A Közlekedési Múzeumba kerül Horthy Miklós egykori étkezőkocsija

A cikk angolnyelvű változata: Dining car used by Miklós Horthy to be displayed in Museum of Transport

2020. december 24. 9:00

Visszakerült Magyarországra a Turán 9, Horthy Miklós kormányzó egykori szerelvényének étkezőkocsija. A megviselt állapotban lévő járművet a Közlekedési Múzeum munkatársai fogják restaurálni.

December 21-én érkezett Magyarországra a Turán 9, Horthy Miklós egykori szerelvényének étkezőkocsija, melynek restaurálását a Közlekedési Múzeum munkatársai hazatérte után azonnal megkezdik – írja az MTI.

A Turán vasúti szerelvényt Horthy Miklós kormányzó magas szintű protokolleseményeken használta 1944-ig, majd később az akkori Csehszlovákia területére került. Az étkezőkocsit, azaz a 9-es számú vagont ezután sokáig Csehszlovákia kormánya használta reprezentációs célokra, de az 1970-es években leselejtezték, és magánkézbe került – emlékeztet a Közlekedési Múzeum által az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleménye.

A Turán 9-re döbbenetes állapotban találtak rá a szlovákiai Szencen​ (Fotó: Közlekedési Múzeum)

Egy darabig Magyarország még tett kísérletet a legendás szerelvény visszaszerzésére, de mindezidáig csupán egy kocsi, a 12-es számú került újra az országba, ez teljes felújítást követően ma a Tatai úti Vasúttörténeti Parkban látható.

A Turán 9-re döbbenetes állapotban, egy tóparti ház emeleti szintjeként, befalazva találtak rá a szlovákiai Szencen – áll a közleményben. A múzeumi értékű jármű eddigi tartózkodási helyéről a Közlekedési Múzeum gyűjteményébe kerül, miután megvásárlására, hazaszállítására és a felújítás idei megkezdésére az intézmény kezdeményezésére az emberi erőforrások minisztere soron kívüli támogatást biztosított.

A járművet a Közlekedési Múzeum munkatársai fogják restaurálni (Fotó: Közlekedési Múzeum)

Horthy Miklós egykori étkezőkocsijának bontását és szállítását a Közlekedési Múzeum megbízásából a MÁV Rail Tours végzi.

Forrás: MTI

Nyitókép: A Közlekedési Múzeumba kerül Horthy Miklós egykori étkezőkocsija (Fotó: Közlekedési Múzeum)


Hozzászóláshoz lépjen be, vagy regisztráljon!

Felhasználónév:
Jelszó:

Regisztráció | Elfelejtett jelszó