Idén megkezdődik a Blaha Lujza tér felújítása

A cikk angol nyelvű változata: Renovation of Blaha Lujza Square to begin this year

2021. január 25. 15:00

Átalakul a forgalmi rend és gyalogosbarát lesz Blaha Lujza tér, fákat ültetnek, megnő a zöldfelületek aránya, vízjátékot telepítenek, valamint kulturális célokat szolgáló épület és rendezvényhelyszín is épül majd. Megújul a Corvin Áruház műemlék homlokzata is. A 2021-ben kezdődő munkálatok nagyjából másfél évig tartanak.

Az idén megkezdődik a Blaha Lujza tér, az ottani aluljáró és a Somogyi Béla utca felújítása, a rekonstrukciós munkálatok nagyjából másfél évig tartanak majd – közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) pénteken az MTI-vel.

A felújításra 2,67 milliárd forint áll rendelkezésre fővárosi és kormányzati forrásból – tudatták. Azt írták, a jelenkor elvárásainak megfelelő, gyalogosbarát téren jelentősen megnő a zöldfelületek aránya, vízjátékot telepítenek, valamint kulturális célokat szolgáló épület és rendezvényhelyszín is épül majd, amely a fővárosi önkormányzat és a magánszektor együttműködésével jöhet létre.

Megújul a Blaha Lujza tér (Fotó: bkk.hu)

A csomópont teljesen akadálymentes lesz, felújítják az aluljárót, és változik a teret határoló utak forgalmi rendje is: például a Rákóczi útról lehet majd közvetlenül jobbra kanyarodni, a József körútra.

A Blaha Lujza tér egységes arculatú, a mai városi használati igényeket kielégítő belvárosi közösségi térré alakul a belső részen gyalogosbarát, találkozóhelyekkel és szökőkúttal. A téren álló egykori Népszínházra utalva felújítják a Színházi emlékkövet. Ugyancsak megújul a tér emblematikus eleme, a 60-as évek óta működő Gomba szökőkút is. Továbbá megszüntetik a teret jelenleg széttagoló szervizúthálózatot és parkolókat – olvasható a BKK közleményében.

A 2019-es látványtervek szerint ilyen lesz majd a tér, ha elkészül (Forrás: budapest.hu)

Mint írták, a megújult Blaha Lujza téren, külön projekt keretében egy kisméretű, kulturális célokat szolgáló épületet húznak fel, amely előtt az egybefüggő térrész helyet kínál akár nagyobb rendezvényeknek is.

A téren a jelenlegi értékes fák megtartása mellett több mint 65 új fa kap helyet, és több mint 1000 négyzetméter új zöldfelület jön létre – közölte a BKK.

A kommüniké szerint a téren lesz két MOL Bubi gyűjtőállomás, több kerékpártámaszt és hulladékgyűjtőt helyeznek el, valamint a Corvin Áruház tulajdonosa magánberuházásban átalakítja az épületet, műemlék homlokzatát pedig részben állami támogatással felújítja. A tér átépítésével a Rákóczi útról lehet majd közvetlenül jobbra kanyarodni a teljes hosszában kétirányú Márkus Emília utcába, illetve a József körútra. A Somogyi Béla utca a Gutenberg tér felől a Stáhly utca felé egyirányú lesz.

A közleményben kitértek arra is, hogy mivel a kivitelezést megelőzően a tervek módosítása szükséges, jelenleg nincs hatályos terv, amely pontosan tükrözi a Blaha Lujza tér majdani megjelenését. A forráscsökkenés és a megváltozott igények következtében a tér felújítási tervei az alábbiak szerint módosulnak: a terv igazodik az azóta elkészült nagykörúti kerékpársávhoz, a tervezett aluljáró-bővítmény kialakítása elmarad, az ide tervezett új nyilvános WC a felszínen kap helyet.

Egy kisméretű, kulturális célokat szolgáló épületet húznak fel, amely előtt az egybefüggő térrész helyet kínál akár nagyobb rendezvényeknek is, 2019-es látványterv (Forrás: budapest.hu)

A térre felvezető aluljárólépcsőt felújítják, de az eredeti helyén és méretében marad meg, a buszváró nem kap egyedi fedést a költségcsökkentés miatt. Továbbá a térre tervezett pavilonépület más formában és más forrásból valósul meg, és a Rákóczi úti középső fasor telepítése elmarad „a távlati közösségi közlekedési fejlesztések segítése érdekében”.

 A BKK emlékeztetett, a társaság 2018. júliusában vállalkozási szerződést kötött a nyílt közbeszerzési eljáráson nyertes „KÖZLEKEDÉS” Fővárosi Tervező Iroda Kft. és UVATERV Út-, Vasúttervező Zrt. alkotta konzorciummal az engedélyezési és kiviteli tervek készítésére. A kiviteli tervek 2019-ben elkészültek, az utolsó engedély 2020. júniusában érkezett meg.

A 2019. októberi helyi önkormányzati választásokat követően az elkészült tervek módosításának igénye merült fel „az új választói felhatalmazással rendelkező vezetés részéről, figyelemmel a társadalmi igényekre, a klímaváltozás okozta azonnali feladatokra és a főváros teljes beruházási portfóliójának forráscsökkenésére” – olvasható.

A BKK közölte, a Blaha Lujza tér rekonstrukciójára irányuló tervezési és kivitelezési közbeszerzési eljárás 2020 decemberében elindult, a vállalkozási szerződés megkötése áprilisra várható.

Forrás: MTI

Nyitókép: Idén megkezdődik a Blaha Lujza tér felújítása, látványterv (Forrás: budapest.hu)

Összesen 6 komment
A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
időrendben | fordított időrendben | értékelés szerint


A közölt látványterveken is kevés a zöldfelület, de a cikkből kiderül, hogy még ennél is kevesebb zöldfelület létesül. "A Rákóczi úti középső fasor telepítése elmarad" NEM KÉREM Karigeri!!! "ALKALMAS!?"

Válaszok:
Sándor | 2021. január 30. 02:35

Pont azt spórolják ki, ami miatt hozzá szabadott volna kezdeni ehhez a "felújításhoz"! Nehogy már a fák elhagyása a Rákóczi útról akkora költség lenne, hogy azt el kell hagyni. A Deák teret is ez dobta fel, akkor nem volt gond a választásokra, most meg már gond? Nekem aztán ne sírjon megint a Viktorka, hogy hozzak magammal még egy embert. Nem olyan rég volt felújítva, így megcsonkítva a terveket nem szabad elkezdeni!!!

Válaszok:
Sándor | 2021. január 30. 02:38

Ne gondolom, hogy Viktorka akar spórolni a fákkal. Sokkal inkább a főpolgármester úr rinyál és másra mutogat.


Ugyan kérem! A zöldfelület a legkisebb gond. Majd zöldre festenek egy-két házat..


Ki az a "Viktorka" te barom! Hogyan merészeled még a fatelepítést is a Miniszterelnök Úr nyakába varrni?
Amúgy nem "Viktorka", hanem Dr. Orbán Viktor Magyarország miniszterelnöke, és ha itt lennél szájon vágnálak a tiszteletlenség miatt.


Biztos,hogy rendezvények lebonyolítására szolgáló épület kell abba a beton dzsungelbe, a zöldfelület kárára? Evégett felesleges volt új tervezést kérni ( nyilván sok pénzért), és végül a még eredetileg tervezettnél is kevesebb zöldet betervezni, fákat kihúzni a tervből. Tényleg ez lenne a környezetbarát városvezetés?Hozzászóláshoz lépjen be, vagy regisztráljon!

Felhasználónév:
Jelszó:

Regisztráció | Elfelejtett jelszó