Felavatták a kormányzati támogatással újjáépített zuglói zsinagógát szerdán Budapesten. A rekonstrukció azért vált szükségessé, mert 2016 októberében kiégett az épület – írja az MTI.

A Thököly útra néző oldalon a korábbi nyitott verandát üvegezett felülettel zárt térré alakították át (Fotó: zuglo.hu)

A XIV. kerület, Thököly út 83. szám alatti villaépületet 1930-ban vásárolta meg és alakította át ortodox jellegű zsinagógává a zsidó imaegylet. A II. világháború előtt 5-6 önálló zsinagóga volt a kerületben, ezek közül ma már csak egy, a Thököly úti működik.

A zsinagóga neve Bét Áháron, (Áron háza), a név onnan ered, hogy alapítója Áronffy Áron I. világháborús orvos ezredes volt. Az épületet 2016-os kiégéséig egy körülbelül kétszáz tagú neológ közösség használta.

A villaépület egykori képeslapon (Forrás: studiolum.com)

Az elektromos hiba miatt keletkezett tűzben megsérült a 230 négyzetméteres épület tetőszerkezete, kitörtek az ablakok, megolvadtak a vezetékek, a padok, a csillárok. A tűzben kiégett a tóraszekrény, elpusztultak a tóratekercsek is.

A kivitelezés 2018 tavaszán kezdődött. A felújítás során visszaállították a villa eredeti, 1890-es állapotát, illetve a tetőterében közösségi teret alakítottak ki. Az épület Thököly útra néző oldalán a korábbi nyitott verandát üvegezett felülettel zárt térré alakították át.

A kert felőli bejárat (Fotó: zuglo.hu)

A beépített tetőtérben kulturális-ifjúsági teret alakítottak ki (Fotó: zuglo.hu)

A zsinagóga belső tere (Fotó: zuglo.hu)

A háttérben neon Dávid-csillag díszíti a falat (Fotó: zuglo.hu)

A főfalat mártírtáblák borítják a holokauszt áldozataira emlékezve, szemben vele az alapítók és újjáépítők emlékét őrző márványtáblák (Fotó: zuglo.hu)

A felújítás mintegy 300 millió forintos költségéhez 142 millió forinttal járult hozzá a magyar állam. A fennmaradó összeg a Budapesti Zsidó Hitközség, illetve szervezetek és magánszemélyek adományából származik.

Nyitókép: Felavatták az újjáépített zuglói zsinagógát​ (Fotó: zuglo.hu)