Elárverezik a Rác fürdő épületét

A cikk angol nyelvű változata: Building of Rác Bath up for auction

2021. március 16. 16:00

Hiába fejeződött be a Rác fürdő felújítása 2010-ben, az elhúzódó jogi és pénzügyi viták miatt azóta sem nyitott ki újra, sőt, állapota időközben olyannyira leromlott, hogy ismét felújításra szorul. A felszámolás alatt álló Rác Nosztalgia Kft. tulajdonában álló épületet most a hozzá tartozó szállodával együtt 5,1 milliárd forintért bocsátják árverésre.

Árverésre bocsátja a Rác Nosztalgia Kft. tulajdonában álló Rác fürdő és a hozzá tartozó szálloda épületét a céget felszámoló Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Kft. – derül ki a nemrég közzétett árverési hirdetményből. Eszerint a Gellérthegy lábánál lévő, a Hadnagy utca 8-10. szám alatti épületegyüttest, amely a 3333 négyzetméteres fürdőből és a 2070 négyzetméteres szállodából áll, majdnem 5,1 milliárd forintos (pontosan 5 088 240 000 forint) kikiáltási áron hirdették meg. Az árverés március 26-án indul és április 12-én zárul le. 

De hogy jutottunk el odáig, hogy a főváros egyik legszebb, Ybl Miklós tervezte fürdőépületét árverésre kelljen bocsátani? A Rác fürdő máig tartó kálváriája 2002-ben kezdődött, miután a Fővárosi Közgyűlés elfogadta a fürdő felújítására, és a hozzá tartozó hotel építésére vonatkozó terveket, amelyeket magántőke bevonásával terveztek megvalósítani. A beruházás lebonyolítására a fővárosi tulajdonú Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt.  létrehozta a Rác Nosztalgia Kft.-t, amelynek tulajdonosai 75 százalékban magánfeketetők lettek a célra létrehozott Rác Beruházó Kft.-n keresztül.

A fürdő gyönyörű belső tere 2014-ben (Halász Csilla-Őrfi József-Viczián Zsófia, Ybl összes, 2014, Fotó: Timár Sára)

A munkához 2004-ben 3,2 milliárd forintos hitelt nyújtott az állami Magyar Fejlesztési Bank (majd 2008-ban még 2 milliárdos hitelt adott) a Rác Nosztalgia Kft.-nek, majd a turisztikai hivataltól 2005-ben egy 750 millió forintos pályázati forrást is elnyert  a beruházás. A hitelek törlesztését a cég azonban nem kezdte meg időben, ezért 2010-ben pénzügyi vita robbant ki Rác Nosztalgia Kft. és a BGYH Zrt. között (noha, mint említettük, a cégnek a BGYH 25 százalékban tulajdonosa is volt). Az MFB ezután felmondta a hitelszerződést a céggel, a BGYH Zrt. pedig megtámadta a 2002-es szerződést a bíróságon. 

Bár az újranyitást eredetileg 2004-re tervezték, a beruházás csak 2005-ben indult meg és 2010-ig tartott. A fürdő újranyitása viszont azóta sem történt meg, hiszen a beruházó cég 2012-ben öncsődöt jelentett, az általa felvett hitel fedezete pedig maga a Rác fürdő volt. Az MFB követeléseit 2012-ben megvásároló főváros hiába kötött 2013-ban csődegyezséget a Rác Nosztalgia Kft-.vel, melynek értelmében Budapest átvállalta volna a tulajdonos kft. adósságát, amely cserébe megnyitotta és üzemeltette volna a fürdőt, ez végül nem valósult meg, a Rác Nosztalgia Kft. és a Rác Beruházó Kft. ellen pedig 2015-ben felszámolási eljárást kezdeményeztek, amely a következő évben elindult, így került a fürdő sorsa a cégektől a felszámoló Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Kft.-hez. 

A pénzügyi és jogi viták közepette a Fővárosi Közgyűlés 2018. február 21-én újra kimondta, hogy visszaszerezné a fürdő tulajdonjogát a Rác Nosztalgia Kft.-től a felszámolási eljárásban, amire 2019-ben több mint 7 milliárd forintot el is különített, a terv azonban a választások után elaladt, a megvalósulásig azóta sem jutott el. 

A fürdő belülről 2014-ben (Halász Csilla-Őrfi József-Viczián Zsófia, Ybl összes, 2014, Fotó: Timár Sára)

A mostani, március 11-én közzétett árverési hirdetmény alapján elővásárlási jog illeti meg a Magyar Államot, a Fővárosi és a Budavári Önkormányzatot, valamint a fővárosi tulajdonú REK Rác Fürdő Eszközkezelő Kft.-t és a Budapest Gyógyfürdői és Hévízei Zrt.-t (BGYH) is. Utóbbi cég egyébként is megkerülhetetlen az ügyben, hiszen az épületegyüttes telke a BGYH Zrt. tulajdonában áll, a Rác fürdő és hotel mindenkori tulajdonosát földhasználati jog illeti meg. 

A hotel épületét jelentős mértékű jelzálog is terheli: a Fővárosi Önkormányzat felé több mint 335 millió forint vételárkövetelés és szerződés szerinti járulékai erejéig, a Rác Beruházó Kft. felé több mint 3,85 millió euró (bő 1,4 milliárd forint) és további 1,56 milliárd forint csődegyezségen alapuló követelés és szerződés szerinti járulékai erejéig. 

A hotel és a fürdő épületét együttesen, a Budapesti Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. felé további jelzálog is terheli: több mint 8,5 milliárd forintnak megfelelő euró és 94,2 millió forint kölcsönkövetelés és szerződés szerinti járulékai erejéig.

A kiírás szerint a műemlék fürdő és a hotel csak egyben vásárolható meg. 

Az eredetileg a török korból származó Rác fürdő épületének átépítésére az 1860-as években akkori tulajdonosa, Heinrich Johan Nepomuk Ybl Miklóst kérte fel. A két fázisban, 1864-1865-ben, illetve 1869-1870-ben megvalósuló átépítés után, még a XIX. végén lebontották a fürdő harmadik emeletét. 

Korabeli ábrázolás a fürdő belsőjéről (Heinrich Johan Nepomuk: Raitzenbad in Ofen, Lipcse 1873.)

A Rácz Fürdő az 1890-es években (Forrás: FSZEK Budapest Gyűjtemény)

A Tabánban álló fürdő 1931-ben Szent Imre herceg nevét vette fel, ekkor hivatalosan is gyógyfürdővé nyilvánították, ám a II. világháborúban jelentősen megsérült. Ezután, 1963-ban ismét bezárt, mert a Hegyalja út és az Erzsébet híd összekötése miatt lebontották egy részét. A fürdő 1965-ben nyitott újra és egészen 2002-es bezárásáig működött. 

Nyitókép: A Rác fürdő 2014-ben (Forrás: Halász Csilla–Őrfi József–Viczián Zsófia: Ybl összes című kötet, Timár Sára felvétele)

Összesen 3 komment
A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
időrendben | fordított időrendben | értékelés szerint


Sajnos a bal oldali visszaepites elég ronda lett.


Igen a modern rész nagyon oda nem illő. Ennél már csak az szörnyűbb. hogy 10 éve kész van és képtelenek megnyitni.


A Racz Furdohaz a vilag egyik legszebb kozfurdoje, de Budapest megengedheti maganak a luxust, hogy egy teljes evtizedig hagyja uresen pusztulni mikozben a tobbi furdobe nem lehet bejutni annyian vannak a megnovekedett turistaforgalom miatt.
Botrany amit ezzel a csodalatos epuletegyuttessel muvelnek idestova 20 eve. A veszteseg is milliardos nagysagrendu, de persze felelos az nincs...
Nagyon remelem, ha egyszer vegre hozzafognak a Kiraly furdo felujitasahoz az nem fog hasonlo sorsa jutni.
Mellesleg megjegyeznem, hogy a Malom-to partjan is latvanyosan pusztul egy szep regi furdoepulet. Azzal kapcsolatban is nagy tervek szulettek ugy 15 evvel ezelott, de persze azota sem tortent egy kapavagas sem.Hozzászóláshoz lépjen be, vagy regisztráljon!

Felhasználónév:
Jelszó:

Regisztráció | Elfelejtett jelszó