A 2016-ban létrehozott internetes várostörténeti lap Budapest múltjáról, egyedülálló építészeti és természeti örökségről, történelméről, kulturális hagyományairól, a városlakók egykori és mai életéről nyújt tartalmas és színvonalas olvasnivalót, ezentúl angol nyelven is. Az angol változat a pestbuda.hu weboldalon, nyelvválasztással érhető el.

Kinek szól a pestbuda.hu angol változata?

Az angol változat elindításával a szerkesztőség a Budapest iránt érdeklődők egyre gyarapodó közösségének tudásvágyát szeretné kielégíteni. A magyar főváros az elmúlt években magára vonta a világ figyelmét páratlanul gazdag kulturális és építészeti örökségével, gyönyörű műemlékeivel, élhető, vonzó és tetszetős közterületeivel.

Budapest látványosan felértékelődött a külföldiek szemében, és ez jellemzi a Magyarországon élő külföldi cégek munkatársait, a diplomáciai testületek tagjait, az itt tanuló egyetemistákat is, így a pestbuda.hu angol változata részben az ő érdeklődésüket elégíthet ki.

Mostantól angolul is megjelenik a PestBuda várostörténeti magazin

Emellett szerte a nagyvilágban, minden földrészen számos olyan magyar gyökerekkel rendelkező ember él, akinek fontos a múlt öröksége, a hagyományok ápolása, az anyaország. A Magyarországról elszármazott családokban a harmadik, negyedik generáció tagjai sok esetben már nem beszélik olyan jól a nyelvet, hogy magyarul is eligazodjanak a történelemben, ám érdeklődnek a gyökereik iránt és szeretnék megismerni azt az országot és annak fővárosát, ahonnan a felmenőik származnak. A PestBuda várostörténeti és kulturális magazin angol változata kiváló lehetőség számukra is, hogy Magyarország és a magyar főváros múltjában kalandozzanak.

Kik olvassák most a pestbuda.hu-t?

A neve ellenére a PestBuda nem csak a fővárosban élőknek szól, és ezt a témáink iránt érdeklődők is érzékelik: 57 százalékot tesz ki a budapesti olvasóink aránya. Magyarország minden nagyvárosában és nagyon sok más településén is élnek olyanok, akik érdeklődnek cikkeink iránt, de még meglepőbb, hogy a PestBudának szinte a világ összes országában vannak követői.

Olvasóink 10-15 százaléka a határainkon túli területeken nyitja meg a cikkeinket. Nem csupán Erdélyben, a Felvidéken vagy a Délvidéken vannak jelenleg is olvasóink – miként azt folyamatosan láthatjuk a Google Analytics adataiból –, hanem a világ számos más országában.

Jelenleg a legtöbb külföldi olvasónk az Egyesült Államokban él, ezt követi Németország, Románia és Anglia. Sokan olvasnak bennünket azokban az országokban is, amelyekbe jelentős számú magyar vándorolt ki, így Argentínában és Ausztráliában.

A PestBuda izgalmas, tartalmas, színvonalas írásai – amelyeket színvonalas és látványos fotók illusztrálnak, dokumentálva a város jelenlegi épületeit és életét – az olvasók és a fővárossal foglalkozó portálok, blogok, szakértők körében is népszerű, Facebookon is megjelenő írásainkat a várostörténet iránt érdeklődő magánszemélyek és az ezzel foglalkozó szervezetek is rendszeresen megosztják.

Reméljük, ez a jövőben az angol nyelvű Facebook-oldalunkra is jellemző lesz, Pestbuda.hu in English címen ugyanis az angol nyelvű oldalunk is elindult a közösségi médián.

Miről szól a pestbuda.hu-t? A szerkesztőség céljai

A PestBuda várostörténeti magazin 2016-ban indult, létrehozásával az volt a cél, hogy legyen egy olyan politikamentes weboldal, amely sokszínűen, változatosan és hitelesen mutatja be Budapest gazdag múltját, építészeti és természeti örökségét, történelmét, kulturális hagyományait, a városlakók egykori és mai életét, s mindemellett figyelemmel követi a város változásait, a jelenkor izgalmas, pezsgő életét s a jövőről szóló terveket is.

A PestBuda cikkei így Budapest múltjáról, épített és természeti örökségéről, történelméről, a múlt értékeiről, emlékeiről, a város tereiről, közterületi képzőművészetéről, közlekedéséről, nevezetes lakóiról szólnak. A lap ismeretterjesztő tevékenységet végez, a szerkesztőség célja, hogy a város életéhez, múltjához kapcsolódó információkat olvasmányosan juttassa el minden érdeklődőhöz.

A pestbuda.hu nem turisztikai kiadvány, nem tartalmaz programajánlókat, étteremkritikákat és nem tartalmaz hirdetéseket sem, azoknak szól magyarul és angolul is, akik a várossal szeretnének behatóbban megismerkedni, és a városon keresztül a magyar kultúráról, a magyar múltról szeretnének minél több ismerethez jutni.

A várostörténeti lap Budapest rendkívül változatos és végtelenül izgalmas történetén keresztül szeretné megismertetni az olvasókat a magyar múlttal, a fontos történelemi eseményekkel, a kulturális és építészeti örökséggel, a magyar értékekkel, a Kárpát-medence hagyományaival. A valaha itt élt, sokak által példaképnek tekintett híres emberek budapesti kötődésein keresztül nem csupán az egyedülálló építészeti örökség tárul fel, hanem a korabeli társadalom működéséről is hiteles információkat kapnak az olvasók.

Mi mindig Budapestről akarunk szólni, de az itteni erkölcsi és emberi példákat felmutatva, az ország első városának történetein keresztül a magyar történelemről, magyar múltról szóló ismereteket szeretnénk befogadható módon eljuttatni az érdeklődőkhöz.

Egykor a középkorban az a mondás járta Magyarország fővárosáról, hogy „Kerek Európának három város a gyöngye, Velence a vizeken, Buda a hegyen, a síkon Firenze.” Ma már ismét gyakran emlegetik együtt Budapestet a világ legkedveltebb és legszerethetőbb városaival, Velencével, Rómával, Firenzével és Párizzsal. 

A pestbuda.hu várostörténeti magazin szeretne hozzájárulni ahhoz, hogy a Budapest páratlanul gazdag kulturális örökségét még jobban, még alaposabban megismerjék az érdeklődők a nagyvilág összes országában.

Nyitókép: A Pestbuda.hu in English címlapja