Emléktáblát helyeztek el a Maros utcai vérengzés áldozatainak emlékére

A cikk angol nyelvű változata: Memorial plaque remembers victims of the Maros Street massacre

2021. január 13. 17:00

A XII. kerületi Maros utcai rendelőintézet, az egykori zsidókórház udvarán emléktáblát avattak az 1945. január 12-én lezajlott nyilas tömegmészárlás évfordulóján. Ezen a helyen 40 férfit és 44 nőt öltek meg, ápolókat, orvosokat, betegeket egyaránt.

Nyolcvannyolc ember, betegek, ápolók és orvosok nevei olvashatók azon emléktáblán, amit az 1945. január 12-én lezajlott nyilas tömegmészárlás évfordulóján avattak fel a Maros utcai rendelőintézet (XII., Maros utca 16/b), egykori zsidókórház udvarán – írja a hegyvidek.hu.

„Ahol a gyűlölet testet ölt, ott az emberi méltóság megszűnik. Ilyen gyűlölet tölthette el azt a húsz-huszonkét, nyilasokból és köztörvényes bűnözőkből álló csoportot, amelynek tagjai 1945. január 12-én, a Maros utcai zsidókórházban 84 embert kegyetlenül lemészároltak” – erről Földváry Gergely, a Hegyvidéki Helytörténeti Gyűjtemény szakmai felelőse beszélt a megemlékezésen.

Az emléktáblán négy oszlopban sorolják fel az áldozatok neveit (Fotó: hegyvidek.hu)

Földváry Gergely, a Hegyvidéki Helytörténeti Gyűjtemény szakmai felelőse beszélt a megemlékezésen

A történész felidézte, hogy az egykori Budai Chevra Kadisa zsidókórház udvarán 40 férfit és 44 nőt öltek meg, ápolókat, orvosokat, betegeket egyaránt. Öt nővért még áthurcoltak a Németvölgyi út 5. szám alatti nyilasházba, ahol másnap közülük négyet lelőttek. Egyetlen nővér élte túl az eseményeket, ő is csak azért, mert halottnak tettette magát.

A Maros utcai tömeggyilkosság után két nappal, 1945. január 14-én a Városmajor utca 64–66. szám alatti Bíró Dániel Kórházban folytatták a nyilasok a vérengzést, ahol 150 embert gyilkoltak meg. Pár nappal később pedig, január 19-én, az Alma utca 2. alatti zsidó szeretetotthon 94 védtelen idős lakóját terelték ki a városmajori parkba, ahol megölték őket.

A Maros utca 16/b szám alatti Budai Chevra Kadisa zsidókórház egykori épülete (Forrás: hegyvidek.hu)

„Az általuk kiállt rettenetes szenvedéseknek nem lett volna szabad megtörténniük, ezért mindent meg kell tennünk közösen annak érdekében, hogy ezek soha többé ne ismétlődhessenek meg. A békesség útja az, ha elutasítjuk a gyűlöletkeltést és a nemzeti, etnikai, vallási megkülönböztetést” – mondta Földváry Gergely, hozzátéve: „nemcsak a zsidóknak kell emlékezniük az áldozatokra, hanem a magyar nemzet minden tagjának, mivel ők nem csupán zsidók voltak, hanem honfitársaink, magyarok, de legfőképpen emberek.”

varadine_pokorni02

A XII. kerület képviseletében Pokorni Zoltán polgármester, az I. kerület részéről pedig Váradiné Naszályi Márta polgármester vett részt az emléktábla avatásán (Fotó: hegyvidek.hu)

A Maros utcai áldozatoknak emléket állító táblát közösen készíttette el a Hegyvidéki Önkormányzat és a Budavári Önkormányzat Egészségügyi Szolgálata. Az emléktábla avatásán a XII. kerület képviseletében Pokorni Zoltán polgármester és Fonti Krisztina alpolgármester, míg az I. kerület részéről Váradiné Naszályi Márta polgármester és Gelencsér Ferenc alpolgármester vett részt.

Forrás: hegyvidek.hu

Nyitókép: Emléktáblát helyeztek el a Maros utcai vérengzés áldozatainak emlékére (Fotó: Budavári Önkormányzat)

Összesen 4 komment
A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
időrendben | fordított időrendben | értékelés szerint


Meglehetosen bizarr, hogy egy ilyen impozans ingatlan ennyire horrorisztikus esemenyek szintereve valt, a dolog abszurditasat meg inkabb fokozza, hogy mindez egy felszentelt pap, a reverendaban halált oszto kun páter "aldasos" tevekenysegenek volt koszonheto.
Akit erdekel itt olvashat bovebben a "tisztelendo" atya es nyilas pribekjei "aldasos" tevekenysegerol:
https://hu.wikipedia.org/wiki/..


Mivel ehhez a rendelőhöz tartozom, és gyakran megfordulok itt orvosi vizsgálatok miatt. Bent is van egy emléktábla csak a nevek nincsenek felsorolva rajta.


Ha valaki szeretne tobbet megtudni az itt lezajlott meszarlasrol nezze meg az alabbi ket dolkumtentumfilmet:

https://www.youtube.com/result..+verengzesek

https://www.youtube.com/watch?..

Válaszok:
persona | 2021. január 30. 17:02


Hozzászóláshoz lépjen be, vagy regisztráljon!

Felhasználónév:
Jelszó:

Regisztráció | Elfelejtett jelszó