Május 10-én jelent meg a közbeszerzési értesítőben a Szinyei Merse Pál Gimnázium homlokzat-felújítására kiírt nyílt közbeszerzési eljárás ajánlattételi felhívása, amelyből kiderül, hogy a VI. kerületi Szinyei utca 7-9. alatt álló, 1897-ben Hegedűs Ármin tervei szerint épült iskola Kmety György utcai homlokzatát tervezi felújítani a Terézvárosi Önkormányzat, mivel az épület Szinyei utcai homlokzatát néhány éve már felújították. Az épület területi műemléki védettséget élvez, mivel az Andrássy út műemléki környezetében helyezkedik el a Világörökség részeként.

A Szinyei Merse Pál Gimnázium Kmety utcai homlokzatát felújítják (Fotó: Google maps)

A pályázati felhívás szerint a munkák során a 770 négyzetméter felületű felújítandó homlokzaton 38 ablakot is kicserélnek, a nyílászárók a városképi előírásoknak és a legszigorúbb műemlék- és környezetvédelmi előírásoknak megfelelően fából készülnek majd. A téglafelületeket az eredeti színnel és mérettel megegyező téglákkal pótolják, majd letisztítják, a vakolt felületeken a kőporozást és a meglazult vakolatot a kőporréteggel együtt eltávolítják, majd újravakolják. 

A homlokzati bádogosszerkezeteket az eredeti megjelenésnek megfelelően fogják cserélni. A bejárati kaput is javítják, kisebb hiányait faanyaggal pótolják, majd újramázolják. A beruházás becsült költsége 71 millió forint.

A gimnázium Szinyei utcai homlokzata néhány éve már megújult (Fotó: Google maps)

A tervek szerint 2022-ben, az alapítás 125. évfordulójára megvalósulhat a Szinyei Gimnázium belső, udvari homlokzatainak ablakcserékkel együtt járó felújítása is.

A Terézvárosi Önkormányzat intézmény-felújítási programjának keretében újult meg 2020-ban az Erkel Ferenc Általános Iskola külső és belső homlokzata, valamint a Tóth Aladár Zeneiskola Szív utcai homlokzatának helyreállítására és ablakcseréjére kiírt nyílt közbeszerzési pályázat is hamarosan lezárul – olvasható a kerület honlapján.

Forrás: terezvaros.hu

Nyitókép: A Szinyei Merse Pál Gimnázium épülete (Fotó: Google maps)