Újabb fejlesztést valósít meg a Hegyvidéki Önkormányzat a Normafánál: az Anna-rét melletti kedvelt szánkózó- és sífutóterületet előkészítik arra, hogy a téli szezonban hókészítő eszközökkel pótolják a havat. Az önkormányzat honlapján olvasható tájékoztatás szerint  a védett növényeket biztonságosan elkerülve – a megfelelő engedélyek alapján – egy csőrendszer kerül a földbe, amihez csak a téli szezonban csatlakoznak a kizárólag tiszta vizet felhasználó hókészítő eszközök. 

A Normafán nem sícentrumot épít az önkormányzat, hanem a biztonságos gyakorlópálya kialakításának feltéteit teremtik meg (Forrás: normafapark.hu) 

A csővezeték nyomvonalát a Duna-Ipoly Nemzeti Park munkatársai helyszíni bejáráson jóváhagyták, a kivitelezés megkezdése után a munkát természetvédelmi szempontok alapján rendszeresen ellenőrizni fogják. A munkához sem fa, sem cserje kivágására nincs szükség, a nyomvonalban felszedett gyepes termőtalaj pedig természetesen visszahelyezésre kerül – hangsúlyozza az önkormányzati tájékoztató.

Arra is felhívják a figyelmet, hogy nem sícentrum épül a turistáknak, hanem gyakorlópálya a tanulóknak, a kezdőknek, hogy a Normafán biztonságos helyen, olcsón tanulhassanak, és elkerülhessék a felkészületlenségből adódó baleseteket. A cél, hogy a következő téltől kevés utazással, extra költségek nélkül, minél több gyerek és felnőtt számára biztosítsanak téli sportolási és kikapcsolódási lehetőséget.

A Normafán a 2010 és 2020 közötti években átlagosan 46 napig volt hótakaró, ebből 23 napig 10 cm-nél vastagabb. A munkálatok befejeztével várhatóan 3-3,5 hónapon keresztül lesz használható téli sportolásra a terület.

Az Anna-rét már a XVIII. századtól kezdve Budakeszi szőlőtermelő lakosságának kedvelt kirándulóhelye volt. A rét azóta a Budai-hegység egyik legkedveltebb kiránduló- és piknikező helyévé vált, a Normafa síháztól mindegy 500 méterre található. A Normafát, illetve az Anna-rétet évente több százezer látogató keresi fel, hogy kikapcsolódjon, sportoljon, kiránduljon, élvezze a csodálatos panorámát. A rét felső részén több korosztálynak való játszótér található, amelyet a Hegyvidéki Önkormányzat épített újjá 2015-ben a Normafa rehabilitációja keretében.

Az Anna-rét kedvelt kirándulóhely, tavasztól őszig a játszór várja a gyerekeket, télen pedig síelni és szánkozni lehet a lankás réten (Forrás: normafapark.hu) 

Nyitókép: Az Anna-rét télen kedvelt a síelők és a szánkózók körében (Forrás: normafapark.hu)