Mostantól angolul is megjelenik a PestBuda várostörténeti magazin

A cikk angol nyelvű változata: The English edition of PestBuda magazine now live

2020. november 13. 14:00

A Magyarországon élő és itt dolgozó külföldieknek, diplomatáknak, az itt tanuló egyetemistáknak, az évtizedekkel ezelőtt külföldre távozott családok magyarul már nem beszélő leszármazottainak szeretne tartalmas ismereteket nyújtani Budapest páratlanul gazdag épített örökségéről, évszázadokon át megőrzött kulturális értékeiről és fordulatokkal teli történelmi múltjáról a PestBuda internetes várostörténeti magazin, amely mostantól angol nyelven is megjelenik.

A 2016-ban létrehozott internetes várostörténeti lap Budapest múltjáról, egyedülálló építészeti és természeti örökségről, történelméről, kulturális hagyományairól, a városlakók egykori és mai életéről nyújt tartalmas és színvonalas olvasnivalót, ezentúl angol nyelven is. Az angol változat a pestbuda.hu weboldalon, nyelvválasztással érhető el.

Kinek szól a pestbuda.hu angol változata?

Az angol változat elindításával a szerkesztőség a Budapest iránt érdeklődők egyre gyarapodó közösségének tudásvágyát szeretné kielégíteni. A magyar főváros az elmúlt években magára vonta a világ figyelmét páratlanul gazdag kulturális és építészeti örökségével, gyönyörű műemlékeivel, élhető, vonzó és tetszetős közterületeivel.

Budapest látványosan felértékelődött a külföldiek szemében, és ez jellemzi a Magyarországon élő külföldi cégek munkatársait, a diplomáciai testületek tagjait, az itt tanuló egyetemistákat is, így a pestbuda.hu angol változata részben az ő érdeklődésüket elégíthet ki.

Mostantól angolul is megjelenik a PestBuda várostörténeti magazin

Emellett szerte a nagyvilágban, minden földrészen számos olyan magyar gyökerekkel rendelkező ember él, akinek fontos a múlt öröksége, a hagyományok ápolása, az anyaország. A Magyarországról elszármazott családokban a harmadik, negyedik generáció tagjai sok esetben már nem beszélik olyan jól a nyelvet, hogy magyarul is eligazodjanak a történelemben, ám érdeklődnek a gyökereik iránt és szeretnék megismerni azt az országot és annak fővárosát, ahonnan a felmenőik származnak. A PestBuda várostörténeti és kulturális magazin angol változata kiváló lehetőség számukra is, hogy Magyarország és a magyar főváros múltjában kalandozzanak.

Kik olvassák most a pestbuda.hu-t?

A neve ellenére a PestBuda nem csak a fővárosban élőknek szól, és ezt a témáink iránt érdeklődők is érzékelik: 57 százalékot tesz ki a budapesti olvasóink aránya. Magyarország minden nagyvárosában és nagyon sok más településén is élnek olyanok, akik érdeklődnek cikkeink iránt, de még meglepőbb, hogy a PestBudának szinte a világ összes országában vannak követői.

Olvasóink 10-15 százaléka a határainkon túli területeken nyitja meg a cikkeinket. Nem csupán Erdélyben, a Felvidéken vagy a Délvidéken vannak jelenleg is olvasóink – miként azt folyamatosan láthatjuk a Google Analytics adataiból –, hanem a világ számos más országában.

Jelenleg a legtöbb külföldi olvasónk az Egyesült Államokban él, ezt követi Németország, Románia és Anglia. Sokan olvasnak bennünket azokban az országokban is, amelyekbe jelentős számú magyar vándorolt ki, így Argentínában és Ausztráliában.

A PestBuda izgalmas, tartalmas, színvonalas írásai – amelyeket színvonalas és látványos fotók illusztrálnak, dokumentálva a város jelenlegi épületeit és életét – az olvasók és a fővárossal foglalkozó portálok, blogok, szakértők körében is népszerű, Facebookon is megjelenő írásainkat a várostörténet iránt érdeklődő magánszemélyek és az ezzel foglalkozó szervezetek is rendszeresen megosztják.

Reméljük, ez a jövőben az angol nyelvű Facebook-oldalunkra is jellemző lesz, Pestbuda.hu in English címen ugyanis az angol nyelvű oldalunk is elindult a közösségi médián.

Miről szól a pestbuda.hu-t? A szerkesztőség céljai

A PestBuda várostörténeti magazin 2016-ban indult, létrehozásával az volt a cél, hogy legyen egy olyan politikamentes weboldal, amely sokszínűen, változatosan és hitelesen mutatja be Budapest gazdag múltját, építészeti és természeti örökségét, történelmét, kulturális hagyományait, a városlakók egykori és mai életét, s mindemellett figyelemmel követi a város változásait, a jelenkor izgalmas, pezsgő életét s a jövőről szóló terveket is.

A PestBuda cikkei így Budapest múltjáról, épített és természeti örökségéről, történelméről, a múlt értékeiről, emlékeiről, a város tereiről, közterületi képzőművészetéről, közlekedéséről, nevezetes lakóiról szólnak. A lap ismeretterjesztő tevékenységet végez, a szerkesztőség célja, hogy a város életéhez, múltjához kapcsolódó információkat olvasmányosan juttassa el minden érdeklődőhöz.

A pestbuda.hu nem turisztikai kiadvány, nem tartalmaz programajánlókat, étteremkritikákat és nem tartalmaz hirdetéseket sem, azoknak szól magyarul és angolul is, akik a várossal szeretnének behatóbban megismerkedni, és a városon keresztül a magyar kultúráról, a magyar múltról szeretnének minél több ismerethez jutni.

A várostörténeti lap Budapest rendkívül változatos és végtelenül izgalmas történetén keresztül szeretné megismertetni az olvasókat a magyar múlttal, a fontos történelemi eseményekkel, a kulturális és építészeti örökséggel, a magyar értékekkel, a Kárpát-medence hagyományaival. A valaha itt élt, sokak által példaképnek tekintett híres emberek budapesti kötődésein keresztül nem csupán az egyedülálló építészeti örökség tárul fel, hanem a korabeli társadalom működéséről is hiteles információkat kapnak az olvasók.

Mi mindig Budapestről akarunk szólni, de az itteni erkölcsi és emberi példákat felmutatva, az ország első városának történetein keresztül a magyar történelemről, magyar múltról szóló ismereteket szeretnénk befogadható módon eljuttatni az érdeklődőkhöz.

Egykor a középkorban az a mondás járta Magyarország fővárosáról, hogy „Kerek Európának három város a gyöngye, Velence a vizeken, Buda a hegyen, a síkon Firenze.” Ma már ismét gyakran emlegetik együtt Budapestet a világ legkedveltebb és legszerethetőbb városaival, Velencével, Rómával, Firenzével és Párizzsal. 

A pestbuda.hu várostörténeti magazin szeretne hozzájárulni ahhoz, hogy a Budapest páratlanul gazdag kulturális örökségét még jobban, még alaposabban megismerjék az érdeklődők a nagyvilág összes országában.

Nyitókép: A Pestbuda.hu in English címlapja


Hozzászóláshoz lépjen be, vagy regisztráljon!

Felhasználónév:
Jelszó:

Regisztráció | Elfelejtett jelszó