Gazdagréten, a Kaptató sétányon megnyitotta kapuit és várja a látogatóit sport- és szabadidőpark – írja a fokert.hu. Többféle funkcióval is bővült a terület, például sakkasztallal, ivókúttal, fitneszeszközökkel, padokkal és hulladékgyűjtőkkel. Emellett kiemelt cél volt a szabad zöldfelület arányát minél inkább megőrizni és a park növényekkel borítottságát növelni.

A parkban egészségügyi okok miatt összesen 9 fát vágtak ki, valamint 7 fát átültettek. Az átültetés a terület déli oldalán húzódó járda melletti hársfasor mellé történt. Az összes megtartandó fán ápolási munkákat végeztek.

A parkban fákat ültettek, megújult a zöldfelület (Fotó: fokert.hu)

A lakótelepi környezetbe ágyazott, enyhén lejtős zöldfelület rekreációs lehetőségét bővítve gyepes többfunkciós sporttér és fitneszterület alakult ki. Ezzel párhuzamosan a zöldfelületi elemeket is bővítették, illetve a jellemző, de nem kiépített gyalogos közlekedési kapcsolatokat, azaz a kitaposott ösvényeket építettek meg járdának.

A terület északi oldalán, közvetlenül a szomszédos játszótér alatt helyezték el a sportfunkciókat: egy sík felülettel rendelkező gyepes felületet, a játszótér mellett stabilizált burkolaton kültéri vandálbiztos fitneszeszközöket, valamint egy sakkasztalt. Helyet kapott egy pelenkázóval ellátott illemhely a fitnesztér mellett, ami a játszótérről is könnyen megközelíthető, és a meglévő játszótérről eddig hiányzott.

Kültéri fitneszeszközöket is elhelyeztek (Fotó: fokert.hu)

A sporttéren kapott helyet egy ivókút és az okos oszlop, amely a park egész területére sugározza a wifijelet, valamint kijelzőn keresztül az UV sugárzás erősségéről ad információt. Egy zárható boxokkal rendelkező, USB-töltős padot is elhelyeztek ezen a területen.

Sakkasztal (Fotó: fokert.hu)

A parkon keresztül kelet-nyugat irányban létesült egy új gyalogos járda, pihenőpadokkal kísérve. A járdák stabilizált burkolatot kapnak. Az eredetileg lejtős terep rendezésével vízszintes gyepes felületek, teraszok alakultak ki, amelyek a szabad játékra adnak lehetőséget. Az észak-dél irányú sétány mellett gazdagon virágzó biodiverz évelőágyást terveztek. A sportfunkciók leárnyékolására új fasort és fás ligetet létesítettek.

Új gyalogos járda, pihenőpadokkal kísérve (Fotó: fokert.hu)

A tervezési terület alsó, dél-keleti részén kialakított teraszon a kutyásoknak biztosítanak teret a szabad kutyafuttatásra. A kivágott fák pótlására elsősorban nagy lombkoronát nevelő, árnyékot biztosító díszfákat terveztek. A terület alsó részén termő gyümölcsfákat fognak ültetni. A fákat öntözőzsákokkal látták el. A terület nyugalmasabb részére, évelők, cserjék közelébe rovarhotelt helyeztek ki.

Forrás: fokert.hu

Nyitókép: Gazdagréten a Kaptató sétány megújítása mérföldkőhöz érkezett (Fotó: fokert.hu)