Megújul a Jókai tér Terézvárosban

A cikk angol nyelvű változata: Jókai Square in Terézváros to be renovated

2021. április 11. 18:00

Nyáron kezdődhet a VI. kerületi Jókai tér felújítása. Rendezett pihenőparkot terveznek irodalmi olvasósarokkal, pergolával, sok ülőbútorral. Növényeket, virágágyásokat is telepítenek, kulturális események rendezését is lehetővé tevő színpadhelyet is kap a park.

A Jókai tér megújítására vonatkozó tervek még az előző önkormányzati ciklusban, 2018-ban születtek meg a lakossági vélemények figyelembe vételével, három lakossági egyeztető fórumot követően – írja a terezvaros.hu.

A 2019 őszén megválasztott új önkormányzati vezetés már kész terveket kapott és megkezdte a kivitelezés előkészítését. Április 8-án, egy online lakossági fórumon bemutatták a Jókai tér megújítási terveit. A tervek figyelembe veszik a meglévő növényállományt, az értékes fákat, amelyek mellé nagy felületet évelővirág-ágyásokat telepítenek. Megmarad a tér pihenőpark funkciója, de átláthatóbb és rendezettebb lesz.

Mint írják, az új térburkolatok és az egységes utcabútorok illeszkednek majd a tér múltjához, hangsúlyozzák az irodalmi tematikát. Lesz egy olvasósarok, körülötte zöld háttérfallal, tér középen egy pergolát helyeznek el, alatta asztalokkal, padokkal.

Megmarad a tér pihenőpark funkciója, látványterv (Fotó: terezvaros.hu)

Új, egységes megjelenésű padokat, hulladékgyűjtőket, asztalokat, kerékpártárolókat, valamint játszóeszközöket, vízjátékot helyeznek el és közösségi, illetve kulturális eseményeknek is helyet adó „színpadot” is kap a park. A XX. század elejének formavilágát tükröző köztéri illemhelyet is terveznek a térre.

A Jókai tér parkosított része továbbra is időben korlátozott módon lesz használható, ezért kerítés fogja körbe. A park világítása is megújul, esztétikus lámpaoszlop-családok szolgáltatják majd a fényt sötétedés után. A kapcsolódó közlekedési felületek is változni fognak: minden irányból óránként 30 kilométeres sebességkorlátozás lép életbe, a parkolás rendezettebbé válik. Az útpálya térkő burkolatot kap és egy szintre kerül a járdával, összeségében mérséklődik a park körüli forgalom – olvasható a kerület honlapján.

Padokat, utcabútorokat is elhelyeznek, látványterv (Fotó: terezvaros.hu)

Az engedélyekkel rendelkező, végleges kiviteli terv készen van, így a terézvárosi önkormányzat megindította a kivitelező kiválasztásához szükséges közbeszerzési eljárást. A kivitelezésre várhatóan a nyár folyamán kerül sor.

A Fővárosi Önkormányzat által meghirdetett 2016-os TÉR_KÖZ városrehabilitációs pályázaton Terézváros Önkormányzata 200 000 000 Ft támogatást nyert a térfelújításra.

Forrás: terezvaros.hu

Nyitókép: Megújul a Jókai tér Terézvárosban (Fotó: terezvaros.hu)

Összesen 2 komment
A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
időrendben | fordított időrendben | értékelés szerint


Alapvetően szépen néz ki, de én örülnék, ha a nem lenne ennyire sivár a formakészlet. Kocka kocka hátán. Értem én, hogy könnyű tisztítani és kevésbé sérülékeny, de ez túl funkcionális ahhoz, hogy akarjam használni. :)


Sajnos amig az a borzalmas szurke betonformedveny, a volt MEDOSZ Hotel 70-es evekben epult tizemeletes epulete el nem tunik addig csinalhatnak akarmit a Jokai terrel, szebb nem lesz. Mar az is javitana valamit a helyzeten, ha legalabb a ket folso szintet visszabontanak, de az igazi az lenne, ha az egeszet eltakaritanak mert egyaltalan nem illik a szazadfordulos kornyezetbe.Hozzászóláshoz lépjen be, vagy regisztráljon!

Felhasználónév:
Jelszó:

Regisztráció | Elfelejtett jelszó