A budapesti hajózás kétszáz évére emlékezik a Közlekedési Múzeum. A Vigadó tér közelében álló Kossuth Múzeumhajón szerdán megnyílt kiállítás a főváros és a hajós közlekedés kapcsolatának történetét követi végig az első próbálkozásoktól napjainkig – írja az MTI.

A kiállítás 2020. szeptember 23-tól látogatható a Kossuth Múzeumhajón, a Vigadó téri hajóállomáson (Fotó: Közlekedési Múzeum)

Az elmúlt kétszáz év fővárosi hajóközlekedésének legérdekesebb pillanatait villantja fel a Közlekedési Múzeum új, Budapest a Dunáról. Képek a budapesti hajózás 200 évéből című időszaki kiállítása. 1820 nyarán a Carolina, az első, személyszállításra is alkalmas gőzhajó megkezdte működését Buda, Pest és Óbuda Duna-partja között, ennek évfordulója a fővárosi tömegközlekedés nyitányának is tekinthető – olvasható a Közlekedési Múzeum közleményben.

A Carolina volt az első, személyszállításra is alkalmas gőzhajó, amely megkezdte működését Buda, Pest és Óbuda Duna-partja között 1820-ban (Fotó: Közlekedési Múzeum)

„A fővárosi közforgalmú hajózás kétszázadik évfordulója jó alkalom arra, hogy Budapest és a Duna kapcsolatára felhívjuk a figyelmet. A most megnyílt tárlat bemutatja a fővárosi Duna látképének változásait és a közforgalmú hajóközlekedés szerepének átalakulását is. A kialakult járványügyi helyzetre való tekintettel a tárlatot nem is bontjuk el év végén, hanem a jövő évben is biztosítani fogjuk annak megtekintését” – idézi a közlemény Vitézy Dávidot, a Közlekedési Múzeum főigazgatóját.

A kiállítás az elmúlt kétszáz év fővárosi hajóközlekedésének legérdekesebb pillanatait villantja fel (Fotó: Közlekedési Múzeum)

A tárlat Budapest és a hajós közlekedés kapcsolatát, történetét követi végig, az első próbálkozásoktól napjainkig (Fotó: Közlekedési Múzeum)

A kommüniké emlékeztet, hogy az új kiállítás a múzeum gazdag fotóanyagának és hajómodelljeinek segítségével idézi fel Budapest és a Duna sokszínű kapcsolatát, végigköveti a fővárosi hajózás hatásait Budapest életére, dunai látképére és mindennapi közlekedésére. A látogatók megtudhatják többek között, hogy mik voltak az irodalmi alkotásokban is visszaköszönő propellák, melyek voltak a legjellemzőbb hajótípusok a városon belüli forgalomban, valamint azt, hogy mikor jelent meg a dunai turizmus a nagyváros életében.

Az új kiállítás a múzeum gazdag fotóanyagának és hajómodelljeinek segítségével idézi fel Budapest és a Duna sokszínű kapcsolatát (Fotó: Közlekedési Múzeum)

A kiállítás 2020. szeptember 23-tól látogatható a Kossuth Múzeumhajón (1052 Budapest, Vigadó téri hajóállomás, 2. számú ponton). Bővebb információ a www.kozlekedesimuzeum.hu weboldalon található.

Forrás: MTI

Nyitókép: A 2-es villamos Vigadó téri megállójának közelében álló Kossuth Múzeumhajón megnyílt tárlat Budapest és a hajós közlekedés kapcsolatát, történetét követi végig, az első próbálkozásoktól napjainkig (Fotó: Közlekedési Múzeum)