Idén befejeződhet a Csömöri úti felüljáró felújítása

A cikk angol nyelvű változata: Csömöri overpass to be completed in 2021

2021. április 7. 18:30

Várhatóan még ebben az évben befejeződik a Csömöri úti felüljáró korszerűsítése. A Csömöri utat és az újpalotai Drégelyvár utcát összekötő felüljáró kivitelezési munkái során május végéig beépítik az acélszerkezetű támaszokat, amelyekkel megerősítik a hidat. A nyár közepéig helyreállítják a sérült betonszerkezetek felületeit és december végéig visszatérhet a forgalom a hídra.

Még az idén befejeződhet a Csömöri úti felüljáró korszerűsítése – tájékoztatta a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) az MTI-t. Javában tart a zuglói Csömöri utat és a rákospalotai Drégelyvár utcát összekötő felüljáró felújítása. A kivitelező várhatóan május végéig beépíti az acélszerkezetű támaszokat, a nyár közepéig helyreállítja a sérült betonszerkezetek felületeit, az év végén adják visszaadja a hidat a forgalomnak – írták.

A BKK emlékeztetett: a XIV. és a XV. kerületet összekötő, a MÁV-vágányok felett átvezető közúti híd felújítására 2019 novemberében kötött szerződést a Colas Közlekedésépítő Zrt.-vel. A kivitelező 2020 áprilisában kezdte meg a híd felújítását, ám amikor eltávolította a betonfedést, megállapította, hogy a vasbeton szerkezetek állapota nem teszi lehetővé a tervekben szereplő javítások elvégzését, és a hídgerendák alátámasztása sincs mindenhol biztosítva – közölték.

A BKK a híd azonnali félpályás lezárása – ugyanakkor a közösségi közlekedés zavartalan fenntartása és a közlekedés többi szereplőjének elterelése –, valamint a híd alátámasztása mellett döntött. Ezek után független szakértő vizsgálta a felüljáró állapotát, majd a kapott eredmények miatt szükségessé vált a vállalkozási szerződésben rögzített műszaki tartalom megváltoztatása.

 A nyár közepéig helyreállítják a sérült betonszerkezetek felületeit és december végéig visszatérhet a forgalom a hídra (Fotó: bkk.hu)

Mint írták, a BKK nagy figyelmet fordított a költségek és a kockázatok mérlegelése mellett a közpénzek hatékony felhasználására is és arra, hogy a hidat a lehetőségekhez képest a leghamarabb visszaadják a forgalomnak. Ezért úgy döntött, hogy a kritikus alépítményeket acél nehézállványzattal kell megerősíteni – tették hozzá.

A felüljáró felújításának szerződéses ára ezzel nettó 778 millió forintról nettó 999,8 millió forintra változott – tartalmazza a közlemény. Hozzátették: a fővárosi önkormányzat gondoskodott a plusz forrásról, így tavaly december 2-án aláírhatták a módosított vállalkozási szerződést, és idén tavasszal újraindulhattak a munkálatok. Jelenleg nem ismert olyan körülmény, amely indokolttá tenné a híd teljes lezárását, a forgalom alatt lévő hídfélen biztonságosan közlekedhetnek a buszok – írták.

A félpályás lezárás azonban várhatóan érvényben marad a műszaki átadás-átvétel megkezdéséig, amelynek tervezett dátuma 2021. december 3. A felújítással még tizenöt évre biztosítható a híd biztonságos használata. Ennek megfelelően tíz év múlva el kell kezdeni az új híd vagy aluljáró tervezését – írták.

Forrás: MTI

Nyitókép: Idén befejeződhet a Csömöri úti felüljáró felújítása (Fotó: bkk.hu)

Összesen 3 komment
A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
időrendben | fordított időrendben | értékelés szerint


Nem tudom erdemes volt-e 15 evre felujitani egy milliardert... Ennyi erovel ujat, korszerubbet is epithettek volna valamivel tobbert joval hosszabb idore.
Mindenesetre remelem, hogy az uj feluljaro vagy aluljaro mar negysavos lesz.


Teljesen logikus felvetés, hiszen a Nyírpalota - és Csömöri út is négysávos.

Válaszok:
persona | 2021. április 15. 12:35

Igy igaz. Mondjuk nem artana ha addigra a negyes metro is elerne a korvasutig bar erre nem sok eselyt latok pedig a Keletitol kifele mar haladhatna keregben ami joval olcsobb es gyorsabb kivitelezest jelent mint az alagutfuras, kulonosen a puccos Demszky-fele allomasok nelkul.Hozzászóláshoz lépjen be, vagy regisztráljon!

Felhasználónév:
Jelszó:

Regisztráció | Elfelejtett jelszó