A városmajori közpark zöldítéséről döntött a kormány – közölte a Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár szombaton az MTI-vel. Fürjes Balázs hangsúlyozta: a kormány 2019-ben biztosított először forrást a városmajori – Európa egyik legrégebbi, 18,5 hektáros közparkjának – megújítására.

Budapest meghatározó parkjának eddig látogatók elől elzárt területei is megnyílnak, és a zöldfelületek aránya is nő – tette hozzá. Közlése szerint a Budapest Fejlesztési Központ már meg is kezdte a városmajori közpark megújításához szükséges tervpályázat előkészítését a megjelent kormányhatározat alapján.

A felújítás után két hektárral nagyobb zöldterületen élvezhetjük a Városmajor nyugalmát, hiszen eddig lezárt részeket is megnyitnak a látogatók előtt (Fotó: Viczián Zsófia/pestbuda.hu)

Fürjes Balázs kiemelte: az egész országot érintő pandémia első hulláma világossá tette, hogy a nagyvárosok lakói még kiszolgáltatottabb helyzetbe kerültek. Ennek következtében felértékelődtek a felhasználóbarát városi zöldfelületek, nemcsak a rekreációs és egészségügyi funkciók, hanem a közparkok közegészségügyi szerepe miatt is.

Több mint kétszáz éve nyilvánították közparkká a Városmajort

A városmajori zöldfejlesztés értékmegőrzést is szolgál, hiszen a parkot 235 éve, 1785. július 25-én – II. József uralkodó rendelkezésére – nyilvánította közkertté a helytartótanács – tudatta.

Mivel mára minden négyzetméternyi zöldfelület értékesebbé vált, ezért a kormány döntött a városmajori közpark megújításáról:

a 18,5 hektárnyi összterület eddig közhasználattól elzárt részeit csökkentik, és a zöldfelületet csaknem két hektárral megnövelik

– közölte az MTI-vel Fürjes Balázs.

Minden korosztály számára kínál majd valamit a megújult park

A városlakók a mintegy 35 focipálya nagyságú parknak csaknem 12 hektárnyi részét szabadon használhatják, hiszen a fejlesztésnek köszönhetően minden korosztály számára elérhető aktív kikapcsolódási, egészségmegőrző lehetőségeket biztosítanak, rendezett természeti környezetben – tudatta.

Az államtitkár szerint ezzel a beruházással a kormány célja az, hogy a kisgyerekesek, családosok, sportolni vágyók, kutyatulajdonosok számára magas színvonalú, többfunkciós parkot alakítson ki. Hangsúlyozta, 2021 első felében nyilvános tervpályázaton választják ki a park tervezőjét. A folyamatot irányító Budapest Fejlesztési Központ a munkát a közösségi tervezés elvei mentén fogja végezni. 

Nyitókép: Viczián Zsófia/pestbuda.hu