A Liget Budapest Projekt keretében 2019-ben készült el az Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ épülete a Városliget melletti Szabolcs utcában, az egykori kórház területén – írja közleményében a Városliget Zrt. A 37 ezer négyzetméteres épületegyüttesben világszínvonalú múzeumi raktárak, restaurátor-műhelyek, laborok és kutatószobák mellett itt működik a Közép-Európai Művészettörténeti Kutatóintézet és helyet kapott egy látogatóközpont is.

Megkezdte működését az Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ​ (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

A csaknem 30.000 négyzetméteres központi épület a Néprajzi Múzeum, a Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria több mint háromszázezer műtárgyának megőrzéséhez és tudományos feldolgozásához biztosít kiemelkedő minőségű infrastruktúrát. Baán László elmondta: a beruházás ezen nemzeti közgyűjtemények sok évtizedes gyűjteményi és raktározási problémáira jelent hosszú távú, megnyugtató megoldást.

„A Városligetben működő és az oda költöző múzeumok háttérintézményeként működő OMRRK épületkomplexumának legnagyobb létesítménye a múzeumi raktáraknak és restaurátor-műhelyeknek otthont adó épület, mely a térszint alatt négy, a felett pedig háromszintes területen biztosít korszerű és biztonságos körülményeket” – tette hozzá Gyorgyevics Benedek, a Liget Budapest projekt megvalósításával megbízott Városliget Zrt. vezérigazgatója. Az itt található műhelyek, irodák, műtermek és laborok a legmagasabb színvonalú tudományos és technikai hátteret biztosítják az ott dolgozó múzeumi szakemberek számára.

A műhelyek, irodák, műtermek és laborok magas színvonalú tudományos és technikai hátteret biztosítanak a szakembereknek (Fotó: Városliget Zrt.)

Az egykori kórház izraelita imaházának, majd a felvételi épületének rekonstruált létesítményében kapott helyet egy több mint ezer négyzetméteres látogatóközpont, ahol az örökségvédelmi szempontok figyelembevételével történő rekonstrukció során többek között egy konferenciatermet is kialakítottak.

Az épületegyüttesben, az egykori Bródy Adél kórház korszerűen felújított és célnak megfelelően átalakított épületében, több mint 3000 négyzetméteren kapott otthont a Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria több mint egymillió dokumentumát őrző Közép-Európai Művészettörténeti Kutatóintézet is.  

Az intézmény európai viszonylatban is egyedülálló intézménykomplexumának területén egy, a nyitvatartási időben szabadon használható 13.000 négyzetméteres park, a Bókay kert is kialakításra került.

Szépművészeti Múzeum és Magyar Nemzeti Galéria az OMRRK-ban

Az Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ (OMRRK) épületében jelenleg is zajlik a Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria több mint százezer gyűjteményi műtárgyának beköltöztetése, és már az új, a legkorszerűbb technikai feltételeket biztosító műhelyekben dolgoznak a két gyűjtemény restaurátorai.

(Fotó: Városliget Zrt.)

Jelenleg Munkácsy Mihály, Czóbel Béla, és Szinyei Merse Pál, valamint Markó Károly, Vaszary János festményeinek restaurálása zajlik a közel 300 négyzetméter alapterületű, nemzetközi színvonalú festőrestaurátor műteremben. A legkorszerűbb technológiák segítségével az OMRRK további 7 műtermében és 4 diagnosztikai, valamint konzerválási feladatok ellátására kialakított helyiségében zajlik a restaurátorok munkája.

Jelenleg Munkácsy Mihály, Czóbel Béla, és Szinyei Merse Pál, valamint Markó Károly, Vaszary János festményeinek restaurálása zajlik a műtermekben (Fotó: Városliget Zrt.)

Az új épület adottságai műtárgyvédelmi feladatok tekintetében is egyedülállónak tekinthetőek az országban, megteremtve ezáltal a műtárgyak hosszútávú megőrzésének és kutathatóságának feltételeit. Az épület gépészeti kialakítása alkalmas arra, hogy a restaurátor műtermekben és a műtárgyraktárakban, az anyagok megőrzéséhez egyedileg beállított hőmérsékletet és páratartalmat biztosítson.

Néprajzi Múzeum az OMRRK-ban

Az új épületben működik a Néprajzi Múzeum Gyűjteményi Központja is. A nemzeti etnográfiai gyűjtemény 28 műtárgyraktárban kerül rendkívül biztonságos és műtárgybarát környezetbe.

„A 150 éves története során most először saját épületeibe költöző Néprajzi Múzeumnak több mint kétszázezer műtárgyáról kell gondoskodnia. A világszínvonalú új tárolási rendszereket ideális helykihasználással, a biztonsági előírásokat és a tárgyak állagvédelmi szempontjait maximálisan szem előtt tartva tervezték és gyártották. A Néprajzi Múzeum munkatársai kitartó és elkötelezett munkával fölmérték a teljes gyűjteményt, és ennek birtokában tudták a „testre szabott”, a gyűjteményeknek, sőt tárgycsoportoknak speciálisan megfeleltetett raktári rendszereket előkészíteni” – mondta Kemecsi Lajos, a Néprajzi Múzeum főigazgatója.

Az új épületben működik a Néprajzi Múzeum Gyűjteményi Központja is​ (Fotó: Városliget Zrt.)

A Néprajzi Múzeum Gyűjteményi Központja a raktárak mellett világszínvonalú restaurátor műhelyekkel és preventív műtárgyvédelmi eszközparkkal felszerelve működik. A gyűjteményben lévő különböző anyagok eltérő tulajdonságai különálló, specializált – például fém, fa, papír, textil – restaurátor műhelyek kialakítását indokolták.

Az Ybl-díjas Vasáros Zsolt vezette Narmer Építészeti Stúdió tervei alapján készült fejlesztés a régi és új épületek összhangjára törekedett. A telek két értékes, Freund Vilmos által tervezett, régi épületét az örökségvédelmi szempontok figyelembe vételével újították fel. Az új épület tagoltságával és anyaghasználatával illeszkedik a 19. századi, kisebb volumenű kórházi pavilon-épületekhez, egyszerű szerkesztésével, klasszikus arányaival pedig az időtlenség, a stabilitás karakterét hivatott megidézni.

 A nemzeti etnográfiai gyűjtemény 28 műtárgyraktárban kerül rendkívül biztonságos és műtárgybarát környezetbe (Fotó: Városliget Zrt.)

Vasáros Zsolt tervező építész elmondta: „A tervezési feladat különlegességét és nehézségét elsősorban a bonyolult, lényegében hazai előképek nélküli múzeumszakmai épületegyüttes tervezési programjának összeállítása jelentette; az építészeti karaktert a környezet értékeinek és az intézmény presztízsének figyelembevételével kerestük. A tervezési folyamatban közel százötven tervező, alkotó, mérnök és szakértő vett részt, kiemelendők az épületgépészeti és -villamossági, valamint a restaurátorszakmai területeken közreműködők” – mondta az építész.

Az épületet bemutató látványos videó itt érhető el.

Forrás: Városliget Zrt.

Nyitókép: Az Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ​ épülete (Fotó: Városliget Zrt.)