támlás padokat helyeztek ki.

A legkisebbeket gumiburkolattal ellátott, jól felszerelt játszótér várja (Fotó: fokert.hu)

Szép a kilátás a hintáktól (Fotó: fokert.hu)

A sétány egy részét átépítették, a babakocsival való könnyebb megközelítés miatt az egyik lépcső helyén rámpa, valamint további négy lépcső 1 méter széles szakaszán további rámpákat tettek a lépcsőfokok helyére.

A tervezett fitnesztér a meglévő funkció korszerűsítéséből, környezetének rendezéséből tevődött össze. A meglévő eszközök elbontása után korszerű, saját súlyos eszközrendszert telepítettek ütéscsillapító gumiburkolattal, az esési magasságoknak megfelelő rétegrendben. A gumiburkolatban egy trambulin is helyet kapott.

A terület környezete is megújult, a fák életterének biztosítása és a balesetveszélyes burkolatok rendezése mellett új utcabútorokat is kitettek.

Forrás: Főkert

Nyitókép: Átadták a tabáni sport- és szabadidőparkot​ (Fotó: fokert.hu)