Hamarosan újabb elpusztított közterületi alkotásokat kap vissza a főváros: már mind a tizennégy stáció kőoszlopát felállították a józsefvárosi Golgota téren, az alkotásokat Hermann Zsolt szobrászművész készítette el. A munkálatok ezzel még nem fejeződtek be, hamarosan a szobrokon lévő fülkékbe behelyezik a bronz domborműveket is, amelyek Jézus keresztútjának stációit mutatják be.

Újraalkották a Golgota téren állt egykori stáció oszlopait, az utolsó a közelmúltban került a helyére (Fotó: Blázsovics Lívia/pestbuda.hu)

A téren az 1890-as évek első felétől egy kálváriaút vezetett végig, amelyet a bibliai stációk szegélyeztek. Az út végén a Golgota-kápolna, előtte egy szoborcsoport állt. Az alkotás középpontjában Krisztus keresztje, tőle jobbra és balra a két lator keresztje. Krisztus keresztjének tövében pedig Mária és János alakja.

A Golgota tér 1897 körül a tizennégy stációval és az út végén a Golgota-kápolnával. A kápolnát a kommunizmus idején felrobbantották, a stációk közül néhányat sikerült megmenteni (Forrás: Fortepan/Budapest Főváros Levéltára. Levéltári jelzet: HU.BFL.XV.19.d.1.07.092)

A kápolnát a kommunizmus idején elpusztították, helyét ma egy kereszt jelzi a 2014-ben felújított parkban. A kápolnához vezető úton álló stációk közül kettőt – az I-es és a XIV-es stációt – sikerült megmenteni 1970-ben. Ezeket a Rezső téri Magyarok Nagyasszonya templom mögött állították fel.

A tér központi sétaútjától jobbra és balra elhelyezkedő sétányon hét-hét stációt építenek vissza, a munkálatok még tartanak. A kép a tér Golgota utca felőli oldalán lévő oszlopokat mutatja (Fotó: Blázsovics Lívia/pestbuda.hu) 

A szobrokon lévő eredeti bronz domborművek Szécsi Antal szobrászművész alkotásai, ezek közül is sikerült megmenteni és bemutatni néhányat. A VI. stáció domborművét beépítették a Rezső téri templom bejáratánál lévő „Malenkij robot" emléktáblába, míg a VIII. stáció domborműve a templom hátsó falán található „56-os emlékmű" része lett.  A XIII. stáció sérült domborműve a józsefvárosi Polgármesteri Hivatalban található, további sérült domborművek pedig a Magyarok Nagyasszonya templomban vannak.

Az eredeti domborművek mintái alapján készültek el 1929-ben a máriabesnyői kálvária stációi. Ezek alapján rekonstruálják a Golgota térre visszakerülő domborműveket.

Hét stációtartó oszlop a tér Vajda Péter utca felőli oldalán (Fotó: Blázsovics Lívia/pestbuda.hu)

A helyreállítást Józsefváros Önkormányzata kezdeményezte 2019-ben, az állam 250 millió forinttal támogatta. 

Nyitókép: A józsefvárosi Golgota tér az egykori kápolnát jelző kereszttel, két oldalon pedig a most újra felállított stációtartó oszlopok (Fotó: Blázsovics Lívia/pestbuda.hu)