Megkezdődött a városligeti parkfejlesztés újabb szakasza: folytatódik a Városliget tájépítészeti megújítása, több tízezer négyzetméteren zajlik a ligeti zöldfelületek rehabilitációja és gyarapítása – jelentette be Baán László, a Liget Budapest Projekt miniszteri biztosa. Megújul a park egykori történeti bejárata, a Rondó, új szakasszal bővül a népszerű Városligeti promenád a Műcsarnok és Múzeum mélygarázs között, valamint az épülő Néprajzi Múzeum és Magyar Zene Háza környezetének kertészeti kialakítása is megtörténik – írja közleményében a Városliget Zrt.

A Múzeum mélygarázs felszínén található promenád (Fotó: Városliget Zrt.)

Elbontják parkot elcsúfító, graffitikkel lefújt, leromlott állapotú egykori Főkert-telephely épületét, melynek helyét teljes egészében parkosítják, és visszatér a Liget egykori népszerű attrakciója, a Ballon kilátó. A parkfelújítás mostani szakaszában összesen csaknem nyolcvanezer négyzetméternyi parkfelület újul meg és 200 új lombos fát is elültetnek 2022 tavaszáig – mondta miniszteri biztos.

Folytatódik a parkfelújítás (Fotó: Városliget Zrt.)

A Liget Budapest Projekt keretében megvalósuló városligeti parkfejlesztés harmadik szakaszában a Magyar Zene Háza közvetlen környezetében ismét látogathatóvá válik a korábbi évtizedekben az egykori Hungexpo irodaházak által elfoglalt, a közönség elől kerítéssel elzárt terület is, ahol a park eredeti terveit megidéző nagy, tojásdad formájú zöldfelületi egységeket alakítanak ki – mondta Baán László. A miniszteri biztos kiemelte: ezzel több ezer négyzetméternyi, korábban nem látogatható zöldfelületet kapnak vissza a Liget látogatói. A tervezett területen kap helyet a Zenei élménykert is, ami a Magyar Zene Házába látogató családok népszerű célpontja lesz.

A közlemény szerint a most kezdődő felújítás érinti a Magyar Zene Háza és az új Néprajzi Múzeum összekötő parkrészt is, a két intézményt körülölelő, több mint ötvenezer négyzetméternyi terület teljes körű zöldfelületi megújítása megvalósul, másfélszáz lombos fa, több tízezer cserje és évelő növény kiültetésével. Ezzel egy különleges, kiemelkedő színvonalú zöldfelületi rekreációs övezet jön létre.

A Mőcsényi Mihály Botanikus Kert (Fotó: Városliget Zrt.)

A terület rehabilitációja történeti jelentőséggel is bír, hiszen a parkrész rekonstrukciójának tervei a Városliget eredeti, XIX. század eleji terveit jegyző Heinrich Nebbien helyszínrajzainak felhasználásával készültek. Mindezeknek köszönhetően helyreáll és növényzetében, zöldfelületeiben bővül a Városliget egyik legimpozánsabb és legintenzívebben használt egysége, a Néprajzi Múzeum és az Olof Palme sétány közötti terület, benne a park egykori főbejáratával, a Rondóval – hangsúlyozta Baán László.

Több tízezer cserjét és évelő növényt kiültetnek (Fotó: Városliget Zrt.)

A miniszteri biztos bejelentette azt is: a fejlesztésnek köszönhetően az indokolatlanul széles – egyes részeken autóút keresztmetszetű – betonutakat feltörik és parkosítják, melyeken hangulatos sétányok jönnek létre. Jó minta erre az Olof Palme sétány keleti szakaszának átalakítása, ahol a 14 méter szélességű burkolatot már korábban 6 méterre szűkítették le, a feltört beton helyén közel 5.000 négyzetméternyi új zöldfelületet jött létre.

Szloszjár György, a Városligetet tájépítészeti megújításának terveit megalkotó Garten Studio vezetője elmondta, csapata arra a feladatra vállalkozott, hogy a Liget Budapest Projekt keretében létrehozzák azt az összetett családbarát kulturális-szabadidőparkot, mely igyekszik a legtöbbet visszaállítani és megőrizni a parkot megálmodó Nebbien Henrik víziójából. Az akkori tervpályázaton győztes páratlan precizitással komponált mesterterve alapján megépült park ma is őrzi szerkezetében az eredeti koncepció lényeges elemeit. „Határozott szándékunk, hogy a park megújításának folytatásával tovább erősítsük ezt a karaktert, és az elmúlt évtizedek során elhanyagolt, sarjakról, magról nőtt gyomfákkal teli Liget régi fényét helyreállítsuk” – fogalmazott a 2014-ben az év tájépítészének választott tervező.

Hangulatos sétányok jönnek létre a betonutak helyett (Fotó: Városliget Zrt.)

Mint írják, folytatódik a Városligeti promenád kialakítása is, amelynek első, a Múzeum mélygarázs fölött elterülő szakaszát a 2020 decemberében adták át a nagyközönségnek. A jelenleg is zajló újabb – a Néprajzi Múzeum és a Műcsarnok közötti – szakasz kialakításával teljes hosszában hangulatos sétánnyá alakul az egykori Felvonulási tér egy része, kényelmes utcabútorokkal és esti világítással. Szabadon bejárható parkosított terület lesz a Néprajzi Múzeum ikonikus új épületének teteje is, a nemzetközi tervpályázaton kiválasztott fordított kapuzatú gyönyörű épületet 2022 év elején veheti majd birtokba a nagyközönség.  

Szabadon bejárható parkosított terület lesz a Néprajzi Múzeum új épületének teteje is (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

A parkfelújítás mostani szakaszában eltűnik a Ligetből az egyik utolsó leromlott állapotú, rozsdás épület. A 70-es években épült, egykor Főkert telephelyként szolgáló graffitikkal telemázolt épületet teljesen elbontják, a helyét pedig teljes egészében parkosítják, ezzel csaknem 1.500 négyzetméter új zöldfelületet kapnak vissza a parkhasználók.

A Liget Budapest Projekt tervei között 2014 óta szerepel, hogy a parkfejlesztés során visszaállítsanak egy már több mint 120 évvel ezelőtt is nagy népszerűségnek örvendő szolgáltatást: a városligeti léghajózást. A kilátóként szolgáló léghajó a Mimóza dombként ismert terepalakulaton (Hermina út-Kós Károly sétány kereszteződésétől keletre) kap helyet, ahol természetesen a teljes zöldfelület is megújul.

A park zöldfelülete jelentősen megnő és növényállománya megújul. Városliget fejlesztése során eddig már közel 150.000 négyzetméter zöldfelület újult meg, 72.000 négyzetméter burkolt felületet bontottak el, elültettek közel ötszáz lombos fát, több mint 70.000 cserjét és csaknem 140.000 évelőt. A Városliget átfogó megújítását szolgáló Liget projektnek köszönhetően több tízezer négyzetméterrel, a korábbi 60 százalékról 65 százalékra nő a park zöldfelülete.

Forrás: Városliget Zrt.

Nyitókép: Folytatódik a Városliget tájépítészeti megújítása (Fotó: Városliget Zrt.)