Még az idén befejeződhet a Csömöri úti felüljáró korszerűsítése – tájékoztatta a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) az MTI-t. Javában tart a zuglói Csömöri utat és a rákospalotai Drégelyvár utcát összekötő felüljáró felújítása. A kivitelező várhatóan május végéig beépíti az acélszerkezetű támaszokat, a nyár közepéig helyreállítja a sérült betonszerkezetek felületeit, az év végén adják visszaadja a hidat a forgalomnak – írták.

A BKK emlékeztetett: a XIV. és a XV. kerületet összekötő, a MÁV-vágányok felett átvezető közúti híd felújítására 2019 novemberében kötött szerződést a Colas Közlekedésépítő Zrt.-vel. A kivitelező 2020 áprilisában kezdte meg a híd felújítását, ám amikor eltávolította a betonfedést, megállapította, hogy a vasbeton szerkezetek állapota nem teszi lehetővé a tervekben szereplő javítások elvégzését, és a hídgerendák alátámasztása sincs mindenhol biztosítva – közölték.

A BKK a híd azonnali félpályás lezárása – ugyanakkor a közösségi közlekedés zavartalan fenntartása és a közlekedés többi szereplőjének elterelése –, valamint a híd alátámasztása mellett döntött. Ezek után független szakértő vizsgálta a felüljáró állapotát, majd a kapott eredmények miatt szükségessé vált a vállalkozási szerződésben rögzített műszaki tartalom megváltoztatása.

 A nyár közepéig helyreállítják a sérült betonszerkezetek felületeit és december végéig visszatérhet a forgalom a hídra (Fotó: bkk.hu)

Mint írták, a BKK nagy figyelmet fordított a költségek és a kockázatok mérlegelése mellett a közpénzek hatékony felhasználására is és arra, hogy a hidat a lehetőségekhez képest a leghamarabb visszaadják a forgalomnak. Ezért úgy döntött, hogy a kritikus alépítményeket acél nehézállványzattal kell megerősíteni – tették hozzá.

A felüljáró felújításának szerződéses ára ezzel nettó 778 millió forintról nettó 999,8 millió forintra változott – tartalmazza a közlemény. Hozzátették: a fővárosi önkormányzat gondoskodott a plusz forrásról, így tavaly december 2-án aláírhatták a módosított vállalkozási szerződést, és idén tavasszal újraindulhattak a munkálatok. Jelenleg nem ismert olyan körülmény, amely indokolttá tenné a híd teljes lezárását, a forgalom alatt lévő hídfélen biztonságosan közlekedhetnek a buszok – írták.

A félpályás lezárás azonban várhatóan érvényben marad a műszaki átadás-átvétel megkezdéséig, amelynek tervezett dátuma 2021. december 3. A felújítással még tizenöt évre biztosítható a híd biztonságos használata. Ennek megfelelően tíz év múlva el kell kezdeni az új híd vagy aluljáró tervezését – írták.

Forrás: MTI

Nyitókép: Idén befejeződhet a Csömöri úti felüljáró felújítása (Fotó: bkk.hu)