A Nemzetközi Beruházási Bank vezetése 2018-ban döntött arról, hogy központját Moszkvából Budapestre költözteti. Az új székházat, amely a Lánchíd palota a Lánchíd budai hídfőjénél, pénteken avatták fel.

Az 1869-ben épült neoreneszánsz stílusú palotát Ybl Miklós tervezte. A megrendelő a Lánchidat is építtető Lánchíd Társulat volt, ám 1870-ben az épület tulajdonjogát és magát a Lánchidat is a magyar állam megvásárolta.

Az Ybl Miklós tervezte irodaházat 1869-ben adták át (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)

Az épületbe a Pénzügyminisztérium alá tartozó Állami Hidak Felügyelősége költözött, de itt működött 1870 és 1890 között a Fővárosi Közmunkák Tanácsa is. Az épületben lakások is voltak, itt élt például Reitter Ferenc mérnök, Herrich Károly, az Alagút Társaság igazgatója vagy Heinrich Nepomuk János doktor, a Rácz fürdő tulajdonosa. 1920-től a ház földszintjén sörcsarnok működött, 1936-ban pedig a Közigazgatási Bíróság vette át az épületet.

A Lánchíd Palota képe nem sokat változott, minden más azonban a környezetében teljesen átalakult az elmúlt 152 év alatt (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)

A Lánchíd Palota azonban a háborút sérülésekkel túlélte. 1954-től a Legfelsőbb Bíróság működött itt, míg 1981-ben a Budai Központi Kerületi Bíróság költözött be. A rendszerváltozást követően, 1995-ben privatizálták, azóta több tulajdonos váltotta egymást. Az erősen leromlott állapotú Lánchíd Palotát 2008-ban felújították, ám az akkori tulajdonos csődbe ment. Az ingatlan tulajdonjogáért azóta több per is indult, számos alkalommal jelzáloggal terhelték meg, végül a Magyar Állam 2018-ban elővásárlási jogot jegyzetetett be a világörökségről szóló 2011-es törvényre hivatkozva.

A hányatott sorsú műemlék épületet 2020-ban megvásárolta a Nemzetközi Beruházási Bank, ez lesz mostantól budapesti székhelye.

Varga Mihály pénzügyminiszter (b3), Nyikolaj Koszov, a Nemzetközi Beruházási Bank (NBB) igazgatótanácsának elnöke (b4) és Timur Makszimov orosz pénzügyminiszter-helyettes (b2) a pénzintézet új budapesti székháza, a Lánchíd palota átadóján, a zászlófelvonáson 2021. február 19-én (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

„Erősíti Magyarország nemzetközi pénzügyi szerepét a Nemzetközi Beruházási Bank (NBB) székhelyváltása. (…) Nemcsak a magyar gazdaság szereplőinek, hanem az ország nemzetközi elismertségének erősítését is segíti, hogy a bank Budapestre tette székhelyét. Az Európában működő öt nagy nemzetközi fejlesztési bank közül csak egynek található a közép-európai régióban a székhelye, és az Budapesten van” – mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a székház átadásakor.

„A miniszter ismertette: több mint 17 százalékos részesedéssel Magyarország Oroszország után a második legnagyobb tulajdonosa a banknak. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy nemzetközi pénzintézetről van szó, Oroszország kisebbségi tulajdonos, miután a többi ország tulajdonrésze 50 százalék fölött van” – írja az MTI.

Korábbi cikkünket is figyelmébe ajánljuk: Százötven éve épült Ybl Miklós Lánchíd Palotája

Forrás: MTI és PestBuda.hu

Nyitókép:  Az egykori a Lánchíd Palota (Fotó: Both Balázs/pestbuda.hu)